Активне літо: як навчити дитину кататися на роликах і велосипеді


Опубліковано 30 Червень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті >  Активне літо: як навчити дитину кататися на роликах і велосипеді


Активне літо: як навчити дитину кататися на роликах і велосипеді

Photo: Freepik


Літо - чудова пора для фізичних навантажень. Ігри на свіжому повітрі, активне проведення часу - все це зміцнює імунітет дитини. Відмінними літніми розвагами є ролики і велосипеди. Діти просто обожнюють кататися на них. Звичайно, якщо зуміли освоїти ці навички.

Як правило, діти вчаться кататися на велосипеді в ранньому віці. Спочатку вони починають з триколісного «друга», а по мірі дорослішання освоюють більш просунуті моделі. Але буває і так, що у 8-10 років дитина тільки отримала свій перший велосипед або ролики. «Діти в місті» зібрали найважливіші поради для тих, хто цього літа буде допомагати дітям освоювати новий вид транспорту.


Починаємо з малого


Пам'ятайте, що найкраще вчитися кататися на велосипеді в ранньому віці. Для цих цілей ідеально підходять біговели, ранбайки та інші прості моделі, які вчать малюка балансувати і правильно тримати кермо. Починати навчання краще за все з простих і легких моделей - до 8 кілограм.

Перш ніж почати навчання, знайдіть відповідне місце. Щоб дитина не соромилася, краще, якщо це буде місце з мінімальною кількістю людей. Можна вчитися їздити на траві. При такому підході не так страшні падіння. Правда, крутити педалі стає трохи важче.

Фахівці радять позбутися від приставних коліс на велосипеді, так як від них більше шкоди, ніж користі. Колеса не дають дитині відчути рівновагу, в результаті чого навчання затягується. Якщо у дитини не виходить освоїти велосипед, потрібно зняти педалі й дати дитині можливість навчитися тримати баланс.


Безпека понад усе



Photo: Freepik


Щоб у вашої дитини не виникло проблем під час навчання, обов'язково використовуйте захист: шолом, наколінники і захист для ліктів. Налаштуйте велосипед під вашого малюка, щоб його ноги діставали до землі. Краще відмовитися від ідеї покупки велосипеда на виріст. Якщо фінанси обмежені, краще купити старий велосипед, який буде підходити під вік дитини.

Якщо переживаєте за малюка, можете зробити страхувальний ремінь, за який будете притримувати його під час навчання.


Читайте також: Батькам на замітку: топ активних ігор на свіжому повітрі


Перші успіхи


Під час того, як малюк освоює нову навичку, потрібно дати йому трохи свободи. Не варто тримати кермо, сидіння, підштовхувати велосипед. Тримати рівновагу має дитина. Ви можете підтримувати її за футболку або страхувальний ремінь.

Спочатку дитина повинна навчитися їздити, не крутячи педалі. Коли у неї виходить впевнено їздити на велосипеді без педалей, утримувати рівновагу, тоді можна приступати до наступного етапу. Одночасно крутити педалі і тримати рівновагу складно, тому будьте терплячі. Починайте з простого - правильної постановки педалей, з якої буде легко стартувати. Закріплюйте навик, тренуючись крутити педалі та утримувати рівновагу одночасно.


Про те, як вибрати перший велосипед дивіться у відео:



Video: SiroMAN


Ускладнюємо завдання


Багато сімей відмовляються від велосипедів через відсутність місця для його зберігання. У таких випадках на допомогу прийдуть ролики. Це відмінний спортивний інвентар для тих, хто любить активний відпочинок. Правда, кататися на роликах трохи складніше, ніж на велосипеді.

Пам'ятайте, що перед тим, як вставати на ролики, потрібно обов'язково робити розминку. Крім цього, важливо правильно підібрати роликові ковзани, які будуть щільно фіксувати стопу дитини. Не забувайте і про захист. Він обов'язково знадобиться тим, хто тільки вчиться кататися.



Photo: Freepik


Як і у випадку з велосипедом, насамперед дитина повинна навчитися тримати рівновагу. Цьому можна вчитися вдома на килимі, або на м'якій траві. Спочатку малюку знадобиться опора. Нехай він спробує постояти на роликах, підняти одну ногу, пройтися в них.

Коли з рівновагою повний порядок, можна переходити до вивчення основної стійки. Коліна потрібно трохи зігнути, п'яти поставити разом, а носки нарізно. Корпус при цьому положенні повинен трохи нахилятися вперед. Для початку можна допомогти дитині трохи проїхатися. Візьміть її за руки і потроху тягніть на себе. Дитина в цей момент має постаратися робити почергові рухи ногами.

Обов'язково навчіть малюка правильно гальмувати. Гальмо знаходиться на правому ролику і спрацьовує при піднятті носка вперед. Крім цього, гальмувати можна за допомогою «ліхтарика». Це вправа, коли дитина плавно розширює ноги, після чого звужує.


Детальніше про те, якими мають бути перші кроки при знайомстві з роликами дивіться в сюжеті.



Video: Ранок Надії


Відзначимо, що крім велосипедів і роликів є ще багато крутих транспортних засобів для активного літа. Вибирайте те, що подобається вашій дитині. Це може бути скейт, самокат, героскутер і т. д. Головне, щоб вони не припадали пилом на балконі, а активно використовувалися малюком.


Вам може бути корисною наша стаття: Літній чек-лист: 40 способів зайняти дитину на канікулах







Пошук