«Ходить гарбуз по городу»: топ-5 гарбузових страв для дітей
Опубліковано 16 Жовтень 2018 о 11:10
Блог Діти в місті > «Ходить гарбуз по городу»: топ-5 гарбузових страв для дітей
Гарбуз — неймовірно корисний продукт, він допомагає боротися з анемією, порушенням зору, покращує травлення. М’якуш гарбуза містить багато вітамінів, наприклад, бета-каротин та чотири вітаміни групи В:
- В1 (тіамін) — покращує роботу мозку, необхідний для підтримки діяльності нервової, травної та серцево-судинної систем;
- В2 (рибофлавін) — бере участь практично у всіх обмінних процесах в організмі;
- В3 (ніацин, РР) — необхідний для переварювання їжі, покращує мікроциркуляцію крові;
- В9 (фолієва кислота) — бере участь у виробництві кров’яних тілець, забезпечує надійність імунної системи.
Крім цього, у гарбузах міститься калій, кальцій, залізо, незначна кількість йоду та цинку. Гарбуз, попри свій яскраво помаранчевий колір, не викликає алергічних реакцій.
Серед усього розмаїття сортів, найкращим для дитячого харчування вважається мускатний гарбуз. Плід має грушоподібну форму, тонку шкірку, яка легко зрізається ножем та м’якуш насиченого помаранчевого кольору. Мускатний гарбуз відмінно підходить для запікання, варіння, приготування каш, десертів, смузі. Цей продукт має приголомшливий горіховий присмак з нотками меду.
І оскільки зараз продовжується гарбузовий сезон, ми вирішили зібрати перевірені рецепти смачнющих та корисних страв із гарбузом, від яких ваші дітки будуть у захваті.
Гарбузова запіканка
Лідер серед улюблених страв трирічок — запіканка. Іноді діти самі просять приготувати «запіканку, як в садочку». Пам’ятаючи про користь гарбуза, ми пропонуємо смачну альтернативу, яка неодмінно сподобається маленьким ласунчикам.
Інгредієнти:
- куряче філе — 250 г;
- гарбуз — 250 г;
- помідор — 1 шт;
- сир напівтвердий — 50 г;
- яйце — 1 шт;
- спеції за смаком.
Приготування:
- М’ясо відварити до напівготовності, остудити та нарізати кубиками.
- Порізати помідор та гарбуз на невеликі шматочки (1 см).
- Натерти сир та збовтати до однорідності яйце.
- У форму викласти половину помідорів та гарбуза, зверху покласти м’ясо, залити яйцем та посипати зеленню. Зверху викласти залишок овочів та посипати сиром.
- Випікати 50 хв за температури 200 градусів.
Панкейки
Інгредієнти:
- молоко — 120 мл;
- гарбузове пюре — 4 ст.л.;
- мука — 1 ст.;
- цукор — 1 ст.л.;
- розпушувач;
- оливкова олія — 2 ст.л.;
- дрібка солі.
Приготування:
- Перемішати муку, цукор, сіль та розпушувач.
- До пюре додати молоко та олію.
- Все з’єднати та збити блендером. Дати постояти 15 хвилин.
- Випікати на сковороді з тефлоновим покриттям без додавання олії.
Крем-суп
Супи відіграють значну роль у дитячому харчуванні. Восени дитячий організм потребує вітамінів, тому рекомендуємо приготувати своєму чаду гарбузовий крем-суп.
Інгредієнти:
- молоко — 350 мл;
- гарбуз — 100 г;
- манка — 1 ст.л.;
- вершкове масло — 10 г;
- вода — 100 г.
Приготування:
- Гарбуз почистити, нарізати та відварити до готовності у воді. Перетерти через сито.
- Закип’ятити молоко, всипати манку та варити помішуючи 8–10 хвилин.
- Додати манку в гарбузове пюре, перемішати та подавати з вершковим маслом.
Суфле
Гарбузове суфле стане справжньою знахідкою для мам маленьких гурманів. Саме гарбуз рекомендують педіатри у якості першого прикорму. І це не дивно, адже клітковина швидко та легко засвоюється. Та якщо малюку не подобається суп або пюре — приготуйте незвичне суфле за нашим рецептом.
Інгредієнти:
- яблуко — 1 шт;
- гарбуз — 50 г;
- білок ½ яйця;
- дитяче печиво — 2–3 шт.
Приготування:
- Яблуко та гарбуз подрібнити блендером.
- Додати подрібнене печиво.
- Збити білок та обережно додати до пюре.
- Викласти у формочки та запікати при температурі 185 градусів 20–25 хвилин.
Цукати
Домашні цукати — відмінна альтернатива цукеркам. Їх можна приготувати з будь-яких фруктів, ягід та навіть з деяких овочів. У результаті простих дій можна отримати ароматні, смачні та корисні солодощі, які сподобаються і дітям, і дорослим.
Інгредієнти:
- гарбуз — 400 г;
- лимон — ½ шт;
- вода — 500 г;
- цукор — 500 г.
Приготування:
- Почистити та порізати на невеликі шматочки гарбуз.
- Додати у воду сік та цедру половинки лимону. Додати цукор та довести до кипіння.
- В кип’ячу воду висипати скибочки гарбуза та варити на невеликому вогні 5–7 хвилин. Потім зняти з вогню та остудити. Повторити процедуру ще два рази.
- Відкинути гарбузові шматочки на сито та дати стекти сиропу (1–2 години).
- Просушити цукати можна при кімнатній температурі, але чекати доведеться декілька діб. А можна підсушити їх в духовці при 50 градусах протягом 4–5 годин.
- Можна посипати цукати цукровою пудрою.
Гарбуз — унікальний овоч, з нього можна приготувати супи, гарніри та десерти, варіантів безліч. Залучайте дітей до кулінарії та перетворюйте приготування страв у фантастичну, веселу та повчальну пригоду.
А у вас є фірмові гарбузові страви?