Школа для батьків: як прищепити дитині музичний смак


Опубліковано 10 Квітень 2020 о 12:00

Блог Діти в місті >  Школа для батьків: як прищепити дитині музичний смак


Школа для батьків: як прищепити дитині музичний смак

Photo: Рexels


З кожним поколінням змінюються не тільки цінності та сприйняття навколишнього світу, а й смаки, ставлення до культури. Один з аспектів культури - це музика. Вона супроводжує нас протягом усього життя, дозволяє розбавити сірі будні, підняти настрій і оживити спогади.

Але як прищепити дитині музичний смак? Як допомогти їй полюбити якісну музику? «Діти в місті» зібрали кілька рекомендацій, які допоможуть вам у вирішенні цього питання.


Що таке музичний смак?


Смак - це відчуття прекрасного, відчуття гармонії. Щоб судити про прекрасне, необхідний досвід взаємодії з ним. Музичний смак - це вміння оцінювати музику, яку ви чуєте. Людина з музичним смаком знайома з більшою частиною музичних напрямків, знає загальновизнані світові шедеври, а також має свої особисті переваги у всьому цьому розмаїтті. Наприклад, їй може не подобатися класика, але вона усвідомлює її цінність і позитивний вплив.


Як виховати музичний смак?



Photo: Рexels


Експерти радять прищеплювати музичний смак з раннього віку. Не дарма вагітним жінкам радять включати класичну музику, яка здатна знижувати рівень тривожності та стресу. Якщо ж з раннього дитинства зайнятися музичним вихованням не вийшло, завжди є можливість надолужити згаяне. Важливо не перестаратися і не нав'язувати малюкові музику, інакше можна досягти зворотного ефекту.


Раніше ми писали про театр в мережі: де подивитися знамениті театральні постановки


Ось кілька кроків, які допоможуть вам сформувати смак у дитини:


1) Особистий приклад

Якщо у вас немає музичних уподобань, а музику ви включаєте час від часу, сподіватися на те, що малюк буде любити якісну музику, не доводиться. Діти в усьому беруть приклад зі своїх батьків, тому найефективніший спосіб прищепити смак - самому їм володіти.


2) Не забороняйте, не лишайте вибору

Якщо дитина під впливом друзів пристрастилася до якогось певного стилю музики, який вам не до смаку, не поспішайте забороняти їй це слухати.


3) Запропонуйте альтернативу

Замість того, щоб щось забороняти, пропонуйте дитині альтернативу - знайомте її з різними напрямками і стилями музики. Рано чи пізно вона знайде в цьому різноманітному світі своє.


4) Навчайте слухати музику

Музика нерозривно пов'язана з емоціями. Вмикати музику фоном під час прибирання і слухати музику - не одне й те саме. Включайте дитині ваші улюблені твори, після чого питайте її, які емоції вони у неї викликали.



Photo: Рexels


5) Використовуйте помічників

Музичний смак малюкам можна прищеплювати за допомогою мультфільмів, а підліткам - за допомогою фільмів з якісними саундтреками. Підберіть картини з прекрасним музичним супроводом і включайте їх дитині. Є також багато музичних мультиків, які неодмінно сподобаються вашому малюкові. Ось кілька з них:


«Таємниця Коко» - мультфільм про хлопчика, який мріяв грати на гітарі та потай від батьків грав на улюбленому інструменті. Це картина про кохання, творчість та сімейні цінності.



Video: MutuLI1


«Стражі Галактики» - фільм для підлітків, в якому зібрані прекрасні саундтреки, здатні підняти настрій.



Video: Movieclips Coming Soon


Крім цього, є цілий ряд фільмів і мультфільмів про музику, які можна дивитися з дитиною для формування її смаку.


«Співай!» - прекрасний добрий мультик, в якому зібрані відмінні пародії на ікон поп-музики і жанрові кліше.



Video: B & H Film Distribution Company


6) Віддайте дитину в музичну школу

Звичайно, йти вчитися в музичну школу потрібно за власним бажанням, але якщо ви бачите, що дитина має потрібні талантами, ви можете направити її. Навчання в музичній школі позитивно впливає на розвиток особистості та творчі здібності. Правда, для цього важливо знайти хорошого педагога.


Відзначимо, що з віком смак і уподобання дитини можуть змінюватися. Не завжди ці переваги будуть збігатися з улюбленою музикою батьків. Головне, що ви можете зробити для своєї дитини - навчити її критично оцінювати все, що вона слухає і бачить.







Пошук