Учитель завжди має рацію? Топ некоректних фраз вчителів, які ранять дітей


Опубліковано 24 Серпень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті >  Учитель завжди має рацію? Топ некоректних фраз вчителів, які ранять дітей


Учитель завжди має рацію? Топ некоректних фраз вчителів, які ранять дітей

Photo: Freepik


Сучасні батьки приділяють багато уваги тому, щоб виростити психологічно здорових дітей. Вони читають багато літератури на цю тему, працюють над своїми дитячими образами і відносинами з дітьми.


Раніше ми писали про батьківські фрази, які ранять дітей.


Але ж батьки це не єдині важливі дорослі в житті дитини. Наприклад, вчителі часом можуть серйозно ранити або образити дитину. «Діти в місті» розбиралися, які шкідливі фрази педагогів до сих пір «живуть» в школах.


З покоління у покоління


Про типові вчительські фрази існує чимало жартів. Практично кожен дорослий зможе миттєво згадати як мінімум кілька коронних фраз свого вчителя. «А голову ти вдома не забув?», «Дзвінок для вчителя», «Встань на моє місце і проведи урок» - всі ці фрази родом з дитинства. Багатьом тоді здавалося, що це нормально, але сьогодні все більше педагогів погоджуються з тим, що нормою це назвати важко, адже в такому ставленні геть відсутня повага до дитини.

Але якщо більшість цих фраз досить спокійно сприймаються дітьми, зустрічається і більш токсичне ставлення з боку вчителів. Завдання батьків розповісти дитині, що вчителі такі ж люди, як вони, тому у відносинах з педагогами завжди є межі етики, а, часом, і закону, які не можна переходити. Якщо ваша дитина буде знати про найчастіші конфліктні ситуації, які виникають в школі, вона зможе вчасно вам про них просигналізувати. Діти повинні вміти відрізнити психологічне насильство над учнями від нормальної поведінки педагога.


Топ-7 ситуацій в школі, про які повинні знати батьки



Photo: Freepik


Учитель ображає і кричить на дітей

Безумовно, в кожній школі є вчителі, які не вміють контролювати емоції і постійно зриваються на дітях. Але бувають ситуації, коли образи і крики переходять всі межі. Будь-які принизливі фрази по відношенню до дітей не припустимі для педагога.


Фізичне насильство

Поштовхи, потиличники, удари лінійкою та інші прояви фізичного насильства - це серйозний привід звернутися до директора школи.


Вам також знадобиться наша стаття: Невпевнені діти: що вбиває самооцінку дитини і як її підвищити


Ігнорує прохання

Є багато вчителів, які не дозволяють дітям виходити на їх уроках в туалет. Як результат, діти змушені терпіти до перерви, що не тільки шкідливо для здоров'я, але і принизливо. Якщо у вашій школі є такий учитель, а у вашої дитини є така проблема, можна спробувати переговорити з педагогом особисто.


Обговорює учнів

Будь-яка оцінка зовнішності або одягу дитини - це не професійно. Особливо болісно діти сприймають критику, озвучену перед усім класом. «Вирядився, як не знаю хто», «Ти в школу або на панель зібралася», «Ти ж чоловік, а підтягнутися не можеш. Слабак! ». Звучить жахливо, правда? Але все це реальні фрази вчителів.



Photo: Freepik


Ігнорує буллінг

На даний момент в українських школах проводяться активні кампанії проти цькування і буллінгу. Однак, цькування нікуди не зникло. Більш того, нерідко ініціаторами буллінгу є самі вчителі. Поясніть дитині, що ніхто не має права ображати і знущатися над нею. Ненормально також, якщо вчитель відверто ігнорує, коли когось із дітей ображають або знущаються у нього на очах.


Читайте також: Особисті кордони: як навчити дитину їх визначати і захищати


Обговорює рівень достатку сім'ї

Якщо вчитель в розмові дозволяє собі обговорювати достаток сім'ї дитини, це також привід обговорити з ним ситуацію. Фрази на кшталт «Ксюша, всі вже здали гроші на зошити. Невже така велика сума, що не можете здати» або «Катя, я звичайно розумію, що у твоїх батьків багато грошей, але може ти будеш поводити себе скромніше» не повинні фігурувати в мові вчителя.


Вирішує проблеми одних учнів за рахунок інших

Найпоширеніша вчительська практика - забирати підручники у одних учнів і давати їх в користування іншим, менш відповідальним учням, насправді є в корені неправильною. Одна справа, коли дитина сама хоче поділитися з товаришем і допомогти йому. Але зовсім інше, коли у відповідальної дитини відбирають підручник, який вона несла до школи, віддаючи його менш відповідальним учням. Розкажіть дитині, що вона має право не ділитися, якщо не хоче.


Звичайно, не варто налаштовувати дитину проти вчителів і заохочувати суперечки з педагогами. Просто поясніть школяреві, як повинні взаємодіяти діти і вчителі, як можуть і не можуть поводитися обидві сторони в цих відносинах.


Читайте також: Найпоширеніші проблеми п'ятикласників: як підготувати дитину до середньої школи







Пошук