Медична реформа: як не залишитися без лікаря


Опубліковано 02 Травень 2018 о 15:48

Блог Діти в місті >  Медична реформа: як не залишитися без лікаря


Медична реформа: як не залишитися без лікаря

Кампанія «Лікар для кожної сімї» триває вже місяць. Хто такий сімейний лікар та які послуги він надає - читайте у нашому огляді.

Photo: Pexels


Зміни в системі охорони здоров’я розпочались із введення сімейної медицини європейського зразка, на основі наявної первинної ланки медичної допомоги. Вже у квітні стартувала кампанія з вибору сімейного лікаря, і станом на 27 квітня понад два мільйони українців уже підписали декларації з медиками. Це означає, що українці тепер вільні обирати собі сімейного лікаря, терапевта та педіатра, без прив’язки до місця проживання.


У чому полягає реформа?


Основне завдання держави — піклуватися про здоров’я своїх громадян, тобто забезпечити їх кваліфікованими медичними послугами. Завдяки реформі лікарі будуть зацікавлені в якісному наданні послуг, адже від кількості людей, які підпишуть з ними декларацію, залежатиме розмір їхньої заробітної платні. Держава платитиме лікарю від 370 до 1480 гривень у рік за кожного пацієнта. А пацієнти тепер вільні обирати будь-який медичний заклад і лікаря для отримання медичних послуг, які будуть повністю покриватися з бюджету.


Хто такий сімейний лікар?


Головний обов’язок лікаря первинної медичної допомоги — вчасно попередити або виявити захворювання на ранній стадії. Photo: Pexels


Українці повинні обрати сімейного лікаря, який буде слідкувати за їхнім здоров’ям та повністю забезпечувати первинну діагностику. Пацієнти, які не підпишуть декларацію до 2020 року, будуть самостійно оплачувати лікування у сімейного лікаря, терапевта чи педіатра.

Головний обов’язок лікаря первинної медичної допомоги — вчасно попередити або виявити захворювання на ранній стадії. А також надати невідкладну допомогу в разі виникнення гострих станів і раптових погіршень здоров’я: високій температурі тіла, гострому й раптовому болю, порушенні серцевого ритму, кровотечі, інших станах, що потребують невідкладної допомоги. 

У разі потреби сімейний лікар дає направлення до профільних спеціалістів, але не до конкретної особи або закладу, він тільки зазначає профіль вузькоспеціалізованого лікаря. Пацієнт самостійно вирішує, куди йому звернутися.

До 2020 року звертатися до лікарів спеціалізованих або високоспеціалізованих медичних закладів пацієнти можуть як за направленням, так і самостійно. Але з 2020 року держава покриватиме обстеження, консультацію та призначення лікування лікарем спеціалізованого медичного закладу тільки за умови направлення від лікаря первинної медичної допомоги.


Куди звертатися та які документи необхідні, щоб підписати декларацію з лікарем?


Інфографіка: «Діти в місті»


Декларація — це документ, який підтверджує, що пацієнт хоче обслуговуватися саме у цього лікаря. Водночас, цей договір не є юридичним документом і не підписується «раз і назавжди»: ви зможете укласти декларацію з іншим терапевтом, педіатром чи сімейним лікарем. У такому випадку не треба скасовувати попередній документ — достатньо просто укласти нову декларацію з обраним лікарем, а зміни автоматично зафіксуються в системі. Однак лікар може відмовити вам, якщо він уже набрав оптимальну кількість пацієнтів: сімейний лікар може обслуговувати 1 800 пацієнтів, терапевт — 2 000, педіатр — 900. Для того, щоб встигнути заключити договір з кваліфікованим медиком, не варто зволікати з підписанням декларації.

Щоб підписати декларацію, зверніться до закладу, де працює обраний вами сімейний лікар. Із собою потрібно мати паспорт, податковий номер і мобільний телефон. Якщо ви підписуєте декларацію з педіатром чи сімейним лікарем для дитини, то візьміть також свідоцтво про народження дитини. Ваші дані та контактний номер телефону внесуть у систему «Електронне здоров‘я». Пацієнт підписує 2 примірники декларації, а уповноважена особа медзакладу накладає електронний цифровий підпис працівника юридичної особи та надсилає договір у систему.

Якщо людина захворіла та не встигла укласти договір з лікарем, її зобов’язані прийняти в медустанові, де вона раніше обслуговувалася, але діяти такий порядок буде тільки на перших етапах медреформи. 


Що входить в обов’язки сімейного лікаря?



Photo: Pexels


Згідно з декларацією, в обов’язки лікаря первинної медичної допомоги входить:


  • спостереження за станом здоров’я пацієнта і вакцинація (вчасно виявляти ризики для здоров’я);
  • надання невідкладної допомоги;
  • консультування щодо позбавлення від шкідливих звичок (як знайти додаткову допомогу й перейти на здоровий спосіб життя);
  • виписка лікарняних листів і рецептів (зокрема, в аптеці можна буде отримати безоплатні медикаменти, які підпадають під держпрограму «Доступні ліки») ;
  • призначення на профілактичні процедури й лабораторні обстеження;
  • направлення на аналізи та до фахівця вузького профілю;
  • збір біологічного матеріалу для виконання складних лабораторних досліджень;
  • надання первинної медичної допомоги під час лікування хворих із хронічними захворюваннями, травмами, отруєннями, ускладненнями під час вагітності й окремі послуги паліативної допомоги.


Безоплатним залишиться такий перелік лабораторних та інструментальних діагностичних досліджень:


  • загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою;
  • загальний аналіз сечі;
  • глюкоза крові;
  • загальний холестерин;
  • вимірювання артеріального тиску;
  • електрокардіограма;
  • швидкі тести на вагітність, тропоніни, ВІЛ, вірусні гепатити.


Як обрати педіатра?



Декларація має бути підписана для кожного члена родини окремо. Photo: Pexels


Так само, як і сімейного лікаря, громадяни можуть обирати окремо педіатра для своєї дитини, або обслуговуватися всією сім’єю в одного сімейного лікаря. Проте декларація має бути підписана для кожного члена родини окремо. Педіатр безоплатно вакцинує дітей згідно з календарем профілактичних щеплень.




Джерело: Міністерство охорони здоров'я України







Пошук