Пасха: оригінальні ідеї та рецепти до Великодня


Опубліковано 23 Квітень 2019 о 13:49

Блог Діти в місті >  Пасха: оригінальні ідеї та рецепти до Великодня


Пасха: оригінальні ідеї та рецепти до Великодня

Неможливо уявити Великдень без традиційних писанок та смачної паски, тож саме їм і присвячена наша стаття. Ми зібрали оригінальні ідеї декору яєць, перевірені рецепти пасок та кілька корисних лайфхаків до свята Великодня.


Барвники



Приготування до свята — це вже свято для малечі, і в цьому дійстві вони точно мають брати участь. Але погодьтеся, не кожна мама наважиться дозволити своїй дитині прикрашати та куштувати крашанки, пофарбовані хімічними барвниками. Тож ми знайшли безпечну та просту альтернативу — барвники з натуральних продуктів. Діставайте записники та хутчіш перевіряйте холодильники.


Рожевий колір


Для яскраво рожевого кольору вам знадобиться столовий буряк, а для ніжного рожевого — сік журавлини. Щоб отримати ніжний рожевий колір, потрібно покласти зварені яйця в сік журавлини або буряка, а для отримання насиченого червоного — відваріть яйця разом із буряком. Можна навіть залишити їх настоюватися хвилин 20 у відварі.


Жовтий колір


Куркума — це пряність з насиченим жовтим кольором, яка з давніх часів використовувалася в ролі натурального барвника, і великодні крашанки — не виняток. Куркума надає дуже яскравий лимонний відтінок білій шкаралупі яєць, і нічим не поступається промисловим фарбникам по соковитості кольору, але при цьому є абсолютно безпечною.


Блакитний колір



Фіолетове листя червонокачанної капусти може надати великоднім крашанкам красивий і глибокий синій колір. Правда, цей натуральний барвник для яєць на Великдень має один недолік — на підготовку крашанок буде потрібна мінімум доба, тому відкладати на потім і зробити все в останній момент не вийде.

Потрібно взяти 2 капустини, 0,5 л води і 6 столових ложок 9 % оцту. Нашаткуйте капусту, покладіть її в банку, і залийте водою, туди ж додайте оцет. Настояти капусту потрібно 4 години, після чого до неї можна покласти вже відварені яйця.


Зелений колір


За допомогою такої зелені, як кропива, тархун, шпинат або петрушка, — біла шкаралупа отримає приємний трав’яний відтінок.

В каструльку разом з яйцями покладіть кропиву, шпинат, петрушку. Для насиченого кольору яйця в такому розчині краще варити довше та дати настоятися.


Коричневий колір


І наостанок, мабуть найдавніший спосіб фарбування крашанок. Цибулиння — найвідоміший натуральний барвник для яєць на Великдень, тому нерідко в селах і зараз у кожної бабусі зберігається мішечок з сухими лусочками. За допомогою цибулі можна надати шкаралупі помаранчевий, більшість відтінків коричневого і навіть бордовий колір — в залежності від того, як довго варити і тримати у відварі яйця. Ви можете регулювати інтенсивність забарвлення, а також створювати на шкаралупі неповторний малюнок.


Ідеї забарвлення великодніх яєць


Тепер, коли ви знаєте як безпечно фарбувати великодні крашанки, ми розкажемо вам про 5 оригінальних технік прикрашання. Обов’язково залучайте до цієї справи дітей — вони точно будуть у захваті.


Великодні крашанки «Алфавіт»



Мрія кожної мами — ігри з користю, тож пропонуємо розфарбувати крашанки та декорувати їх літерами. Може навіть так статися, що дитина вивчить алфавіт в процесі декорування. Для старших дітей можна використати літери англійського алфавіту.


«Мереживо»




Для того, щоб додати ніжності великоднім крашанкам, використайте мереживо в процесі фарбування. Перш ніж фарбувати яйця в барвнику (робіть це згідно з інструкцією на упаковці), прикріпіть мереживо за допомогою гумок. Коли яйця висохнуть після барвника, просто зніміть гумки і приберіть мережива.


