Як мотивувати дитину на успіх


Опубліковано 24 Вересень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті >  Як мотивувати дитину на успіх


Як мотивувати дитину на успіх

Photo: Freepik


Мотивація - це спонукання до дії. Це процес, який направляє людину, робить її активною, ініціативною і залученою в будь-яку справу. Дуже важко мотивувати дорослу людину, адже, як правило, ефект мотивації триває зовсім недовго. Якщо ми говоримо про дітей, запустити цей складний процес ще складніше.

«Діти в місті» розбиралися, якими словами краще мотивувати сучасних дітей, і що робити, щоб дитина сама хотіла вчитися, рости і розвиватися.


Як працює мотивація


Мотивація буває зовнішньою і внутрішньою. Зовнішня мотивація - це дії, спрямовані на дитину ззовні. Коли дитина прагне закінчити чверть на п'ятірки, щоб їй купили новий телефон, це зовнішня мотивація. Існує також негативна зовнішня мотивація, коли дитина боїться покарання, тому справно вчить уроки.

Внутрішня мотивація - це бажання людини щось робити через власний інтерес і прагнення. У такому випадку дитині цікава сама діяльність.

Одна з головних помилок сучасних батьків в цьому питанні - активне використання зовнішньої мотивації. Як результат, дитина звикає до того, що їй постійно потрібні якісь перспективи - заохочення або покарання. Без них людина перестає що-небудь робити і до чого-небудь прагнути.


«Ти повинен»


Експерти відзначають, що постановка питання «Ти повинен» - це погана мотивація.

«Ти повинен добре вчитися», «Ти повинен прибирати у своїй кімнаті», «Ти повинен допомагати батькам» - всі ці звичні фрази працюють, але не мають бажаного і стійкого ефекту. Дитина робить все з-під палки і внутрішньо відчуває себе некомфортно, відчуває, що вона не господар свого життя. Такий вид мотивації викликає страх і злість, переростаючи у дорослу установку «Я повинен».

Чи варто говорити, що дорослі, які роблять більшість речей у своєму житті, тому що «повинні», а не тому що «хочуть», найчастіше відчувають себе нещасними людьми. Вони часто відчувають почуття провини, якщо з якої-небудь причини не можуть робити те, що «повинні».


«Мені треба» і «Мені важливо»



Photo: Freepik


До хорошої мотивації, яка приводить людину до успіху і робить її щасливою, відносяться внутрішні установки «Мені треба» і «Мені важливо».

«Мені треба вчити англійську, тому що я мрію подорожувати по світу», «Мені важливо допомагати мамі, бо вона дуже втомлюється після роботи», «Мені треба лягати вчасно спати, щоб вистачало сил на всі мої справи».

З такою постановкою питання будь-яка діяльність дитини набуває сенсу і стає для неї важливою. Крім цього, дитина відчуває, що вона сама прийняла рішення і обрала, чому вона хоче віддавати свій час і життя.

Звичайно, не всі діти здатні самостійно мотивувати себе і знаходити позитив у своїй діяльності. Але навіть якщо спочатку дитина починала щось робити під тиском, це можна і потрібно постаратися перевести в позитивну мотивацію. Для цього потрібно допомогти їй знайти сенс і перейти на хорошу мотивацію.


Потреби дитини


У кожної людини є вроджена внутрішня мотивація. Діти з самого народження прагнуть до пізнання і руху вперед. Але з віком вона вбивається під тиском зовнішніх чинників. Існує три основних потреби людини, які не можна придушувати, інакше мотивація буде скочуватися до нуля.


1) Потреба в автономії

Дитина повинна відчувати, що їй дають свободу, можливість самій приймати рішення і бути відповідальною за своє життя. В силу свого віку дитина повинна мати можливість на щось впливати в своєму житті. Сьогодні ж ми бачимо зворотну ситуацію. Батьки контролюють дитину на всіх етапах прийняття рішення, роблять разом уроки, вибирають для них гуртки, а, часом, і вузи.

Щоб переломити ситуацію, потрібно дати дитині можливість бути самостійною.


Читайте також: Як знайти баланс між безпекою дитини і самостійністю


2) Потреба в компетенції



Photo: Freepik


Будь-якій людині важливо відчувати свою компетентність в чому-небудь. Якщо людині не вдається ні в чому досягти успіху, це знижує самооцінку, а мотивація падає до нуля. Дитині важливо відчувати, що вона майстер в якійсь справі: краще всіх справляється з математикою, вміє сідати на шпагат, круто монтує відео в додатку і т. д. Якщо задовольнити цю потребу, у дитини відразу ж злетить мотивація, їй захочеться підкорювати все нові й нові вершини.

Не бійтеся перехвалити дитину, адже будь-яка критика чи недостатня похвала вбивають мотивацію. Звичайно, є люди-борці, які прагнуть до своєї мети всупереч усьому. Однак таких меншість.


3) Потреба в прийнятті

Всім людям важливо відчувати себе потрібними, важливими і прийнятими. Це стосується, як ситуації вдома, так і обстановки в соціумі (школі). Наприклад, у будь-якої дитини пропадає мотивація ходити в школу, якщо її не люблять вчителя і не приймає колектив. Якщо дитину дражнять на гуртку, їй теж не захочеться ходити туди. Крім цього, дитині життєво необхідна підтримка в будь-якій ситуації.


Щоб допомогти дитині перейти з негативної мотивації «повинен» на позитивну мотивацію «треба», намагайтеся частіше розмовляти з нею, обговорювати, навіщо їй це потрібно і до яких результатів призведе та чи інша дія. Важливо в цих розмовах давати дитині самій шукати смисли, а не нав'язувати свої дорослі переконання. І, звичайно, потрібно працювати над тим, щоб базові потреби дитини, які впливають на мотивацію, були задоволені.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Школа для батьків: що робити, якщо дитина не може знайти друзів







Пошук