Що дивляться наші діти: як розпізнати токсичні мультфільми


Опубліковано 27 Серпень 2019 о 19:00

Блог Діти в місті >  Що дивляться наші діти: як розпізнати токсичні мультфільми


Що дивляться наші діти: як розпізнати токсичні мультфільми

Все, що дивиться дитина по телевізору, відображається на її психіці. Photo: Pixabay


Діти обожнюють мультфільми. Вони готові дивитися їх цілими днями, не рухаючись з місця. Тому батьки нерідко звертаються за допомогою до мультиків, щоб зайняти дитину, відвернути її увагу або вкласти спати. І якщо раніше мультфільми можна було дивитися тільки по телевізору в певний час, то сьогодні вони доступні цілодобово на будь-якому з гаджетів. Психологи відзначають, що багато сучасних мультфільмів погано впливають на психіку дитини. «Діти в місті» розбиралися, як розпізнати шкідливі токсичні мультики і чому їх слід виключити зі свого плейлиста.


Налаштовуємо мульт-фільтр


Все, що дивиться ваша дитина по телевізору і в інтернеті, відображається на її психіці, поведінці та настрої. І якщо дитина 5-7 років вже може відрізняти жарт від правди, «погано» від «добре», то наймолодші глядачі часто дізнаються про це з мультфільмів, які не завжди пояснюють ці речі коректно і правильно. Завдання батьків - виключити такі мультфільми з дитячої фільмотеки, залишивши тільки корисні та повчальні.

Звичайно, добре дивитися мультфільми разом з дітьми. Але коли немає такої можливості, можна скористатися спеціальними дитячими сервісами.


Навесні 2019 року Google запустив в Україні YouTube Kids. Він дозволяє контролювати контент, який діти дивляться самостійно. Тепер батьки можуть не турбуватися, що дитина випадково потрапить на доросле відео або рекламу. Також з'явилася можливість обмежувати час перегляду мультиків і розважальних шоу. Додаток можна встановити на телефон або планшет.



Час перегляду мультиків потрібно обмежувати. Photo: Pixabay 


Як розпізнати шкідливий мультфільм?


Не тільки в сучасних, а й в старих мультиках можна знайти багато вад. В першу чергу, увагу потрібно звертати на такі моменти:


1. Герої мультика агресивні, поводяться жорстоко з іншими персонажами, калічать одне одного, погано ставляться до тварин і навколишнього середовища.


«Маша і Ведмідь»

Головна героїня демонструє жорстокість і неповагу до оточуючих, веде себе як егоїстка. Психологи відзначають, що цей мультфільм протипоказаний дітям дошкільного віку, тому що вони починають копіювати поведінку Маші, влаштовувати істерики і вести себе як персонаж мультика.

«Покемон» 

В основі мультфільму лежать битви покемонів. Нового покемона можна зловити лише напавши на нього. Фахівці вважають, що цей мультик може розвинути у дітей садистські нахили.


2. Погані вчинки персонажів залишаються без покарання.


«Лунтік»

Персонажі гусениць регулярно здійснюють погані вчинки, при цьому залишаючись безкарними. Гусениці постійно просять вибачення, але продовжують пустувати далі.

«Маша і Ведмідь»

Маші «сходять з рук» всі капризи і жахлива поведінка.


3. У мультфільмі висміюються сімейні цінності, показані погані відносини з батьками та іншими родичами.


«Сімпсони»

Хоч мультфільм і розрахований на дорослу аудиторію, часто його дозволяють дивитися дітям. У мультсеріалі багато нецензурної лексики, пропаганда жорстокості та відхилень.



«Сімпсони» розраховані на дорослу аудиторію. Photo: Freepik 


4. Персонажі роблять речі, які можуть призвести до небезпечних наслідків у реальному житті.

 

«Фіксики»

Головний герой часто взаємодіє з небезпечними побутовими предметами. Робить він це без дорослих. Правда, якщо дивитися мультфільм разом з дітьми, можна пояснювати їм, чого робити не варто.


5. Сюжет мультфільму примітивний, персонажі показані дурними, а їх дії безглузді.


«Телепузики»

Хоча мультфільм і розрахований на дітей до трьох років, батьків турбував той факт, що деякі епізоди повторювалися по два рази поспіль, багато з них не мали сенсу, а самі Телепузики постійно повторювали одні й ті ж фрази.

«Губка Боб Квадратні Штани»

Цей мультфільм частіше за інших піддається критиці. У мультсеріалі багато примітивних жартів, персонажі роблять дурні вчинки (наприклад, кидають морозиво в скло, або стукають одне одному по голові).


Під забороною!


Багато мультфільмів в різний час потрапляли під заборону. Наприклад, у 1930-х роках мультик про Міккі Мауса був заборонений в Німеччині. У німецькій пресі закликали не показувати мультфільм дітям, заявляючи, що брудний гризун не гідний бути кумиром. Пізніше Мауса заборонили у фашистській Італії.

Мультфільм «Вінні-Пух» заборонений в Китаї через схожість з китайським лідером Сі Цзіньпіном.

«Свинку Пеппу» не показують в Австралії через персонажа павучка «Тоненькі Ніжки». Справа в тому, що на території країни живуть тисячі отруйних павуків, тому пропаганду дружби з ними австралійці вважають небезпечною.

