Дитячий день народження: як організувати бездоганне свято


Опубліковано 25 Вересень 2018 о 18:02

Блог Діти в місті >  Дитячий день народження: як організувати бездоганне свято


Дитячий день народження: як організувати бездоганне свято

Photo by Douglas J S Moreira on Unsplash


Для кожної мами день народження її дитини - це найбільше та найочікуваніше свято, а ще це мільйон справ, які треба зробити, щоб усе було ідеально. Адже треба вирішити де саме святкувати іменини, кого запрошувати, що готувати, і як розважати гостей, щоб усім усе сподобалось. Як результат — стрес для всієї сім’ї, зіпсовані нерви та невиправдані очікування.

Ми зібрали декілька корисних порад, щоб день народження вашої дитини пройшов яскраво, весело, незабутньо, а головне - легко.


Вікові особливості святкування дитячого дня народження


Місце проведення вечірки залежить від того, скільки років виповнюється вашій дитині. Дворічний малюк навряд чи оцінить свято в розважальному центрі з купою аніматорів, у той час як підлітки можуть занудьгувати на традиційному сімейному вечорі.

Найголовніша перевага святкування вдома — це його прийнятна вартість. Ви економите не лише на оренді кафе, а й отримуєте унікальну можливість почастувати гостей стравами, які приготуєте власноруч, виходячи із запланованого бюджету.

Але є й недоліки: ви витратите багато часу на приготування їжі та декор приміщення, а ще на миття посуду і прибирання безладу, який обов’язково лишиться після вечірки.



Перший день народження - це сімейне свято, тому відзначати його краще вдома. Photo by freestocks.org on Unsplash


Перший день народження малюка — це свято мам, тат, бабусь, дідусів та хрещених батьків, тому організовувати іменини краще вдома, і запрошувати слід найближчих та найрідніших для дитини людей.

Психологи радять мінімально залучати іменинника в процес святкування, та обов’язково враховувати денний розпорядок крихітки, адже він навряд чи щось запам’ятає, а надміру гучне свято може його налякати.

Але й залишати малюка без уваги теж не варто. Наприклад, можна влаштувати художній конкурс із малювання пальчиками або долоньками. Такі картини можна залишити собі, або подарувати хрещеним батькам, на пам’ять. Також можна провести традиційне ворожіння на майбутнє: перед дитям розкладають різні символічні предмети, такі як книга, гроші, фарби, музичні інструменти, і залежно від того, що дитина обере, можна буде зробити висновок про схильності дитини та її інтереси.

Звичайно, сприймати серйозно таке пророкування не варто, але це гарантовано зацікавить малюка та розважить гостей, особливо якщо іменинник не зупиниться на чомусь одному, а почне збирати всі предмети.


Як своєчасно розкрити здібності у дитини? Як розвивати здібності, щоб не нашкодити?  Читайте у статті «Як розкрити й розвинути здібності дитини»


Обов’язковим атрибутом святкування першого дня народження є фотосесія. Тож заздалегідь сплануйте вбрання малюка й підготуйте фотозону.


«Діти в місті» рекомендують Nova photography - сімейний фотограф 



Враховуйте інтереси і вподобання дитини. Photo by Steven Libralon on Unsplash


У дитини 2–5 років уже є власні вподобання: улюблений герой мультику, цікаві персонажі казок, клоуни, ніндзя, чарівники або феї, і це обов’язково слід враховувати під час організації вечірки.

Однорічний малюк рано стомлюється від гостей, у той час, як трирічні дітлахи залюбки гратимуться з гостями протягом декількох годин.

До п’яти років день народження теж краще святкувати вдома, але до вибору сценарію свята треба підійти ретельніше. Діти цього віку вже запрошують на іменини своїх друзів, тому програма свята має відповідати їхнім захопленням.

У мережі можна знайти безліч ідей конкурсів та розваг, але обирайте так, щоб ніхто з дітей не відчував себе зайвим, і не перебільшуйте з іграми на суперництво, адже діти по-різному сприймають поразку. Ви ж не хочете півгодини заспокоювати малюка?

Щоб уникнути метушні, підготуйте заздалегідь реквізити для конкурсів та обов’язкові подарунки.


6–10 років — це той вік, коли дитина вже повністю усвідомлює важливість вечірки і свою роль у ній. Саме тому слід організувати яскраве та незабутнє свято, яке неодмінно має бути погоджене з його винуватцем.


Ваш малюк просить купити йому песика, а ви не погоджуєтесь? Можливо, ви ще не знаєте, що домашні улюбленці здатні дисциплінувати дитину та укріпити її здоров’я. Більше інформації шукайте у статті «Друг за гроші, або для чого дитині домашня тварина»



День народження підлітка краще святкувати поза межами дому. Photo by Luke Porter on Unsplash


Діти 10–12 років, а тим паче підлітки, чекають від свого дня народження чогось особливого та незвичного, і ваше завдання — подарувати імениннику оригінальну, неповторну та феєричну вечірку. З огляду на це, святкувати варто поза межами дому: у парку, розважальному центрі, або у квест-кімнаті, - усе залежить від побажань та інтересів іменинника.


Список гостей



Найважливіше правило, яке стосується всіх етапів організації дитячого дня народження — обговорюйте все безпосередньо з іменинником. Photo: Pexels


Якщо дитина вже достатньо доросла, то залиште право вибору за нею. Нехай вона сама вирішить, кого хоче запросити. Вислухайте, поясніть, порадьте, але не приймайте рішення одноосібно.

