Нововведення, пов’язані з виплатами на дітей у 2021 році


Опубліковано 11 Грудень 2020 о 10:00

Блог Діти в місті >  Нововведення, пов’язані з виплатами на дітей у 2021 році


Нововведення, пов’язані з виплатами на дітей у 2021 році

Photo: Freepik  


Українське законодавство постійно змінюється, як і різноманітні виплати та допомога від держави. Майже щомісяця щось підвищують, щось додають, а інше скасовують. «Діти в місті» дізнавалися, які нововведення, пов’язані з виплатами на дітей, чекають на українців в 2021 році. 


Допомога підприємцям


У листопаді 2020 року Кабмін ухвалив рішення щодо надання допомоги на дітей фізичним особам ‒ підприємцям І-ІІ групи. Допомога надається підприємцям, які мають дітей віком до 10 років, на період з 1 листопада по 31 грудня 2020 року.

Як повідомляють на сайті Мінсоцполітики, цією постановою фактично продовжується виплата допомоги, яка надавалася ФОПам у травні-серпні 2020 року. Ті особи, які отримували виплати, продовжать їх отримувати без повторної заяви. Всім іншим потрібно звернутися до управління соцзахисту за місцем проживання до 15 грудня 2020 року.


З собою треба мати: 

  • копію свідоцтва про народження дитини,
  • довідку з ПФУ про сплату ЄСВ.


Або ж можна скористатися онлайн-послугою та заповнити електронну заяву за посиланням.


Пакунки малюка 



Photo: Freepik


У жовтні Президент України підписав закон щодо відновлення видачі «пакунків малюка».


Батьки матимуть змогу протягом 30 днів з моменту народження дитини отримати одноразову допомогу, вартість якої становитиме не менше трьох прожиткових мінімумів для дітей віком до 6 років.

Зазначається, що допомогу видаватимуть у закладах охорони здоров'я та органах соціального захисту. Пізніше уряд схвалив постанову, якою дозволив батькам з 1 липня 2021 року самостійно обирати між натуральною допомогою та грошовою компенсацією вартості «пакунку малюка».

Відомо, що батьки, діти яких народилися до 23 жовтня 2020 року, зможуть отримати грошову компенсацію вартості «пакунку». Ті ж, хто народжував після 23 жовтня, отримуватимуть натуральну допомогу.


Декрет для чоловіків 


На початку грудня Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроект, який забезпечує рівні можливості доглядати за дитиною для обох батьків. Документом були усунуті всі прогалини у законодавстві, які обмежували права чоловіка на декретну відпустку.

Як тільки документ буде ухвалений повністю, Кодекс законів про працю буде доповнений новим видом відпустки.


Оплачувана відпустка до 14 календарних днів при народженні дитини буде надаватися :

  • чоловіку, чия дружина народила,
  • батьку дитини, який перебуває з матір’ю новонародженого у громадянському шлюбі,
  • бабусі чи дідусю, які допомагають наглядати за дитиною, у разі якщо мати або батько дитини одинокі.


Оформити таку відпустку матиме право лише одна людина з сім’ї. Відпустку можна взяти не пізніше трьох місяців з дня народження дитини.

Крім цього, мати та батько матимуть рівні права при оформленні декретної відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.



Video: KadroLand – кадровий канал No1 


Виплати для дітей-сиріт та дітей з інвалідністю



Photo: Freepik


1 грудня Верховна Рада також ухвалила у першому читанні документ, який передбачає підвищення допомоги дітям з інвалідністю, які постраждали від вибухонебезпечних предметів. Коли документ ухвалять повністю, виплати виростуть на 50% від розміру допомоги на дітей з інвалідністю.


Крім цього, 2 грудня парламент підтримав документ, який дозволяє дітям-сиротам, які мають інвалідність, проживати у прийомних сім’ях та будинках сімейного типу до 23-річного віку. Весь цей час вони отримуватимуть допомогу від держави у розмірі 3,5 прожиткових мінімумів для осіб відповідного віку. 


Додамо, що 1 грудня 2020 року в Україні підвищили прожитковий мінімум, а разом з ним всі виплати, у формуванні яких присутній цей показник. 






Пошук