Часто під заборону потрапляють окремі серії мультфільмів. Один з епізодів серіалу «Чудеса на віражах» був заборонений в США. У ньому ведмідь Балу мав перевозити коробку з бомбою. А «Пригоди мультяшок» потрапили під заборону, тому що персонажі-діти в одній із серій напилися пива.


Дивитися або не дивитися? Ось у чому запитання...



Photo: Freepik 


Залишати дітей без мультфільмів не варто, тому що вони можуть бути корисними, якщо дивитися їх дозовано і під контролем. Психологи радять включати малюкам мультики тільки з трьох років. Крім цього, потрібно обмежувати час, проведений біля екранів. Дітям 3-4 років не варто проводити біля екрану більше 30 хвилин за раз. Дітям старше 5 років можна дозволити дивитися мультфільми близько години на день, а школярам старше 7 років - 2-3 години на день.

Фахівці закликають якомога частіше дивитися мультфільми разом з дітьми, не дозволяти дивитися телевізор перед сном і під час їжі. Пам'ятайте, що дитина бере приклад з вас. Якщо ви постійно дивитеся телевізор, ваші діти теж будуть проводити біля нього багато часу.


Користь є!


Якщо використовувати мультфільми не як спосіб зайняти малюка, а як інструмент для його розвитку, в них можна знайти багато корисних речей.


Нагадаємо, що раніше «Діти в місті» писали про мультфільми українського виробництва, які вчать дітей бути добрими, ввічливими і справедливими. Серед них опинилися: мультсеріал «Ескімоска» і мультфільм «Микита Кожум'яка».


Мова

Завдяки мультикам дитина може поповнити свій словниковий запас. Для цієї мети особливо підходять мультфільми з пісеньками або скоромовками, які допомагають покращувати дикцію.


Освіта

Деякі мультфільми допомагають дітям вивчати кольори, букви, цифри. Тим, хто старше, можна включати мультики про навколишнє середовище, природу, тварин і космос.


Наукові відповіді на чергову порцію дитячих запитань: «Чому деякі птахи не літають?», «Що таке імунітет?» та «Як вижити після ядерного вибуху?» шукайте у нашому матеріалі «Топ-10 YouTube-лекцій для допитливих дітей».


Творчість

Діти обожнюють переносити мультяшних героїв в реальне життя: ліплять, малюють, грають сюжети з мультиків зі своїми іграшками. Мультфільми в цьому випадку допомагають розвивати фантазію.



Діти люблять малювати улюблених мультяшних персонажів. Photo: Freepik 


Рольові моделі

Старші діти з мультфільмів дізнаються про дружбу, підтримку і любов, мультики розвивають емпатію і вчать співпереживати.


Спілкування

Якщо дитина дивиться сучасні мультфільми, їй завжди є про що поговорити зі своїми однолітками.


Корисні мультфільми


Вибираючи мультфільми для малюка, враховуйте його вік та уподобання. Також звертайте увагу на особливості характеру дитини. Якщо ви бачите, що дитині не вистачає впевненості в собі - вибирайте мультфільми про сильних і хоробрих персонажів. Якщо дитина не може знайти спільну мову з однолітками - вибирайте серіали про дружбу, повагу і підтримку. Дитячі психологи радять вибирати мультики зі змістом, а також стрічки, які виконують освітню функцію.


«Даша-мандрівниця»

«Даша» визнана одним з найкращих розвиваючих мультиків в багатьох країнах. Він в ігровій формі допомагає дітям вивчати цифри, англійську мову та правила поведінки. Даша часто звертається до глядачів із завданнями, що робить мультфільм ще цікавішим.



Video: Nick Jr. 


«Клуб Міккі Мауса»

Ще один інтерактивний мультфільм від студії Disney. Міккі Маус, Дональд Дак, Гуфі та інші персонажі Disney довгі роки залишаються одними з найулюбленіших у дітей.



Міккі Маус - найвідоміший мультяшний персонаж. Photo: Freepik 


«Три кота»

Цей мультик розповідає про двох братиків і сестричку, які тільки починають знайомитися з навколишнім світом і потрапляють в різні життєві ситуації. Дітям пояснюють, як поводитися в небезпечних ситуаціях, підтримувати одне одного і слухатися батьків.



Video: Три Кота


«Мій маленький поні»

Сучасний мультик для дітей старшого віку. Дуже добре підходить для спільного перегляду. Головний слоган мультфільму - «Дружба - це диво». Саме темі дружби присвячено більшість серій серіалу.



Video: Дружба - это чудо!


Сьогодні мультфільми стали невід'ємною частиною життя будь-якої сучасної дитини, адже за їх допомогою вічно зайняті батьки можуть викроїти для себе хоч трохи вільного часу. Однак, потрібно пам'ятати, що батьки завжди повинні стояти між малюком і телевізором, тому необхідно завести традицію спільного перегляду мультфільмів, наприклад, на вихідних. Для цього у нас є цілий перелік цікавих мультиків.

До речі, нещодавно в кінотеатрах показали довгоочікувану «Історію іграшок - 4», але найближчим часом на дітей чекає ще чимало гучних прем'єр, серед яких другі частини «Співай!» та «Міньйонів». Ми обов'язково розповімо вам про найкращі мультфільми 2020 року. Залишайтеся з нами.







Пошук