А у ваших дітей здорові зубки: як подружитися зі стоматологом?


Опубліковано 13 Вересень 2019 о 16:00

Блог Діти в місті >  А у ваших дітей здорові зубки: як подружитися зі стоматологом?


А у ваших дітей здорові зубки: як подружитися зі стоматологом?

Вперше відвідати стоматолога дитина має у 6-8 місяців. Photo: Freepik


Українська культура догляду за зубами знаходиться на дуже низькому рівні. Це дуже легко довести статистикою: більшість українців мають пломби. Здорові ж зуби, коли немає ні карієсу, ні дірок, ні пломб - мають одиниці. Стоматологи впевнені, що всі проблеми з дитинства – якщо змалку не привчити дитину правильно доглядати за зубами, у дорослому віці вона буде ставитися до цього так само несерйозно.


Бережемо зубки з дитинства


За словами лікарів, вперше відвідати стоматолога дитина має у 6-8 місяців, коли в неї з’являються перші зубки. Стоматолог дає батькам поради, як правильно доглядати за молочними зубами та ротовою порожниною, радить, яку пасту і щітку вибрати.

У подальшому потрібно відвідувати стоматолога два рази на рік, а вже коли всі зуби виросли – раз на три місяці. Зазначимо, що у маленькому віці дитина не до кінця розуміє, що відбувається, малюк потрохи звикає до лікаря, тому у 5-6 років страху перед походом до стоматолога немає. «Діти в місті» зібрали поради, які допоможуть вам зробити відвідування лікаря комфортним.



Photo: Діти в місті


Декілька порад по догляду за молочними зубами 


Чистити зуби необхідно починати відразу після їх прорізування. Звичайно, зубки малюкам чистять батьки. Спочатку використовують для цього марлю, або спеціальні силіконові щіточки-напальчники для дітей. Пізніше, коли малюк підростає, з’являються перші дорослі щітки. Стоматологи радять допомагати дитині чистити зуби аж до 8 років. Здавалося б, що в такому віці діти вже мають все робити самостійно. Але, на переконання лікарів, до 8 років малеча не має вправних мануальних навичок, та не може самостійно якісно очистити поверхню зубів. Ви можете спочатку дати дитині можливість почистити зубки самотужки, а вже після неї дочистити їх. Лікарі також радять змалку привчати дитину до зубної нитки.

Зубну пасту необхідно купувати дитині окремо, враховуючи вік. Спочатку краще обирати гелеобразні пасти, які не травмуватимуть незрілу емаль. Золоте правило для вибору пасти – її склад. Чим менше компонентів на упаковці дитячої пасти, тим краще. Зазвичай у спеціальних дитячих пастах немає шкідливих консервантів, тому вони безпечні при незначному проковтуванні дитиною. Індикатором умовно безпечної дитячої пасти є її термін придатності - менше одного року, або кількох місяців після відкриття.


Читайте також: Перші зубки: дитячий стоматолог та педіатри поліклініки «Веселка» дають поради батькам


Давайте змінювати статистику!



Заведіть гарну звичку чистити зуби разом з дитиною. Photo: Freepik


За підрахунками українських стоматологів, в Україні близько 80% підлітків мають проблеми із зубами. Це в чотири рази більше, ніж в середньому по європейських країнах. Близько 15% малюків, у яких тільки з’явилися зубки, вже мають карієс.

Все це можна змінити та вберегти своїх дітей від карієсу. Наприклад, у Данії, де догляду за зубами приділяють багато уваги, лише 2-4% дітей мають карієс. Тому не зволікайте.

  • Заведіть гарну звичку чистити зуби разом з дитиною. Показуйте на своєму прикладі, як важливо берегти зуби.
  • Перетворіть процес догляду за зубами на захоплюючу гру, щоб малюк полюбив його.
  • Розповідайте про перші зубки та догляд за ними. Вам допоможуть різноманітні книжки. Наприклад, «Зубна книга. Все про твої молочні зуби» польського автора І. Радюнц, або українська книжечка «Чотири зуби» Т. Золотковської.
  • Також можна показувати дитині мультики про зубки.


Video: Три кота






Пошук