Вітамінна осінь: топ-5 найкорисніших ягід та рецепти з ними
Опубліковано 19 Жовтень 2020 о 10:00
Блог Діти в місті > Вітамінна осінь: топ-5 найкорисніших ягід та рецепти з ними
Ви вже готували шарлотку, штрудель, запіканки, каші та цукати з гарбуза — головні осінні страви? Якщо ні, то швиденько надолужуйте, а якщо так — пропонуємо звернути свою увагу на осінні ягоди. Калина, обліпиха, шипшина — джерело вітамінів, необхідних нашому організму перед зимою. Які ягоди слід збирати, як краще їх зберігати та що з ними готувати — читайте у статті.
Калина
Photo: klopotenko.com
«Без верби та калини нема України» — мабуть, що немає українця, який не знає цього вислову. І якщо верба — це символ неперервності життя, то калина, крім символу краси й щастя, є ще й цінним джерелом вітамінів.
Калина — ягода з непростим характером, адже її спілі яскраво-червоні ягідки дуже гіркі на смак. То як ними ласувати? Дуже просто — слід дочекатися холодів, адже одразу після перших заморозків ягоди кардинально змінюють свій смак с гіркого на солодкий.
Важливо! Калину не можна вживати вагітним жінкам.
Варення з калини
Інгредієнти:
- 200 г калина;
- 400 г цукор;
- 1 пучок м'ята;
- 1 пучок меліса;
- 1 пучок чебрець;
- 0.5 ч. л. імбир.
Приготування:
Калину перетираємо, додаємо імбир. Проварюємо в сотейнику 1 хвилину і віджимаємо сік. Змішуємо м'яту, мелісу і чебрець з калиною. Розливаємо варення по банкам і закочуємо кришкою.
Журавлина
Photo: Freepik
Журавлина — чудовий антиоксидант, оскільки в ягодах міститься велика кількість вітаміну С, а також солей калію. Ця ягода — перший помічник при застуді.
Особливість ягоди в тому, що її можна зберігати у свіжому вигляді до наступного врожаю без втрати вітамінів. При заморожуванні ягода також не втрачає свої корисні властивості, що особливо цінно взимку.
Ягоду додають в десерти, страви з м’яса і птиці. З журавлини виходить ароматне варення, а також корисні і смачні напої: морс або чай. Заготуйте журавлину на зиму і частіше балуйте себе домашнім морсом із журавлини.
Соус із журавлини
Інгредієнти:
- 150 г журавлини;
- 50 мл води;
- 2 ст. л. цукру;
- лимон, апельсин;
- 2–3 шт. гвоздики;
- 0, 5 ч.л. меленої кориці;
- 0, 5 ч. л. мускатного горіха.
Приготування:
Журавлину покласти в сотейник, додати воду, цукор, довести до кипіння. Варити кілька хвилин на середньому вогні, при цьому ягоди будуть бадьоро лопатися, пускаючи сік. Лимон і апельсин ретельно вимити, зняти цедру, вичавити сік. Для соусу знадобитися сік половини апельсина і 2 ч.л лимонного соку. Додати цедру і прянощі. Варити ще 5 хвилин. Соус із журавлини ідеально підходить до будь-яких видів м’яса і страв з сиру.
Обліпиха
Photo: Freepik
Обліпиха — одна з найбагатших вітамінами й мікроелементами ягід. При цьому вона є однією з небагатьох ягід, яка зберігає вітамін С навіть після термічної обробки і заморозки. Ягоди обліпихи містять серотонін, так званий «гормон щастя», необхідний для роботи нервової системи та гарного настрою. Чемпіонами з кількості серотоніну вважаються шоколад та банани, але обліпиха містить більше «гормону щастя».
Обліпиху у свіжому вигляді їдять нечасто, оскільки вона досить кисла і гірчить. Зате ця ягода чудово підходить для морсів і різних заготовок з цукром і медом. В обліписі досить великі кісточки, але виймати їх не потрібно — вони дуже корисні, так і дістати їх з кожної ягоди неможливо.
Обліпиховий чай з імбирем: пряний аромат
Якщо хочеться урізноманітнити напій для здоров’я, слід додати у нього імбирну гостроту, анісовий аромат і улюблені прянощі.
Інгредієнти:
- 0,5 літра води;
- 2 ст. ложки обліпихи;
- 1 зірочка бадьяну;
- 1 паличка кориці;
- 2 см кореня імбиру;
- мед за смаком.
Приготування:
Імбир натерти на тертці або дрібно порізати. Заморожену обліпиху розморозити та подрібнити в ступці. Скип’ятити воду і обполоснути окропом чайник для заварки. Покласти в чайник обліпиху з імбиром, додати спеції, залити окропом і залишити на 7–10 хвилин настоятися. В отриманий обліпиховий чай з імбиром додати за смаком мед.
Шипшина
Photo: Freepik
Шипшина — справжній подарунок осені. У ньому міститься набагато більше вітаміну С, ніж в лимонах. Саме цей вітамін зміцнює імунітет і додає організму стійкості до застудних та інфекційних захворювань.
Шипшина не просто далекий родич прекрасних садових троянд, а їх прямий предок. Саме з диких колючих чагарників з ароматними квітами і солодкими плодами вивели всі без винятку сорти звичної нам троянди. Але квіти вже давно відцвіли, тож зараз в центрі уваги опинилися ягоди.
Найпростіше і надійне, що можна з ними зробити, — засушити, а взимку заварювати з цими дарами природи смачний вітамінний чай.
Чай з шипшини
Приготування:
Столову ложку родзинок залити окропом (півлітри). Поки він остигає, заварити шипшину: 5 столових ложок очищених від насіння плодів шипшини залити літром холодної води, 10 хвилин настояти. Потім близько 10 хвилин їх кип’ятити та додати настоянку з родзинок.
Горобина
Photo: Freepik
Ягоди горобини — справжня скарбниця вітамінів. За вмістом аскорбінки червона горобина перевершує цитруси, в її ягодах багато вітамінів групи В (покращують роботу нервової системи, борються з безсонням і депресіями), вітаміну Е і вітаміну А.
Вживання горобини зміцнює імунітет, м’яко очищає організм від шлаків і токсинів, позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту.
Варення з горобини
Інгредієнти:
- 1 кг червоної горобини;
- 0, 5 кг цукру;
- 0,5 кг води.
Приготування:
Очистити ягоди від гілочок, листя і видалити зіпсовані ягідки. Промити. Потім залити холодною водою готову горобину і на добу залишити в прохолодному місці настоюватися. На наступний день воду злити. Цю процедуру повторити 3 рази. Приготувати сироп.
Цукор залити водою і поставити на плиту, варити на середньому вогні, постійно помішуючи до повного розчинення цукру. Залити горобину готовим сиропом і виставити на холод на добу. Злити сироп і варити його знову близько 20 хв, потім опустити ягоди і варити вже разом близько півгодини. Приготувати банки, розлити, закрити і відправити на зберігання.
Можна зробити протерту горобину з цукром або медом без варіння. Теж дуже смачно і набагато корисніше!