Переваги дистанційного навчання: як отримати користь з карантину


Опубліковано 25 Вересень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті >  Переваги дистанційного навчання: як отримати користь з карантину


Переваги дистанційного навчання: як отримати користь з карантину

Photo: Freepik


Щодня по всій Україні на карантин відправляють окремі класи і цілі школи. Поки МОЗ обмежується адаптивним карантином, але, якщо захворюваність буде зростати, не виключено, що школярів знову відправлять на домашнє навчання. Але в цей раз і вчителі, і діти з батьками будуть до цього готові. «Діти в місті» знайшли масу переваг дистанційки, які дозволять вам по-іншому поглянути на карантин.


Очевидні мінуси


Безумовно, дистанційне навчання не здатне повною мірою замінити звичну освіту, адже дітям дуже важко дається дисципліна. Якщо в школі весь день розписаний по хвилинах, то вдома потрібно щодня змушувати себе братися за уроки.

При дистанційці відсутня головна «плюшка» школи - живе спілкування з однолітками. Залишившись вдома, дітям доводиться ще більше занурюватися в свої смартфони.

Вагомим мінусом дистанційки є неготовність нашої системи освіти до такого формату навчання, а також неготовність значної частини вчителів освоювати технології та онлайн-інструменти.



Photo: Freepik


Мабуть, на цьому і закінчуються найбільші недоліки дистанційного навчання. Звичайно, при бажанні можна знайти ще багато нюансів, але навіщо концентруватися на поганому. Давайте, поговоримо про плюси.


А вдома добре!


Однією з головних переваг дистанційного навчання є безпека дитини.

По-перше, залишаючись вдома, дитина не ризикує підхопити вірус. Крім цього, скорочуються ризики потрапити в непередбачені ситуації.

По-друге, вам не потрібно піклуватися про те, як дитина дійде до школи, чим її будуть там годувати, чи не промочить вона ноги.

Навчання вдома серйозно економить час дитини, даючи їй можливість повноцінно висипатися і відпочивати, що особливо важливо в осінній і зимовий час. Школяру досить прокинутися за півгодини до навчання і прослухати урок, закутавшись в плед.

До речі, якщо у дитини болить горло або почався нежить, при домашньому навчанні це не привід пропускати уроки. Якщо в школу з симптомами застуди учня не пустили б, то на онлайн-урок - завжди будь ласка.


Розширюємо межі



Photo: Freepik


Дистанційне навчання дозволяє руйнувати кордони між країнами, адже онлайн можна побувати в абсолютно будь-якому місці. Тепер можна всім класом відправитися на екскурсію в музей або поспостерігати за допомогою супутника за будь-яким місцем на землі.


Читайте також: Куди «зводити» дитину на карантині: найзахоплюючі екскурсії та вистави


Онлайн-навчання дозволяє запросити на урок будь-якого спікера з будь-якої точки світу. Це дає можливість істотно урізноманітнити уроки, зробити їх цікавими і захоплюючими.

Навчання вдома - це можливість розширити своє коло друзів, познайомившись з однолітками, які також застрягли вдома на карантині. Поняття «друг по переписці» в 2020 році отримало друге дихання. Тим більше, що в мережі з'явилося дуже багато сервісів з пошуку мовного партнера. За допомогою таких програм ви можете поспілкуватися з носієм мови, обмінятися знаннями та досвідом, дізнатися багато нового про світ.


Навчання стало цікавіше


Перейшовши на дистанційку вчителям довелося придумувати нові способи для залучення уваги дітей. Це вплинуло на зміст уроку. Тепер педагоги вклинюють в уроки все більше елементів гри, фільмів, лекцій та інших онлайн-інструментів, які роблять урок цікавіше для школярів. У хід йдуть і додатки, які допомагають засвоїти вивчене на уроці.



Photo: Freepik


Варто відзначити, що в школах, де швидко зорієнтувалися і використовували на уроках різні формати викладання, діти стали краще засвоювати матеріал, ніж їх однолітки, змушені слухати нудну начитку лекцій онлайн. Матеріал засвоюється набагато краще, якщо навчання проходить цікаво.

Пропустити урок тепер не страшно, адже в більшості сервісів є можливість записати урок. Така опція допомагає також переглянути урок, щоб засвоїти матеріал ще краще.

Додамо, що онлайн-навчання дає батькам можливість оцінити якість освіти в школі і, можливо, стало для багатьох поштовхом для того, щоб змінити навчальний заклад.


Пам'ятайте, що в будь-якій ситуації потрібно шукати позитивні сторони. Дистанційне навчання навесні 2020 року стало великим викликом для вчителів, батьків і дітей. Але ми пройшли це випробування, освоївши безліч корисних навичок. Не варто засмучуватися, якщо вашу школу закрили на карантин. Все це тимчасово, і наші діти обов'язково повернутися до нормального життя.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Карантин 2020: чим зайняти дітей в незаплановані вихідні?







Пошук