Декупаж



Прикрасити крашанки можна в техніці декупаж. Для цього вам знадобляться варені яйця, серветки з бажаним візерунком, пензлик та клей. Для отримання кращого результату слід брати яйця білого кольору. А щоб їх потім можна було з’їсти, замість клею варто взяти білок свіжого яйця або желатин.

  1. Купіть гарні серветки з відповідним до свята візерунком.
  2. Виріжте елементи, які хочете перенести на яйце.
  3. Приготуйте желатин згідно з інструкцією на упаковці.
  4. Прикладайте вирізаний візерунок до вареного яйця.
  5. Пензликом намазуйте поверх серветки приготованим желатином.
  6. Розрівняйте візерунок від центру до країв.


Великодні кролики



Ідея, від якої дітвора буде в захваті — великодні кролики з яєць. Цей милий символ Пасхи обов’язково порадує малечу та прикрасить святковий стіл.


Золоті писанки



Для того, щоб зробити ефектні золоті крашанки потрібно спочатку пофарбувати яйця в однотонний колір, а потім прикрасити їх золотою фольгою. Для цього намалюйте на яйці плями клею, щоб, коли підсохне, був мармуровий ефект. Візьміть шматочок тонкої фольги і обгорніть нею яйце так, щоб вона приклеїлася. Розподіліть фольгу по яйцю за допомогою спонжа. Коли клей висохне, зніміть частину фольги, яка не приклеїлася.


Декор яєць може бути різний, але потрібно зауважити, що для деяких ідей потрібно брати декоративні яйця з пінопласту, дерева та гіпсу, адже матеріали, які використовуються, шкідливі, тож крашанки потім не придатні до споживання.


Не забувайте про перепелині яйця, адже в одному малесенькому яєчку міститься багато корисних речовин.

  1. Вітаміни A, B1, B2, B6, B9, E, D. Причому вміст більшості вітамінів удвічі вищий, ніж у курячому яйці.
  2. Кальцій, натрій, магній, кобальт і молібден, сірка, хлор, марганець, мідь. А за кількістю калію, фосфору і заліза перепелині яйця випереджають курячі у 5 разів!
  3. Незамінні кислоти: лізин, метіонін, триптофан, цистеїн. Аспарагінова і глутамінова кислоти.

А ось холестерину в перепелиних яйцях удвічі менше. Також варто зауважити, що перепелині яйця набагато рідше стають причиною алергічних реакцій, аніж курячі, тому вводити в прикорм їх можна вже з 9–10 місяців.


Перевірені рецепти паски



Паска — незмінний атрибут Великодня, тому вона має бути на кожному столі. А оскільки до головного свята весни залишилося зовсім трошки, радимо вже зараз подумати про рецепт головної випічки.

Хтось віддає перевагу традиційним рецептам великодніх пасок, інші ж люблять експериментувати, і печуть італійські Панеттоне і Коломби на Великдень, або вдосконалюють рецепт сирної паски. Але всі сходяться в одному — домашні паски смакують краще купованих. Та ще й ця передсвяткова атмосфера в будинку і духмяний аромат свіжої випічки!


Рецепт домашньої паски


Інгредієнти:

  • 1 кг борошна;
  • 5 жовтків (бажано, щоб вони були насиченого жовтого кольору, тоді і паска буде жовтою);
  • 11–12 г (пакетик) сухих дріжджів;
  • 0,5 л молока;
  • 8 ст. л. цукру;
  • 200 г родзинок + цукатів;
  • 150 г вершкового масла;
  • 50 г рослинного масла;
  • 1 ч. л. солі;
  • 1 пакетик ванільного цукру;
  • 1 ч. л. куркуми без гірки, для кольору;
  • цедра за бажанням.


Для глазурі на великодні паски знадобиться:

  • 2 білки;
  • 200 г цукрової пудри;
  • 1 ст. л. лимонного соку.


