Твори без сліз та істерик: як навчити дитину висловлювати думки на папері


Опубліковано 21 Серпень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті >  Твори без сліз та істерик: як навчити дитину висловлювати думки на папері


Твори без сліз та істерик: як навчити дитину висловлювати думки на папері

Photo: Freepik


Для значної частини дорослих шкільні твори були тортурами. Мало того, що викладати свої думки на папері не так і просто, так ще й вчителі вимагали, щоб у дитини була певна сформована думка про прочитане. Сучасним дітям в цьому плані трохи легше: соціальні мережі та інтернет часто приходять на допомогу, коли потрібно написати твір. Але як навчити дитину не просто писати, а любити писати твори. Щоб в майбутньому це стало однією з її сильних сторін, адже цей навик безсумнівно стане в нагоді в будь-якій справі. «Діти в місті» зібрали практичні рекомендації, які допоможуть і надихнуть ваших дітей на написання сильних текстів.


Маленькими кроками до великих текстів


Нелюбов до написання текстів народжується у дітей разом зі страхом публічних виступів. Вона пов'язана з багатьма факторами. В першу чергу з тим, що від дитини спочатку хочуть занадто багато. Якщо мова йде про тексти, дітей відразу ж вчать писати об'ємні твори на задані теми, при написанні яких відразу ж втрачається відчуття творчості.

Щоб з вашою дитиною так не сталося, прищеплюйте їй любов до письменництва, пропонуючи писати все, що хочеться. Це перший крок до великої любові. Почати можна з простого. Купіть дитині гарний блокнот, різнокольорові ручки, наклейки та іншу красиву канцелярію. Ще краще, якщо дитина вибере це все самостійно. Після запропонуйте їй вести щоденник, де вона буде описувати все, що душа забажає. Найкраще, якщо дитина буде писати про те, що любить і чим цікавиться. Це можуть бути комп'ютерні ігри, мультфільми, друзі.


Звичка писати



Photo: Freepik


Щоб дитина добре писала, вона обов'язково має читати. Читання збагачує словниковий запас, вчить дитину складати правильні речення. До кожної дитини можна знайти індивідуальний підхід, підібравши книжки, які вона буде читати із задоволенням.

Якщо дитина регулярно читає, пише невеликі оповідання, твори, веде щоденник, до середньої школи у неї почне формуватися власний стиль. У цей період важливо дозволяти дітям писати «неідеальні» твори. Нехай припускаються помилок, пишуть тексти без структури. Намагайтеся знаходити в тексті те, за що дитину можна похвалити, а де можна направити. Щоб було цікавіше щодня практикуватися в написанні текстів, запропонуйте дитині вести блог в соцмережах.

Коли звичка писати вже виробилася, можете вносити невеликі корективи: розповісти про структуру тексту, показати, які слова краще не використовувати, які помилки потрібно виправляти. Намагайтеся допомагати дитині поліпшити роботу, а не оцінювати її твір. Не ставте ніяких оцінок, виступайте порадником і помічником. Критики в житті будь-якої людини і так достатньо.


Читайте також: Топ книг, які варто прочитати дітям, крім шкільної програми


Дорослішаємо



Photo: Freepik


Є стандартні кроки, які допоможуть дитині взятися за серйозний текст:

  1. Спочатку потрібно виділити тему, якій буде присвячено твір.
  2. Скласти план (в голові або на папері), орієнтуючись на який буде легше почати писати.
  3. Написати вступ.
  4. Написати основну частину по раніше позначених пунктах.
  5. Написати висновок.


Дослідження показують, що дитині легше даються твори, якщо в процесі навчання їй активно допомагають, а не залишають її наодинці з папером. Діти хочуть навчитися говорити і писати, як дорослі. Для цього їм потрібна допомога дорослого, який буде допомагати з усіма етапами написання твору.


Чим частіше дитина (та й дорослий) пише, тим краще у неї буде виходити. Часом, однією практики досить для того, щоб серйозно підвищити свою майстерність. Пам'ятайте, що не варто вчитися писати заради оцінок в школі, адже не всі вчителі зможуть по достоїнству оцінити старання дитини. Націлюйте дітей на освоєння цієї навички, яка буде потрібна їм у дорослому житті. Частіше повторюйте, що писати і читати потрібно для власного задоволення, а не атестата.


Вам може сподобатися наша добірка безкоштовних лекцій і курсів для старших школярів про все на світі






Пошук