Цирки без тварин: як познайомити дітей зі звірятками


Опубліковано 03 Березень 2020 о 10:52

Блог Діти в місті >  Цирки без тварин: як познайомити дітей зі звірятками


Цирки без тварин: як познайомити дітей зі звірятками

Для багатьох сімей похід у цирк є традицією і саме там діти знайомляться з дикими тваринками. Мабуть, що у всіх нас є дитячі фото, зроблені під час візиту в цирк, чи то з мавпочкою на плечі, чи біля величезного слона, а самі сміливі зробили знімок зі змією на шиї. Але коли ми були дітьми, ми не знали яким життям доводиться жити тваринам і в яких умовах їх тримають. На щастя світом прокотилась хвиля ініціатив про заборону діяльності цирків з тваринами, як приватних, так і державних. Заборона стосується саме виступів диких тварин, адже зоозахисники переконані, що наразі жодна розважальна установа не здатна надати тваринкам гідні умови існування. Особливо гостро питання стосується мандрівних цирків, які під час переїздів утримують тварин в жахливих умовах. Про це повідомляє міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський.


Важливо пояснити дитині, чому дикі тварини не повинні виступати на арені. Завдяки вашим розмовам дитина почне співпереживати та буде піклуватися про звірів. Натомість ми пропонуємо вам інші місця та способи, щоб познайомити малюків з тваринним світом не зашкоджуючи їм.


Зоопарки


Photo: Freepik


Познайомити дітей з дикими тваринами можна в зоопарку. Але для цього підійде не кожен з них, звертайте увагу на умови, в яких живуть тварини, наприклад, наявність просторих вольєрів.

Якщо у зоопарку є сайт, ознайомтесь із внутрішніми правилами заздалегідь і розкажіть їх дитині. Наприклад, у більшості зоопарків заборонено годувати тварин, адже вони харчуються за спеціальною дієтою. Потрібно пояснити, що зоопарк — це не тільки прогулянка вздовж вольєрів, це справжня екосистема, про представників якої цікаво дізнатись.

У Києві серед таких, що вже завоювали повагу відвідувачів, це зоопарк «12 місяців» та «Київський зоопарк». У них ви можете не тільки самостійно прогулюватись територією, але й замовити екскурсію або навіть стати опікуном деяких з тваринок. У Харкові авторитет вже завоював «Фельдман Екопарк».

Сплануйте сімейний похід до такого закладу, щоб познайомити дитину зі звірами та показати гуманне ставлення до них у своєму місті. А ще відвідини зоопарку можуть стати приводом для подорожі Україною.


Віртуальний зоопарк


Дізнатися про тваринний світ можна також з книжок. Обирайте інтерактивні книжки із невеликою кількістю тексту, але яскравими ілюстраціями, віконечками або інтерактивними елементами. Для фільмів знайдіть час усією сім’єю. Якщо у малечі виникнуть запитання — зупиніть відео та розкажіть, а в кінці можна обговорити, що саме сподобалось. Під час наступного візиту до зоопарку, відшукаєте вже відомих звіряток у вольєрах.


«В гостях у тварин. Як сплять тварини?»

«Ранок», 2020



У деяких вольєрах ви точно зустрінете тварин, які відпочивають. Щоб такі моменти були для дитини зрозумілими, в пригоді стане ця книжка. Вона розповість про те, як сплять різні тварини. Вони сплять зовсім по-іншому, ніж ми! Думаєте, вони не бачать сновидінь? Помиляєтесь, бо навіть мурахи бачать сни.


«Тваринопедія. Зібрання найдивовижніших створінь на землі»

#книголав, 2017


Понад 600 тварин усього світу потрапили до кольорової добірки «Тваринопедія», яку створила французька ілюстраторка Адрієнн Барман. У книзі показано унікальні особливості і таланти кожної тварини: базіки, домосіди, архітектори, розумники, стрибуни, майстри маскування тощо. Велетенські, отруйні, чудернацькі — всі вони створені природою і живуть поруч з нами. Короткі цікаві факти і фантастичні, яскраві ілюстрації допоможуть маленьким допитливим дітлахам пізнавати світ природи та дізнаватися нову інформацію про тварин.


Більше цікавих книжок ви знайдете в статті «Виховуємо розумників: топ-10 сучасних енциклопедій для дітей»


Також цікаву інформацію про тварин можна побачити у фільмі, як художньому, так і научному.


«Мрійник»



Милий, легкий, душевний фільм для перегляду всією сім’єю. Між батьком і його маленькою дочкою Кейл немає взаєморозуміння — здається, що вони зовсім не чують один одного. Але все змінюється після того, як батько привозить додому хворого коня, якого всі пропонують лише приспати. Мала Кейл вмовляє батька вилікувати бідну тварину. Любов і турбота творять справжні дива: незабаром кінь не просто видужує, але і починає брати участь у великих змаганнях. Фільм сподобається усій сім‘ї, до того ж він побудований на реальній історії.


«Дикі тварини / Wild Ones»

США, 2014


Під час перегляду цієї документальної стрічки ви дізнаєтеся, хто із тварин є справжнім чемпіоном з хитрості, швидкості бігу і висоти польоту, силі, харизмі. Зазирнувши до найвіддаленіших куточків Землі, ви матимете змогу дізнатися, чи справді лев є царем тварин, чи, може, хтось інший?..


Виховне значення спілкування з тваринами важко переоцінити. Спілкування з природою позитивно впливає на дитину, робить її доброю, чуйною та турботливою людиною.


Фото з відкритих джерел






Пошук