Творчий розвиток дитини


Опубліковано 11 Жовтень 2018 о 11:25

Блог Діти в місті >  Творчий розвиток дитини


Творчий розвиток дитини

Designed by Prostooleh


Ідея раннього розвитку зараз дуже актуальна серед батьків. Сучасні мами й тата зрозуміли, що якщо вони вчасно почнуть знайомити малюка з творчістю, то він виросте здібним, талановитим та успішним. Адже творчість — це ключик до розкриття потенціалу особистості.

То як же правильно розвивати творчі здібності дитини? Раніше ми писали про те, як виявити здібності дитини. Важливо спостерігати за дитиною, аналізувати її уподобання та розвивати їх. Частіше мами надають перевагу фізичному та інтелектуальному розвитку дитини, у той час як творчості або не приділяють достатньо уваги, або й зовсім забувають. А даремно, адже творчість допомагає дітям розвиватися та шукати нестандартні підходи для вирішення будь-яких завдань.


Правила успішного раннього розвитку



Designed by Freepic.diller


Говорячи про ранній розвиток, не варто вдаватися до крайнощів. Пропонуємо вам 5 основних правил успішного раннього розвитку.

  1. Перше і найголовніше правило — не треба примусу. Малюку має бути цікаво та весело, а отже заняття треба проводити у формі гри.
  2. Не можна продовжувати заняття, якщо малюку стало нецікаво. Маленькі діти не здатні довго концентрувати увагу на чомусь одному, тому навчіться помічати коли малюк втрачає інтерес та перемикатися на щось інше.
  3. Обирайте методику раннього розвитку лише після того, як добре ознайомитеся та проаналізуєте можливі техніки. Серед найбільш популярних на сьогодні можна виділити методики Глена Домана, Монтесорі, Вальдорфську, Нікітіних та Зайцева. Здебільшого вони схожі, але все ж мають важливі відмінності.
  4. Намагайтеся сприяти різносторонньому розвитку дитини.
  5. Радійте навіть незначним успіхам малюка. Жодна з методик не гарантує, що ви виховаєте генія. Поставте собі за ціль створити вдома приємну для малюка атмосферу та отримуйте задоволення від спілкування один з одним.


Що таке творчий розвиток?


Здебільшого під цим поняттям розуміють розвиток здібності до художньої діяльності: малювання, написання віршів, гри на музичних інструментах. Але це поняття набагато глибше.

Творчість — це створення якісно нових культурних та матеріальних цінностей, інтелектуальна діяльність у результаті якої на основі минулого досвіду виникає нове знання та бачення.

Тому творчий розвиток — це не тільки набуття технічних навичок, це і створення умов для того, щоб дитина могла фантазувати, шукати незвичне в буденному і творити.


Коли починати творити?



Designed by Freepic.diller


Знайомити малюка з творчістю можна якомога раніше. Однорічний малюк вже може з цікавістю гратися кольоровою крейдою або фарбами. Чекати шедеврів не варто, але такі каракулі допомагають малюку скоординувати роботу очей та пальчиків і розвивати дрібну моторику. Враховуючи те, що малюки тягнуть усе до ротика — купуйте лише якісні матеріали та будьте поряд, коли малюк грається ними.

Щоб зацікавити малюка, сядьте за стіл поруч із ним та почніть малювати закарлючки. Дитина буде повторювати ваші дії. І обов’язково хваліть свою крихітку.

Як правильно хвалити сина і донечку читайте у статті «Різниця у вихованні дівчаток та хлопчиків».


Методи розвитку творчих здібностей


Додайте творчості в буденність

Залучайте дітей до домашніх справ. Прибирання, прання, догляд за квітами — діти обожнюють допомагати мамам, а якщо ви разом зі своїм чадом приготуєте салат, прикрасите кексики або наліпите пиріжків, дитячому захвату не буде меж.


Створюйте разом «шедеври»



Designed by Prostooleh


Осінь — золота пора для витворів мистецтва з природних матеріалів. Осіннє листя різних розмірів та найнеймовірніших кольорів, каштани, жолуді, шишки — все стане в нагоді для створення шедеврів. Для початку, пояснюйте малюку що і як робити, творіть разом, але не обмежуйте його фантазію та пориви. Так, сонце жовте, небо блакитне, а у баранця чотири ніжки, але ж творчість — це не шаблонне мислення, дозвольте дитині поринути у світ ілюзій та створити власний витвір.


Частіше гуляйте на природі

Вміння бачити прекрасне в буденному сприяє творчому розвитку. Вчіть малюка спостерігати за явищами природи, аналізувати їх та насолоджуватися ними. Розвивайте фантазію дитини вивчаючи силуети хмаринок чи дерев. Обговорюйте побачене, відповідайте на запитання малюка і цікавтеся його думками.


