Школа для батьків: як навчити дитину вчитися


Опубліковано 08 Грудень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті >  Школа для батьків: як навчити дитину вчитися


Школа для батьків: як навчити дитину вчитися

Photo: Freepik 


«Діти в місті» представляють третій матеріал із серії статей про гнучкі навички, які сучасним дітям потрібно освоїти до закінчення школи. Ці знання будуть корисні всім, хто хоче прокачати сильні сторони своїх дітей і підготувати їх до викликів дорослого світу.


Детальніше про soft skills ви можете прочитати тут.


Сьогодні ж ми розповімо, як навчити дитину вчитися. Саме навчити, а не змусити, адже сьогодні людина повинна вчитися протягом усього свого життя. У казці Льюїса Керролла потрібно було «бігти щодуху, щоб тільки залишатися на місці, а щоб кудись потрапити, потрібно було бігти як мінімум удвічі швидше». Сьогодні це як ніколи актуально для сучасного світу.


Навик для дорослих


Психологи відзначають, що тільки до кінця початкової школи діти можуть бути відповідальними за себе. До 3-4 класу дитина потребує батьківського контролю і допомоги. Саме цей час можна використовувати для того, щоб навчити дитину простим прийомам, які допоможуть їй самостійно заповнювати прогалини в знаннях.

Одним з найбільш ефективних двигунів навчання є інтерес, але, на жаль, в житті доводиться вивчати і знати не найцікавіші речі. Ініціативність і захопленість процесом навчання - це прекрасно. Але будь-яка доросла людина має володіти вмінням зосередитися на вирішенні складних завдань, якщо виникне така необхідність.


Мотивація



Photo: Freepik


Прагнення пізнавати нове закладено в нас природою, проте з часом мотивація пропадає. Тяга до навчання, як відомо, складається з допитливості, спраги досліджень, рівня критичного мислення та інших факторів.


Що таке критичне мислення і як його прокачати ми розбирали в минулому матеріалі циклу «Топ-5 soft skills»


Якщо дитині цікавий світ навколо, вона буде прагнути його пізнавати. Батькам потрібно намагатися на різних етапах запускати внутрішню мотивацію у дитини. Це означає з'ясовувати з малюком, для чого саме йому потрібен той чи інший навик. Для чого йому потрібно вміти читати і писати, працювати з комп'ютером, знати іноземні мови. Пропишіть для кожного важливого досвіду списки позитивного підкріплення і час від часу нагадуйте про це дитині, адже стимул внутрішньої мотивації дуже сильний, але короткочасний.

Відмінна вправа, яке допоможе постійно тримати мотивацію в тонусі - це обговорення успіхів. Заведіть традицію за сімейною вечерею обговорювати успіхи всіх членів сім'ї, хваліть і підбадьорюйте одне одного. Робіть акцент на тому, що не тільки дитині, але і дорослим доводиться стикатися зі складними і не завжди цікавими завданнями.


Уроки



Photo: Freepik


Перші серйозні кроки у дорослому житті дитина робить в школі. Саме в школі вона має освоїти найважливіші навички, які знадобляться в дорослому житті. Саме навички, а не знання, тому що половина знань, отриманих в школі, швидко забувається.

Щоб дитина навчилася самостійно вчитися, потрібно якомога швидше перевести її на автономне навчання. Це означає, що дитина повинна самостійно вчити уроки. Звичайно, школяр може звертатися до батьків по допомогу, якщо йому не зрозуміло якесь завдання. Однак, чим старше стає учень, тим більше потрібно заохочувати самостійну боротьбу зі складнощами. Особливо, якщо у дитини є доступ до інтернету і необхідних книг, де завжди можна знайти потрібну інформацію, як це роблять дорослі.

Пам'ятайте, що самостійні уроки не повинні розслабляти школяра. Він повинен розуміти, що за невиконання домашнього завдання або погану успішність будуть санкції. За хороше ж навчання його будуть поважати і хвалити. Але і тут важливо не перегнути палицю, залишаючи дитині право на помилку.


Читайте також: Важливий навик: що робити, якщо дитина боїться помилятися, і чому помилки важливі


Як закохати дитину в навчання


У дитинстві багатьох дітей звуть «чомучками», тому що їх цікавить все на світі. Чим старшою стає дитина, тим менше питань вона задає. Батькам варто повернути питання в життя дитини за допомогою техніки «П'ять чому», яку використовують для вивчення причинно-наслідкових зв'язків. Наприклад, дитина читає твір з літератури або параграф з природознавства. Почніть питати її про речі, які не прописані в параграфі: «Як ти думаєш, чому ...?». Пропонується ставити до п'яти питань, які не тільки розширять кругозір дитини, прокачають критичне мислення, але і пробудять інтерес до навчання.

Дуже важливо закріпити в свідомості дитини відчуття, що навчитися можна всьому. Головне - захотіти. Намагайтеся використовувати по відношенню до дітей фрази «Він ще не знає» замість фраз «Він не знає, він не вивчив».

Учіть дитину шукати відповіді на питання в достовірних джерелах, пояснюйте, що питати не соромно - соромно не хотіти знати, не цікавитися.


Як дорослий



Photo: Freepik


Пам'ятайте, що майже будь-які техніки планування і вирішення завдань, які використовують дорослі, можна і потрібно застосовувати дітям. Чим раніше дитина освоїть корисні техніки, здатні полегшити процес навчання, тим простіше воно їй буде даватися.

Наприклад, метод «Драбина успіху» або «Як з'їсти слона?» передбачає рішення великих і складних завдань по частинах. Поясніть дитині, як розділити велике завдання на частини і скласти план його рішення.

А техніка «З'їсти жабу» вчить дітей братися за складні справи відразу, не відкладаючи на потім, коли це завдання буде перетворюватися в сніжний ком і пригнічувати моральний стан.


Не варто також відмовлятися від інтелект-карт, сучасних методів конспектування лекцій і вправ зі швидкісного читання. Будь-які нові методики захоплюють і мотивують не лише дітей, а й дорослих. Пам'ятайте, що особистий приклад - найдієвіший метод для того, щоб дитина навчилася і полюбила вчитися.

У наступних матеріалах ми детально розповімо про те, як прокачати соціальні навички, ініціативність, а також як навчити дитину рефлексувати.


Слідкуйте за нашим блогом!


Вам також може стати в нагоді наша стаття: Що таке інтелект-карти і як вони працюють







Пошук