Кількість запрошених, на думку психологів, має дорівнювати вікові іменинника. Це зовсім не означає, що на четвертий день народження має прийти четверо дітей, це лише порада. Довіряйте своїй інтуїції, тверезо оцініть свої сили та запросіть стільки дітей, скільки ви зможете зручно розмістити в приміщенні, де відбудеться вечірка.

Дорослі та діти. Ще одне питання, яке постане перед вами — запрошувати лише дітлахів, чи краще нехай прийдуть разом із батьками? Спеціалісти не радять запрошувати дітей віком до п’яти років без супроводу батьків. Як тільки діти йдуть до школи, вони вчаться бути самостійними, тому із шестирічного віку вже можна починати влаштовувати суто дитячі вечірки. Але обов’язково обговоріть із батьками запрошених дітей такі речі, як наявність алергії або харчових обмежень.

Тривалість вечірки ви маєте встановити ще на початку планування свята. Це значно полегшить життя і вам, і вашим гостям: ви зможете краще організувати розваги, а батьки матимуть змогу забрати дітей вчасно, не хвилюючись, що їм не дістанеться шматок святкового торта, і не будуть дзвонити вам кожних півгодини.

Оригінальні запрошення. Після того, як ви визначитесь із тематикою, місцем, та часом проведення вечірки, можете переходити до запрошень. Ви, звісно, можете знайти шаблони в мережі, які залишиться просто заповнити та розіслати, або взагалі запросити всіх телефоном, але хіба не цікавіше створити листівку власними руками разом з іменинником? Шукайте блискучі ідеї, фантазуйте та створіть неповторні запрошення, які приємно отримати. Бажано, щоб запрошення дійшли до гостей за чотири тижні до вечірки, і батьки мали вдосталь часу аби придбати подарунок та речі, які знадобляться для свята, наприклад, костюм для дитини, якщо цього вимагає тематика.


Оформлення місця проведення



Оберіть основні три кольори, відповідно до тематики свята та дотримуйтеся їх, декоруючи кімнату. Photo: Pexels


Повітряні кульки, барвисті прапорці та різнокольорові стрічки — незмінні атрибути дитячого дня народження. Для святкування перших іменин підготуйте плакат або гірлянду зі світлинами малюка, зробленими протягом першого року його життя.

Оберіть три основні кольори, відповідно до тематики свята та дотримуйтеся їх, декоруючи кімнату. Не слід забувати і про декор столів та столового приладдя. Щоб вберегти себе від зайвого нервування, краще заздалегідь придбати якісний одноразовий посуд. По-перше, не буде сліз через розбиті склянки, по-друге, ви зможете прикрасити стіл у загальній тематиці, та і з прибиранням буде менше клопоту.

Декор своїми руками. Усі елементи декору можна придбати в спеціалізованих магазинах, але більшість прикрас можна зробити самотужки, залучивши до цього іменинника.


Дитяче меню



Для дітей важливу роль відіграє вигляд їжі, тому проявіть фантазію. Photo: Pexels


Чим годувати дорослих залежить від ваших побажань, бюджету та кулінарних здібностей. Але чим пригощати дітлахів? Навряд чи вони будуть у захваті від запеченої риби або салату олів’є, адже від святкового столу діти чекають незвичного та особливого частування.

Передусім - здорова їжа. Уникайте жирної та важкої їжі, газованих напоїв та сумнівних тістечок. Натомість віддайте перевагу легким стравам, свіжим фруктам та натуральним сокам.

Дитячий «кенді-бар» став невіднятною складовою дитячого свята. Незмінними на солодкому столі залишаються: тістечка, цукерки, печиво, фрукти та напої. Доповнять цей список: зефір, макаруни, желе, кейк попси та різнокольорові льодяники на будь-який смак.

Для дітей важливу роль відіграє вигляд їжі, тому проявіть фантазію. Якщо іменинник та його гості вже достатньо дорослі - влаштуйте колективне прикрашання: підготуйте заздалегідь капкейки, крем та усілякі посипки й прикраси для тістечок. Так діти матимуть змогу весело провести час, і створити свій перший кулінарний шедевр.



Торт має бути смачним, корисним та оригінальним, і, певна річ, відповідати інтересам і захопленням іменинника. Photo: Pexels


Святковий торт для дитини будь-якого віку — це найочікуваніший та найжаданіший десерт. Ви можете замовити торт у кондитера, або приготувати його самотужки, але в обох випадках він має бути смачним, корисним та оригінальним, і, певна річ, відповідати інтересам і захопленням іменинника.

Солодощі в дорогу. У Сполучених Штатах Америки на дитячому дні народження, іменинник дарує своїм гостям подарунки, які називаються «goody bag» (дослівно «добрі сумки») — щось привабливе й бажане, або щось смачне. У такі сумки кладуть солодощі або іграшки, і діти завжди в захваті від цього подарунку.

Вартість таких пакунків, зазвичай, не висока, а от позитивні емоції, які отримають діти від подарунків — безцінні.



Інфографіка: «Діти в місті»


Організувати і провести дитячий день народження ідеально не вийде. Просто прийміть це як факт. Хтось із дітлахів не буде брати участь в усіх конкурсах, а комусь будуть не до вподоби страви, які ви приготували. Усе врахувати фізично неможливо. І від вас цього ніхто й не чекає.

Поставте собі за ціль провести яскраве, веселе та незабутнє свято для своєї дитини, а ідеальність залиште для інших.


Шукаєте ідеальний подарунок для дитини? Скористайтеся ідеями з наших добірок: «Розвиток у грі: фантастичні подарунки для дітей 5-7 років» та «Навчання без сліз: розумні іграшки для розвитку та гри»






Пошук