Ігри, які сприяють творчому розвитку



Малювання

Малювати фарбами можна в різних техніках, наприклад, мильного живопису. Змішайте фарби з декількома краплями рідкого мила, а потім нанесіть фарбу пензлем на папір. А ще можна малювати губкою, ватними паличками, бризками, точками — все залежить від вашої фантазії.

Малювати можна не лише олівцями та фарбами. Звичайна манка може стати відмінним матеріалом для творчості. З найменшими творцями можна малювати пальчиками по манці, розсипаній на гладкій поверхні. Для того, щоб спростити прибирання після ігор, висипайте манку в тарілку з високими бортиками або на міцний картон.



З дворічними дітьми можна створювати картини з різнобарвної манки. Отримати манку різних кольорів можна пофарбувавши її з допомогою харчового барвника. Якщо малюк ще не вміє гарно малювати, підготуйте шаблони, які потрібно буде розфарбувати.

Техніка малювання пластиліном охоплює ліплення й аплікацію. Для того, щоб створити картину з пластиліну потрібно взяти шматок цупкого картону та пластилін. Починати варто з простих речей, наприклад, «намалювати» жовте сонечко на синьому небі. Для цього відщипніть шматок синього пластиліну та з допомогою скалки або ножа розітріть пластилін по дощечці, а потім приліпіть жовту кульку та придавіть пальчиком.



Картини можна створювати з кульок пластиліну. Для початку можна викласти з маленьких кульок деревце, а потім переходити до більш складних сюжетів картин. Для того, щоб спростити роботу, можна придбати готовий набір для творчості, в який входить пластилін необхідного кольору, основа для малювання, стек та інструкція.


Ліплення

Ліпити можна з пластиліну, кінетичного піску, тіста, глини та снігу. В магазинах можна придбати маси для ліплення, які краще звичайного пластиліну. Здебільшого вони більш м’які та зроблені з натуральних речовин, тобто нешкідливі для дітей. Серед недоліків можна виділити те, що такі маси зазвичай швидко засихають, тому їх треба тримати в щільно закритих коробочках, і шматочки погано приклеюються між собою, тому якщо хочете зліпити фігурку з різних шматочків — використовуйте звичайний пластилін.


Аплікація



Designed by Freepik


Красиві аплікації можна робити з кольорового паперу, осінніх листочків, стружки з олівців, вати, пір’їнок, пелюсток і сухих квітів.


Читання

Читайте дитині кожного дня. Віршики, казки, загадки, цікаві факти про тварин, рослин та явища природи — все це сприяє покращенню пам’яті, розвитку мовлення та збільшенню словникового запасу дитини. Хороші історії розвивають фантазію та уяву.


Конструювання



Designed by Freepik


Наразі є безліч різновидів конструкторів, тому ви можете обрати найбільш цікавий і корисний для вашої дитини. Крім класичних конструкторів та популярного Lego, є магнітні, дерев’яні, керамічні та моторизовані. А ще є конструктори-присоски та «їжачки».

Конструктори актуальні для будь-якого віку, починаючи з декількох місяців і аж до дорослого життя.


Дидактичні ігри

Використовуйте в іграх мозаїки, пазли, карти, лото, доміно та інші настільні ігри. Крім того, що вони розвивають уяву, логічне мислення, уважність, вони ще й об’єднують сім’ю, адже так весело всім разом провести час за цікавою грою.


Театральна діяльність



Photo: Знайка


Малюкам можна показувати пальчикові вистави. Лялькові вистави сприятимуть творчому розвитку. А старших діток можна записати до театральних кружків.


Музика

Говорити про позитивний вплив музики можна нескінченно. Вона сприяє розвитку пам’яті, заспокоює, покращує психічний стан дитини. Вмикайте приємну для малюка музику, танцюйте разом, вчіть пісеньки.


Коли малюк зрозуміє, що мама з татом заохочують його до творчості, хвалять та цінують, то продовжуватиме ще з більшим натхненням. Дитина усвідомить, що робити щось своїми руками приємно, весело та цікаво.

Не сваріть малюка, якщо він у процесі творіння він забрудниться чи зіпсує щось. Приготуйте для малюка зручне місце — звільніть стіл від зайвих речей та застеліть газетами, надягніть дитині фартух. Після закінчення приберіть разом з дитиною — трудова дисципліна також гра значну роль у вихованні.

З творчих особистостей виростають справжні професіонали, хороші керівники, харизматичні лідери. Здатність нестандартно розглядати проблему, мати кілька варіантів її вирішення формується в дитинстві, і чим раніше батьки зрозуміють значимість творчого розвитку малюка — тим більше успішною особистістю він буде!







Пошук