Чому діти лінуються: основні причини і як з цим боротися


Опубліковано 24 Листопад 2020 о 10:00

Блог Діти в місті >  Чому діти лінуються: основні причини і як з цим боротися


Чому діти лінуються: основні причини і як з цим боротися

Photo: Freepik


Діти, ледачі від природи, велика рідкість. Діти приходять в цей світ, щоб активно його пізнавати, розвиватися і вдосконалюватися. Але з віком багатьох дітей, і, особливо, підлітків, долає лінь. «Діти в місті» розбиралися в причинах дитячої ліні, а також розбиралися, як в таких випадках поводитися батькам.


Що таке лінь


Традиційно лінь розглядається як порок. Це недолік працьовитості, ігнорування роботи на догоду вільному часу і іграм. Однак часто люди плутають лінь з іншими проявами. Наприклад, в ранньому віці дітей нерідко звинувачують в ліні, плутаючи її з невмінням. Пасивність може свідчити про проблеми зі здоров'ям або особливості характеру. Ті ж флегматики все роблять дуже повільно, але це не означає, що вони ліниві.


Причини



Photo: Freepik


У ранньому віці діти дуже рухливі і активні. Вони докладають масу зусиль, щоб домогтися бажаного. В тому, що з часом у дитини пропадає бажання що-небудь робити, є свої причини.


Відсутність мотивації

Дітям важко дається внутрішня мотивація, тому їм завжди потрібна допомога дорослих. Від того, як дорослі замотивують дитину на навчання і успіх, залежить її успішність. Рідка дитина в початковій школі може самостійно поставити собі за мету «добре вчитися» і слідувати їй. Багато дітей не розуміють, навіщо їм виконувати ті чи інші завдання/доручення. Завдання батьків - пояснювати, заохочувати, підбадьорювати і завжди бути поруч. Відсутність заохочення і похвали = відсутність мотивації.


Відсутність інтересу

Не кожен дорослий здатний змусити себе робити те, що йому абсолютно нецікаво. Що вже говорити про дітей. Нерідко в школі дітям стає відверто нудно. Більшість шкіл серйозно відстають від потреб та інтересів сучасних дітей, тому лінуватися дитина може просто тому, що їй шкода витрачати час на те, з чим у неї немає ніяких точок дотику.


Згаяний час

Ще до школи діти починають проявляти інтерес до домашнього побуту. Дівчата мріють навчитися мити посуд, а хлопчики - допомогти батькові лагодити стілець. Однак батьки часто ігнорують бажання дітей допомогти через нестачу часу і небажання робити подвійну роботу. Коли кілька спроб дитини закінчуються невдачею, пробувати знову бажання пропадає. Якщо ж у дитини з раннього віку є свої (нехай і прості) обов'язки по дому, вона з більшою віддачею буде виконувати їх в майбутньому.



Photo: Freepik


Невпевненість у своїх силах

Нерідко діти відмовляються щось робити, тому що у них не виходить. З цього вони роблять висновок, що немає сенсу намагатися, якщо все одно не вийде. Негативний досвід, низька самооцінка, критика - все це може стати причинами для прояву ліні.


Фізичні причини

Дитина може лінуватися через втому, а також пережитий стрес. У підлітковому віці в організмі дитини відбуваються серйозні гормональні зміни, які нерідко забирають всю енергію у школяра.


Читайте також: Школа для батьків: як правильно встановлювати заборони для дитини


Як боротися з лінню



Photo: Freepik


Якщо дитина постійно намагається ухилитися від своїх обов'язків, постарайтеся зрозуміти, чи під силу їй ця робота. Не поспішайте сварити дитину, якщо її успішність в школі різко впала. Завжди намагайтеся з'ясувати причину і працювати з нею.


Перемогти дитячу лінь допоможуть наступні поради:

  1. Працюйте з мотивацією, хваліть дитину і заохочуйте за старання.
  2. Будьте прикладом. Якщо батьки багато часу проводять на дивані біля екранів телевізорів, не варто чекати від дитини іншої поведінки.
  3. Дозволяйте дитині бути самостійною. Все, що вона може зробити сама, нехай робить.
  4. Давайте дитині «дорослі» доручення (сходити в магазин, провести аналіз товарів в інтернет-магазині, підібрати подарунки близьким до Нового року).


Пам'ятайте, що не варто карати дітей працею, адже тоді у них буде стійка асоціація з тим, що робота - це покарання. З раннього дитинства привчайте дитину до активного проведення часу, дотримуйтесь розпорядку дня. Адже якщо все розплановано, то на лінь просто не залишиться часу.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Карантин вихідного дня: чим зайняти себе і своїх дітей⠀







Пошук