Як правильно вибрати дитячий велосипед: топ-5 корисних порад


Опубліковано 12 Березень 2019 о 16:11

Блог Діти в місті >  Як правильно вибрати дитячий велосипед: топ-5 корисних порад


Як правильно вибрати дитячий велосипед: топ-5 корисних порад

Перший велосипед — це величезне щастя, омріяний подарунок, і запорука щасливого активного дитинства, тому до вибору цього важливого атрибуту необхідно підійти особливо ретельно. 

Дитячий велосипед — важливе придбання. Щоб ця купівля принесла лише радість і задоволення юним велосипедистам, скористайтеся нашими порадами.


Враховуйте вік дитини


1–2


Найкращим варіантом для малюків цього віку є триколісні велосипеди з батьківською ручкою. Для дворічок такий транспорт стане заміною коляски, тому вибирайте безпечний та стійкий велосипед.

Сидіння велосипеда має бути широким, зручним, можна з ременями безпеки, якщо дуже лячно. Якщо ви купуєте триколісний велосипед дитині 1–1,5 років, то обов’язково зверніть увагу на наявність в його комплектації спеціальних підставок для ніжок малюка. Вони необхідні дитині, яка ще занадто мала, щоб крутити педалі самостійно, а коли вона стане старшою, їх можна буде легко прибрати.

При цьому кожен малюк оцінить яскравий дизайн, пищалки, музичні панелі й, звичайно, кишеньку або багажник, куди він зможе складати улюблені іграшки.


3–4



Як перехідний етап від триколісного до двоколісного транспорту є біговел. Біговел допомагає малюкові навчитися утримувати рівновагу, і легко переступити на наступну сходинку розвитку — освоїти повноцінні двоколісні велосипеди.

До того ж, на біговелі набагато легше гальмувати, та й кататися від початку зовсім не страшно: втративши рівновагу малюк в будь-який момент може опустити ніжки і встати на землю. Діти, які від найменшого віку каталися на біговелах — на справжній двоколісний велосипед пересідають вже у віці трьох-чотирьох років.


5–9



В цьому віці діти починають освоювати двоколісні велосипеди, однак спершу все-таки сідають на чотириколісні. Це звичайні дитячі велосипеди із додатковою парою маленьких страхувальних коліс позаду, які не дадуть юному велосипедисту перекинутись на бік. Згодом, коли дитина навчиться впевнено їздити на двох колесах, страхувальні коліщатка можна відкрутити.


9+


Підліткові байки мало чим відрізняються від транспорту дорослих. Якщо ваш райдер досяг успіху в катанні на велосипеді і любить велоспорт, задумайтеся над придбанням велосипеда для трюків — BMX.


Підбирайте транспорт відповідно до зросту дитини



Тепер поговоримо про те, як правильно підібрати велосипед за ростом дитини. Велосипеди розрізняють за діаметром коліс (зазвичай вимірюються в дюймах):

  • 12 дюймів: найменший велосипед має розмір коліс 12 дюймів, що відповідає віку дитини 1–3 років, при зрості до 98 см.
  • 14 дюймів: такий велосипед підійде дитині 3–5 років, ростом до 110 см.
  • 16 дюймів: велосипед відповідатиме росту до 116 см, це, приблизно, від 4 до 6 років.
  • 18 дюймів: зустрічається рідко. Він призначений для дітей до 7 років, ростом до 122 см.
  • 20 дюймів: для дітей, які у віці 6–8 років вже витягнулися до 120–130 см. Додаткову пару коліс на такі велосипеди вже не ставлять.
  • 24 дюйми: вважається підлітковим типом, і підходить для дітей ростом 130–150 см. Найчастіше такі моделі є зменшеною копією дорослих велосипедів, мають повноцінну багатошвидкісну трансмісію і, навіть, амортизаційну вилку.
  • 26 дюймів: цей велосипед підійде школярам старшого віку (від 14 років і старшим).


Влаштуйте тест драйв



Однак, навіть знаючи всі характеристики, ми радимо купувати велосипед разом з дитиною. Малюк зможе посидіти, проїхатися та закохатися в свій новий байк, а ви будете на 100 % впевнені, що велосипед ідеально підходить саме вашій дитині. Навіть якщо вас спокушатиме думка купити транспорт «на виріст», ми все ж наполегливо рекомендуємо цього не робити.

Необхідно пам’ятати, що саме в дитинстві формується постава та зміцнюється скелет, тому велосипед на виріст — це «економія», яка може обернутися проблемами зі здоров’ям. В будь-якому випадку велосипед може «рости» разом з дитиною завдяки регулюванню сідла і керма.

А ще велосипед повинен бути легким, адже носити його не тільки вам. Варто вибрати велосипед з алюмінієвою рамою, адже він значно легший, ніж аналогічний зі сталевого сплаву.


Купуйте в спеціалізованих магазинах


Як би багато ми не писали, а ви не читали про ідеальний велосипед, та все ж краще купувати в спеціалізованих магазинах, прислухаючись до порад професіональних консультантів. Та й крім того, ви будете абсолютно впевнені в якості транспорту.


Прислухайтеся до думки дитини


І пам’ятайте, що на велосипеді доведеться кататися вашій дитині, тому, відправляючись за покупкою, прихопіть дитину з собою та поважайте її вибір: нехай всі перераховані вище «дорослі» характеристики будете оцінювати ви, але, врешті-решт, «синій» чи «зелений» — теж важливі параметри.


Усі діти люблять кататися на велосипеді. Контролювати їх дуже важко, тим паче, коли вони катаються околицями. Тому не слід забувати про правила безпечного поводження на дорозі.

Що треба знати та робити, щоб уникнути травматизму читайте у статті «Безпека на дорозі: прості правила дорожнього руху для дітей»






Пошук