Велика маленька брехня: чому не можна обманювати дітей


Опубліковано 01 Листопад 2018 о 10:00

Блог Діти в місті >  Велика маленька брехня: чому не можна обманювати дітей


Велика маленька брехня: чому не можна обманювати дітей

Designed by Jcomp


В англійській мові є вислів «White lie», що переводиться як невинна брехня. Ця ідіома в повній мірі демонструє обман, на який йдуть батьки задля захисту дітей. Принаймні, вони так думають. Дорослі щодня обманюють дітей, але при цьому вимагають від дітей тільки правди. Що буде, якщо дитина збреше? Мабуть, покарання. А що буде, якщо тато чи мама скаже неправду дитині?

Справа не в тому, кому можна обманювати, а кому ні, якщо малюк чутиме брехню від батьків, то вважатиме це за норму, й сам обманюватиме. Дітям не відоме значення вислову «обман задля блага», тому, спотворюючи правду, ви ризикуєте виховати маленького брехуна. А ви, звичайно ж, не хочете цього.

Проаналізуємо топ-8 найпоширеніших ситуацій, коли батьки обманюють дітей та дізнаємось, що варто говорити замість брехні.


«Святий Миколай / Дід Мороз слідкує за тобою»



Designed by Freepik


Замість того, щоб лякати малюка міфічними дідусями, які стежать за ним та записують погані вчинки у блокнотик, вигадайте реалістичне покарання. Навряд чи дитині піде на користь залякування відсутністю подарунка у далекій перспективі краще, ніж обіцянка забрати планшет прямо зараз. Більш того, ви не позбавите дитину новорічних подарунків, чи не так?
Батьки мають бути послідовними та чесними, адже це допоможе дитині та продемонструє правильний приклад для наслідування.

Крім того, магічні дідусі мають бути символом свята, дива, а не покарання.


«Якщо ти не заспокоїшся, я покину тебе тут»



Designed by Senivpetro


Ви в супермаркеті / на майданчику / в парку і дитина влаштовує чергову істерику, не хоче йти, а вам дуже треба. І от ви перепробували все: від вмовлянь до обіцянок, та нічого не спрацьовує, і залишається лише пригрозити, що лишите дитину, а самі підете. Що зробить дитина? Спочатку дуже злякається, заплаче ще голосніше, і в паніці побіжить за вами. Перші декілька разів. Але діти швидко вчаться, і коли дитина зрозуміє, що нікуди ви не підете (хто ж покине свою дитину?), цей метод перестане працювати. То може відразу шукати альтернативу?

Коли діти вередують в публічних місцях, батькам дуже важко контролювати свої емоції, адже несхвальні погляди перехожих та неприємні зауваження змушують нервуватися навіть найбільш стійких.


Раніше ми публікували поради, які допомагають перестати кричати на дитину.


Замість погроз покинути дитину, спробуйте сказати правду, наприклад, «якщо ти зараз не підеш зі мною, мені доведеться винести тебе звідси на руках, а вдома покарати».


«Боляче не буде, обіцяю»



Designed by Pressfoto


Зазвичай батьки говорять це, коли планується похід до лікаря. Якщо на дитину чекає безболісна процедура — дайте обіцянку та потім скажіть «бачиш, я ж казав(ла) тобі, що це не боляче, хіба ми тебе колись обманювали?» Це допоможе налаштувати відносини, засновані на довірі. Крім цього, це дасть вам змогу переконати дитину, що брехня — це не прийнятна норма спілкування у вашій родині, бо ж у вас буде залізний аргумент — батьки ніколи не обманюють тебе, і ти не повинна.

Але не варто давати обіцянок, які не зможете виконати. Якщо на малюка чекає укол, чи інша неприємна процедура, не брешіть про це. Скажіть, що може бути боляче, але малюк із цим впорається, і ви будете поруч.


«Магазин / кафе / розважальний центр закритий»


Рано чи пізно, але дитина зрозуміє, що магазини працюють щоденно, а ви збрехали. Довіру важко повернути, тому краще поясніть, що зараз ви не маєте на це часу, або ж у вас інші плани, але наступного разу ви обов’язково підете туди, куди хоче малюк. Після відмови діти можуть пхикати, тупотіти ніжками чи перестати з вами «дружити», але це необхідний етап дорослішання — усвідомлення того, що не можна отримати все й одразу.


«Ти найкращий!»


Дітей необхідно хвалити, але похвала має бути пропорційна досягненням.


Вам може бути цікаво дізнатися «Як правильно хвалити хлопчика та дівчинку»


По-перше, це може стати поштовхом до завищеної самооцінки, а по-друге, діти не такі легковірні, як може здатися на перший погляд. Якщо ви будете прославляти закарлючки та плямки, малюк може засумніватися в вашій щирості. Замість цього, похваліть його ідею, фантазію та жагу до творчості.


«Я не знаю куди поділися твої малюнки»



Designed by Freepik


Ну звичайно ви знаєте куди поділися дитячі малюнки або поробки, адже з часом їх стає більше, і ви просто не в змозі зберегти всі. Не варто приховувати це від малюка, найкраще рішення — пояснити.


Вас може зацікавити наша добірка креативних осінніх поробок та порад, як їх краще зберігати.


Покажіть малюку де ви зберігаєте найкращі роботи, та періодично разом з дитиною сортуйте дитячі «шедеври». Такий підхід вчить малюка відповідальності за свої творіння та демонструє вашу чесність.


«Я буду вдома за хвилинку»


Так, ви би дуже хотіли швиденько звільнитися з роботи, доїхати без заторів та почитати малюку казку перед сном, повечеряти разом, допомогти зі шкільним проектом чи просто пограти разом. Але дорослі мають обов’язки й не треба дурити дитину. Чим довше вона чекатиме вас, тим більшим брехуном ви виглядатимете в її очах. До того ж дитина може перейняти таку модель поведінки як норму, і почне так само відповідати вам. Будьте чесними з дитиною і конкретними.


«З тобою ніколи не трапиться нічого поганого»



Designed by Freepik


Нам би всім дуже хотілося, щоб з нашими дітьми ніколи не траплялося нічого погано, але на жаль ми не можемо це гарантувати, та й діти мають пройти через певні життєві труднощі. Завдання батьків — провести дитину через неприємні ситуації, а не замовчувати їхню наявність та створювати ілюзію безпеки.

Варто говорити з дитиною так, щоб вона відчувала себе захищеною, але й усвідомлювала можливі небезпеки. Наприклад, можна сказати: «Я завжди намагатимуся тебе захистити, але є погані люди, які можуть бажати тобі зла. Тому не тікай від мене на вулиці або в магазині, адже незнайомці можуть спробувати вкрасти тебе.»


Вам може бути корисно знати «Що має робити дитина, яка загубилася»


Малюка можуть налякати такі слова, але це гірка правда, яку має знати кожна дитина. У питаннях безпеки не може бути компромісів. Навчіть своє чадо як діяти в екстрених ситуаціях та як захистити себе. Довірливі відносини, які ви побудуєте, стануть гарантом того, що у будь-якій ситуації дитина не буде боятися сказати вам правду.


Бути чесним — це найкращий спосіб зберегти теплі відносини в родині та підготувати дитину до життєвих труднощів. Звичайно, у певний момент дитина дізнається, що таке брехня і прийде до вас із запитаннями, та якщо ви будете чесні зі своєю дитиною, вам буде простіше пояснити, що іноді дорослі обманюють, але у вашій сім’ї не прийнятно брехати рідним людям.






Пошук