Приготування:

  1. Зробіть опару. Для цього слід змішати дріжджі, чайну ложку цукру та столову ложку муки. Додайте 100 мл теплого молока. Перемішайте та поставте в тепле місце на 10–15 хв.
  2. Нагрійте решту молока, в більшу миску всипте 8 ст. ложок цукру і влийте тепле молоко, додайте дріжджову заготовку, просіяні 0,5 кг борошна і добре все перемішайте. Затягніть ємність з опарою харчовою плівкою, накрийте рушником і залиште в теплому місці підходити. Щоб опара збільшилася в 2 рази знадобиться близько 4-х годин.
  3. Коли опара збільшилася в розмірах, приступайте до замішування тіста для випікання пасок. Опару в мисці примніть ложкою, всипте трохи борошна, додайте жовтки і сухофрукти. Вимішуйте, додаючи потроху вершкове масло кімнатної температури. Навіть якщо вам здасться, що тісто дуже жирне — не зупиняйтеся і продовжуйте місити, не додаючи більше борошна, а лише рослинне масло. Вимішуйте тісто близько 30–40 хвилин, поки воно не стане м’яким. Коли тісто перестане липнути до рук, залиште його в мисці, затягніть плівкою, накрийте рушником і залиште в теплому місці на годину.
  4. Коли тісто знову збільшиться в два рази, примніть його в мисці. Відривайте по шматочку і розкладайте по формам — тісто має заповнити лише половину кожної форми. Накрийте форми з тістом рушником і залиште на годину — тісто знову має збільшитися в розмірах.
  5. Розігрійте духовку до 180–190 ° С і поставте випікатися ваші паски. Час випікання для маленьких і великих пасок може бути різним. Перші 20 хвилин не відкривайте духовку, щоб паски не «сіли».
  6. Поки паски остигають, приготуйте прикрасу — солодку і красиву глазур для пасок. Холодні білки збийте міксером з дрібкою солі. Поступово додавайте цукрову пудру і продовжуйте збивати. Коли білки вже будуть крутими, влийте лимонний сік і збивайте ще три хвилини. Обмазувати глазур’ю краще ще теплі паски, щоб солодка прикраса для пасок краще застигла.

Якщо у вас є хлібопічка — все буде набагато швидше. Всі інгредієнти закладаються в відерце хлібопічки одночасно, та й місити руками не потрібно.


Рецепт царської паски



Інгредієнти:

  • 800 г пшеничного борошна;
  • 70 г свіжих дріжджів;
  • 200 мл молока;
  • 250 г вершкового масла;
  • 9 яєць;
  • 1 ч. л. солі;
  • 100 г цукру;
  • 100 г апельсинових цукатів;
  • 100 г родзинок без кісточок;
  • дрібка ваніліну.


Приготування:

  1. З дріжджів, молока і половини борошна замісіть тісто. Накрийте і поставте в тепле місце на 1 год 30 хв.
  2. Ізюм промийте й висушіть. Цукати подрібніть. Жовтки відокремте від білків і розітріть з цукром. Білки збийте.
  3. Тісто слід прим’яти і, додавши решту борошна, вимісити. Додайте м’яке вершкове масло і сіль, жовтки, білки, ще раз замісіть. Накрийте, залиште на 1 год 30 хв.
  4. Примніть. Додайте родзинки, цукати, ванілін, знову вимісіть і залиште на 1 годину.
  5. Форму застеліть папером для випікання і заповніть на 1/3 тістом. Почекайте 20 хв, щоб тісто піднялося.
  6. Духовку розігрійте до 200°С. Паску випікайте 40 хв. За 15 хв до готовності накрийте вологим пергаментом. Потім вийміть і, видаливши пергамент, прикрасьте.


Щоб порадувати малюків, крім традиційної паски, можете спекти великодніх кексів. Це можуть бути ваші улюблені кексики, однак їх декорування має відповідати святу.


Прикрашати паски можна не лише білою глазур’ю, можете поекспериментувати та додати до неї натуральні барвники. Можете навіть прикрасити паску шоколадною глазур’ю, дітям такий варіант точно сподобається.


Декорувати паски можна по-різному, але якщо ви не хочете використовувати готове кондитерське посипання, потовчіть качалкою в пакеті кілька різнокольорових карамельок. Це буде яскраво і нарядно. Можна полити паски глазур’ю, шоколадом, прикрасити горіхами, шоколадною стружкою, цукатами, квітами і фігурками з мастики, цукерками-драже. Як підкаже фантазія. А ще краще — доручити цю справу дітям, і будьте певні, що ваші паски будуть дуже смачні та неймовірно красиві.







Пошук