Будні екомами: як прищеплювати дитині екологічну культуру


Опубліковано 04 Червень 2019 о 10:55

Блог Діти в місті >  Будні екомами: як прищеплювати дитині екологічну культуру


Будні екомами: як прищеплювати дитині екологічну культуру

Чи знали ви, що нещодавно дайвери дістали з Маріанської впадини пластиковий пакет? І це не дивно, адже щорічно в світовий океан потрапляє 8 мільйонів тон пластику. Наша планета знаходиться на межі екологічної катастрофи. Хочете знати як цьому зарадити і чому слід навчити дітей, щоб їм не довелося жити серед сміттєзвалища?


Навчити молоде покоління піклуватися про нашу планету — одне з першочергових завдань сучасних батьків. Говорити про те, у якому поганому стані зараз знаходиться наша «домівка» можна дуже довго, більш того — весь світ невпинно наближається до екологічної катастрофи. Тому зараз все більше країн приділяють велику увагу переробці сміття та екологічному вихованню молодого покоління.

Україна також не стоїть осторонь. Наприклад, нещодавно платформа MacPaw Labs запустила безкоштовний мобільний додаток «Сортуй», який допомагає українцям навчитися правильно сортувати відходи. З його допомогою можна визначити тип сировини, знайти найближчу для сортування станцію і побудувати до неї маршрут. Додаток також містить універсальні правила сортування, адаптовані до вимог станцій «Україна без сміття» і «Київвторресурси».


Як розвивати активну екологічну позицію в дитини?



В прищепленні дитині звички прибирати та сортувати сміття ключову роль відіграє батьківський приклад. Погодьтеся, мама, яка кидає обгортку з морозива посеред парку, навряд чи прищепить дитині правильну екологічну поведінку.

Знання, навички і звички, отримані від рідних людей, дуже важливі для дитини, і визначають її вчинки в майбутньому. Тому дбайливо ставитися до планети потрібно починати вдома і залучати до цього дітей.


«Діти в місті» рекомендують почати з простих кроків:


Розкажіть дитині для чого потрібно прибирати та сортувати сміття


Діти допитливі від природи, тож задовольняйте їхню потребу в інформації та пояснюйте важливість дбайливого ставлення до навколишнього середовища. Дитина буде більш мотивована, якщо чітко знатиме для чого потрібно сортувати сміття.


Infographic: «Діти в місті»


Покажіть та поясніть дитині цю інфографіку, яка ілюструє період розкладу різних речей. Наприклад, папір розкладається в грунті за кілька місяців, а пластикові пляшки — від 200 років.

Всесвітній фонд дикої природи запустив 450-річну онлайн трансляцію розкладання пластикової пляшки. Тобто прямо зараз можна зайти на сторінку у фейсбук та подивитися в режимі реального часу, як розкладається пляшка. Але не очікуйте побачити відео у прискореному темпі, на якому пластик швидко розкладається та зникає. Ідея проєкту в тому, що нам не вистачить життя, аби побачити, як наше сміття повністю зникне. Тож саме зараз варто задуматися та змінитися.


Почніть сортувати сміття вдома


Сортування може стати цікавою грою, адже діти можуть перетворити будь-яку нудну справу на веселі розваги.


Ходіть в магазин з екосумкою


«Пакет не треба» — це флешмоб, який стає дедалі популярнішим. Покажіть дитині, що купу поліетиленових пакетів можна замінити зручним ранцем або стильною екоторбою, які не тільки практичні, але і не будуть шкодити довкіллю.


Дивіться фільми і відеоролики про природу та екологію


Для сімейного перегляду цікавим буде фільм «Home». Також можете подивитися недавній відеокліп гурту ONUKA під назвою «STRUM», який спонукає задуматися над нашою поведінкою. Молодшим дітям може сподобатися мультфільм про сортування сміття «Спроси у Альберта».



Вирощуйте кімнатні рослини



Рослини потрібні не тільки для прикраси інтер’єру, але і для очищення повітря і збагачення його киснем. Вирощування рослин — захоплююче і корисне заняття як для дітей, так і для дорослих. Крім цього, ви можете залучити дітей до озеленення міста та висадити разом деревце. У багатьох містах щорічно відбуваються акції з озеленення міста, до яких можна приєднатися.


Економте воду та електроенергію


Розкажіть дитині про важливість економії природних ресурсів. Навчіть дітей вимикати воду, коли вони чистять зуби. Розкажіть дитині, як важлива вода для життя і чому її потрібно економити.

Вимикайте світло. Виходячи з кімнати, не забувайте вимикати світло, якщо у вас встановлено лампу розжарювання. Що стосується люмінесцентних ламп, то вони перегорають при частих клацаннях, тому вимикайте тільки в разі, якщо виходите з кімнати більш ніж на 15 хв.


Віддавайте перевагу екологічно чистим товарам


Вибирайте скляну тару, замість пластикових пляшок, відмовтеся від одноразового посуду та поліетиленових пакетів. Віддавайте перевагу упаковці з маркуванням вторинної переробки.


Вибирайте іграшки з натуральних матеріалів


Сучасні мами й тата все частіше купують своїм малюкам іграшки з дерева, натуральних тканин та від надійних виробників. Приємно, що й українські виробники не стоять на місці та пропонують якісні екоіграшки.


Долучайтеся до святкування Дня довкілля та Міжнародного Дня Землі


Ці свята традиційно відзначають 20 та 22 квітня відповідно. В ці дні проводиться екологічний суботник, долучитися до якого можуть всі охочі. Однак можна не чекати наступної весни, щоб подбати про своє рідне місто. Адже ж завжди можна зробити добру справу — посадити деревце, розбити клумбу для квітів, прибрати сміття, зробити годівничку для птахів.


Підтримуйте позицію дитини



Сьогодні екологічному вихованню молоді приділяють все більше уваги. В школах проводяться уроки, на яких дітей вчать сортувати та утилізувати сміття. Екологічні організації, такі, як «Україна без сміття» впроваджують освітні проекти, у рамках яких проводять лекції для вчителів, школярів, студентів та інших категорій населення.

Тож одного дня ваша дитина може прийти додому та розказати вам про важливість сортування сміття. Підтримайте дитину та створіть необхідні умови для екологічного виховання.


Навчіть жити дітей в гармонії з собою для початку, а потім — в гармонії з природою. І тоді все у них, а значить і у нас, буде добре.






Пошук