Якими ростуть наші діти: топ-фактів про покоління Z


Опубліковано 17 Вересень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті >  Якими ростуть наші діти: топ-фактів про покоління Z


Якими ростуть наші діти: топ-фактів про покоління Z

Photo: Freepik


Відповідно до теорії поколінь, сформованої американськими вченими, кожні 20 років народжується нове покоління зі своїми поглядами, особливостями, звичками і прагненнями. Людей, що народилися в період з 1981 по 2004 рік називають мілленіали. Це покоління відрізняється зацікавленістю цифровими технологіями, пізнім дорослішанням і відкладанням життя.

Діти, які народилися після 2004 року, належать до покоління Z (зумер). Це покоління дітей, яке виросло зі смартфонами в руках. Вони цікавляться наукою, технологіями, мистецтвом, а також мають низку своїх особливостей. «Діти в місті» дізнавалися, що ми знаємо про зумерів, і які міфи сформувалися відносно юного покоління.


Цифрова людина


Головна особливість покоління Z - це активне використання технологій. Ці діти народилися і росли, оточені всілякими технологічними новинками. Комп'ютери, планшети, смарт-годинники, віртуальна реальність, безпілотні автомобілі, біохакінг - все це є нормою для наших дітей. Якщо для їх батьків технології були новинкою, для зумерів це сьогодення, в якому вони себе комфортно почувають.

Зумери віддають перевагу спілкуванню за допомогою месенджерів і соцмереж. Для них набагато простіше записати голосове повідомлення, ніж спілкуватися з людиною телефоном, або зустрічатися з нею особисто.


Міфи про покоління Z



Photo: Freepik


Незважаючи на те, що зумери зовсім юне покоління, навколо них сформувалася маса міфів і стереотипів.

Сучасних підлітків часто називають поколінням споживачів, які прагнуть до постійного отримання задоволень. Правда, статистика говорить, що це не зовсім так. Наприклад, сучасні діти набагато менше курять, ніж покоління їхніх батьків. Крім цього, серйозно знизився відсоток ранніх вагітностей. Все більше дітей вибирають здоровий спосіб життя, правильне харчування і спорт.

Існує міф, що зумери менше спілкуються з однолітками і не можуть обійтися без своїх смартфонів. Це правда, але лише частково. Підлітки дійсно незатишно почуваються без цифрових пристроїв, але справа тут не тільки в поколінні Z. Людям будь-якого віку в 2020 році важко переносити самотність без смартфонів і комп'ютерів. При цьому діти все так же активно спілкуються, просто використовують для цього інші способи комунікації.

Твердження про зростання депресивних розладів серед представників нового покоління також правдиво лише частково. У ВООЗ дійсно фіксують зростання тривожних розладів і депресій, але це стосується людей різного віку.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Школа для батьків: як підготувати підлітка до прийняття важливих рішень


Сильні сторони сучасних дітей


Покоління Z виховувалося батьками, які звикли менше працювати і більше часу приділяти сім'ї. Крім цього, у більшості мілленіалів спостерігаються нові підходи до виховання дітей, що, без сумнівів, відобразилося на поколінні.

Зумери більш постійні, ніж їхні батьки. Вони не захочуть стрибати з одного місця в інше, прагнучи вибирати одну справу, якою будуть займатися тривалий час. Половина з зумерів вже в старших класах знають, чого вони хочуть.

Сучасні діти менше орієнтовані на гроші, більше на комфорт і гармонію в житті, самореалізацію. Вони будуть готові піти в компанію з меншою зарплатою, але з кращою корпоративною культурою. Їх пріоритет - добре ставлення і умови. Саме тому більшість дітей відмовляються від гуртків і секцій, де їм некомфортно, хоча їх батьки могли ходити на заняття, які їм не подобалися, заради досягнення конкретної мети.

Зумери ростуть більш орієнтованими на зовнішній світ, ніж на свій внутрішній. Їм важливо, щоб їх дії і робота приносили користь не тільки особисто їм, а й світу навколо. Соціальна відповідальність у нового покоління також вище, ніж у їхніх батьків.

Лідерство Z виглядає по-іншому. Нове покоління готове працювати під керівництвом людей, які ведуть за собою, є фахівцями в своїй сфері, багато працюють. А ось радянський тип авторитарного лідера-паразита буде неприйнятний для наших дітей.


Що потрібно врахувати



Photo: Freepik


Сучасні підлітки практично не довіряють ЗМІ. Новини та знання вони черпають від блогерів. Зумери дуже прив'язані до блогерів, адже розквіт цієї професії припав на їх дорослішання. Практично у всіх підлітків сьогодні є улюблені блогери в YouTube, Інстаграм, ТікТок та інших популярних мережах.

Покоління Z менш серйозно ставиться до шкільної освіти. Їм шкода часу, витраченого на те, що їм не знадобиться в майбутньому. Крім цього, зумери віддають перевагу престижним знанням, намагаючись всіляко уникати фізичної праці. Сучасні підлітки бачать себе в програмуванні, підприємництві, медіа-сфері.

Через те, що зумерів сильно опікали батьки, багато з них ростуть несамостійними. Вони багато знають, але чекатимуть вказівок від своїх роботодавців. Тобто, будуть менше проявляти ініціативу, ніж їх попередники.


Важливо розуміти, що діти і батьки завжди будуть відрізнятися один від одного за світоглядом, тому завдання батьків в усі часи любити свою дитину, довіряти їй і підтримувати у всіх починаннях.


Читайте також: Професії майбутнього: до чого готувати наших дітей вже сьогодні







Пошук