Домашні улюбленці для дітей-алергіків


Опубліковано 10 Березень 2020 о 13:06

Блог Діти в місті >  Домашні улюбленці для дітей-алергіків


Домашні улюбленці для дітей-алергіків


Немає потреби уникати домашніх тварин тільки тому, що ваша дитина може бути схильна до легких алергій, але вам потрібно буде врахувати кілька речей. Передусім, треба з’ясувати чим саме може бути викликана алергія в дитини. Один зі способів — це алергопроби. Тестування на алергію дозволяє визначити, які речовини можуть викликати алергічну реакцію. Бувають випадки, коли люди довго не усвідомлюють, що в них є алергія на домашню тварину. А дізнавшись, шукають улюбленцю інший дім, а це завжди сумно і для сім’ї, і для тварини. Тому враховуйте цей чинник та приймайте обґрунтоване рішення про те, який тип домашньої тварини підходить вашій сім’ї.


Ви також можете відвідати друзів або сусідів, у яких є собака чи кішка. Дізнайтеся у педіатра який лікарський засіб треба мати під рукою, якщо в дитини проявиться алергія. Якщо виникає астма або алергія на ссавців, дитина може кашляти, хрипіти або мати значні набряки. Дитина повинна відвідати одну й ту ж породу кілька разів, щоб з’ясувати, чи розвивається алергічна реакція.


Хоча дитина може не мати алергії на тварину, ви однаково повинні бути обережними, якщо у вашої дитини є алергія на пилок. Тварина, яка була на вулиці, може принести пилок додому й поширювати його всюди. Якщо ви вирішите тримати кота або собаку, вам потрібно дбати про чистоту вихованця, робити вологе прибирання якомога частіше та використовувати очисники повітря та пилосмок із фільтром HEPA, це дозволить знищити будь-який пилок, який ваш улюбленець може принести у дім.


Спочатку розставимо всі крапки над «i» — тварин, які зовсім не викликають алергію, немає. Термін «гіпоалергенні» значить найменш алергенні, тобто ті тварини, які становлять меншу небезпеку для алергіка.

Основною причиною алергії на тварин вважають шерсть, але це зовсім не так. Насправді алергію викликає протеїновий білок, який міститься в слині тварин, а також виділяється із лупою та екскрементами, у той час як шерсть — лише переносник.


Коти й собаки


Photo: Freepik


Тестування на алергію скаже вам, чи є у вас алергія на собак або котів, але не буде ідентифікувати окремі породи, які викликають реакцію. Короткошерсті собаки або безшерсті коти не кращі варіанти. Алергічна реакція зумовлена ​​білками тварин (старі клітини шкіри) і слиною, обидва з яких усе ще будуть присутні в породах із малою кількістю шерсті або зовсім без неї.

Та все ж є породи собак та котів, які виділяють незначну кількість протеїнів, і через це прийнятні для дітей з алергією. Нижче наведені деякі з них.

Собаки дрібних порід, популярні в алергиків — пудель, йоркшир-тер’єр, китайська чубата, ши-тцу й керрі-блю-тер’єр. Усі вони не мають запаху й не линяють, тому належать до гіпоалергенних порід.

Серед котів виділяють такі породи — девон-рекс, сибірська кішка, ашера та сфінкс. Сибірська кішка, мабуть, найпухнастіший представник гіпоалергенних порід котячих, але в її слині міститься найменша кількість білка, який і викликає алергічні реакції.


Хом’яки, морські свинки, кролики та інші маленькі домашні тварини


Якщо ви розглядаєте цих маленьких улюбленців для вашої дитини, важливо оцінити, чи є в дитини алергія на їхню шерсть, їжу (сіно) або на підстилку (сосну або кедр). Будьте обережні, вибираючи кроликів і морських свинок. Кролі та морські свинки частіше викликають алергію в дітей, ніж їхні менші родичі, оскільки кролики та морські свинки виділяють більше алергенів.


Шиншила


З усіх, хто не живе в акваріумі та не вкритий лускою, шиншила найбільш гіпоалергенна. У цієї тваринки немає потових та сальних залоз, тому вона не виділяє ніякого запаху, до того ж шиншили не линяють. Доглядати за ними не важко, вони майже не хворіють (за умови правильного догляду) та не потребують щеплень. Вважається, що шиншили мають достатньо високий інтелект та здібні до емпатії. Але є й недоліки — як і більшість гризунів, шиншили нічні тварини, тому будьте готові до шуму посеред ночі.


Папуги та канарейки


Photo: Freepik


Немає шерсті — немає алергії? Абсолютно ні. Купівля тварини без шерсті не гарантує відсутність алергії. Принісши додому папугу, ви можете спровокувати в дитини алергічну хворобу легенів, а це куди серйозніше, ніж просто чхання, адже алергічний альвеоліт виникає не на слизових оболонках, а безпосередньо в самих легенях, на альвеолах (звідси й назва). Тому перед покупкою пернатого друга відвідайте друзів, у яких є папуга та прослідкуйте за реакцією дитини, або запишіться на прийом до лікаря-алерголога.


Рибка


Хоча риби не тактильні, як інші тварини, вони теж можуть стати друзями алергіка. Оскільки вони живуть у воді й немає прямого або повітряного контакту, алергія не повинна бути проблемою, однак батьки повинні навчити дітей не лізти руками у воду. У воді можуть міститися бактерії, які здатні призвести до інфекції. Якщо ваша дитина має порізи або подряпини на шкірі, контакт із рибою може стати причиною хвороби.


Рептилії


Якщо ваша сім’я не проти, що в будинку є луската тварина, рептилії можуть бути гарним варіантом для дітей з алергією. Оскільки відсутність хутра в змії, черепахи, гекону надає їм чітку перевагу перед своїми пухнастими аналогами. Хоча ці тварини, як правило, змінюють свою шкіру, кількість білку, що виділяється та є провокуючим фактором алергічних реакцій, у них недостатня. Одна з проблем рептилій, однак, — бактерії сальмонели. Здебільшого домашні рептилії, за якими правильно доглядають, є здоровими, але деякі плазуни можуть бути переносником сальмонели, і ця інфекція може передаватися людині. Сальмонельоз — інфекційне захворювання системи травлення, яке вражає здебільшого дітей. Симптоми можуть бути подібними до шлункового вірусу, тому, якщо дитина скаржиться на біль у животі, відвідайте лікаря та повідомте його, що у вас є рептилія.


Для того, щоб мінімізувати ризик розвитку алергічної реакції:

  1. Не дозволяйте тварині спати в ліжку з дитиною, облизувати обличчя й руки, торкатися їжі.
  2. Після кожної прогулянки мийте собаці лапи, протирайте вологою тканиною шерсть.
  3. Вичісувати шерсть собаки або кішки треба 2–3 рази на тиждень, робити це слід на вулиці. Предмети для догляду за собакою слід зберігати в щільно закритому пакеті.
  4. Приберіть із підлоги всі покриття з ворсом — килими, ковролін — у них концентруються алергени, а видалити їх дуже складно.
  5. Не рідше одного разу на 2–3 дня робіть вологе прибирання.
  6. Регулярно провітрюйте приміщення, особливо кімнату, де спить дитина.
  7. Придбайте очищувач повітря зі спеціальними гіпоалергенними фільтрами.


Якщо у вашої дитини алергія, це ще не привід відмовляти їй у домашній тварині — просто варто ретельніше ставитися до пошуку «свого» вихованця, який не становитиме загрози здоров’ю малюка, а буде йому вірним другом.







Пошук