«Ложку за маму, ложку за тата»: фрази, які не варто говорити дитині під час їжі


Опубліковано 04 Січень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті >  «Ложку за маму, ложку за тата»: фрази, які не варто говорити дитині під час їжі


«Ложку за маму, ложку за тата»: фрази, які не варто говорити дитині під час їжі

Photo: Freepik


Вмовляння, погрози, шантаж — на що тільки не готові піти батьки, аби їхнє чадо не залишилося голодним. Але дорослі навіть не підозрюють, які негативні наслідки можуть мати такі методи. Звичайні та невинні на перший погляд фрази можуть сформувати нездорові харчові звички у дитини та принести безліч непотрібних емоцій. «Діти в місті» підготували перелік фраз, які батьки часто говорять дітям, однак яких варто уникати.


«З’їси кашу, тоді отримаєш десерт»


Їсти — це природна потреба кожної людини, то навіщо заохочувати дитину, обіцяючи за це винагороду?

Те, що малюк пересилив себе і заштовхав зайву їжу, щонайменше, нерозумно, а іноді й шкідливо. Якщо малюка після обіду чекає десерт, краще просто пояснити про черговість страв. Таким чином ви формуватимете правильні харчові звички у дитини.


«Поглянь як сестричка гарно їсть, от вона молодець»


Не варто взагалі порівнювати дитину з іншими у такому стилі. Це шкодить самооцінці та змушує дитину завжди сумніватися в тому, чи достатньо вона хороша-розумна-сильна.

Та й крім того, конкуренція й змагання в питанні їжі не мають нічого спільного зі здоровими харчовими звичками.


«Доїдай, тарілка має бути чистою»


Зазвичай батькам краще видно, коли дитина наїлася і чи з’їла вона достатньо. Але так буває не завжди.

Програмувати дітей на те, що треба їсти навіть тоді, коли ти вже ситий, означає привчати до переїдання. Може варто порцію давати поменше, а не змушувати гвалтувати свій організм?


«Діти в місті» розбиралися, що повинна їсти дитина, щоб бути здоровою, і зібрали поради, які допоможуть батькам поліпшити ситуацію з харчуванням школярів. Детальніше читайте у статті: «Харчування школяра: практичні поради і прості рецепти»


«Мама старалася, готувала, а ти не їси»


Хочете прищепити дитині почуття провини — частіше повторюйте їй таку фразу. «Тато працював, щоб купити тобі велосипед, а тобі не подобається кататися», «Мама цілий день готувала, а тобі не хочеться». Говоріть побільше фраз у цьому стилі й ваша дитина завжди почуватиме себе винною за свої бажання та почуття. Але чи цього ви хочете для своєї кровинки?


«Давай погодуємо ведмедика»


А чим же ця фраза погана, спитаєте ви. Дійсно, іноді простіше відволікати малюка на мультики й погодувати, погратися в паровозики-літачки з ложкою, нагодувати спочатку ляльку, а потім дитину. Але їжа для дитини не має асоціюватися з розвагами. Та й відволікаючись діти можуть з’їсти більше, аніж їм насправді потрібно. А це вже перші кроки до надмірної ваги.


Про причини зайвої ваги у дітей, а також, як скинути вагу підлітку, читайте у статті «Проблеми із зайвою вагою: як допомогти підлітку схуднути без шкоди для здоров'я»


«Ложку за мама, ложку за тата»


Сама по собі ця фраза не несе ніякої шкоди, однак вмовляти та змушувати дитину їсти — це нездорова поведінка за столом. Як ми писали вище — всім живим істотам потрібна їжа, і рано чи пізно дитина зголодніє й сама попроситься до столу.

Та й крім того, чи дійсно ті дві ложки каші, які ви запхаєте в дитину кардинально змінять ситуацію?


«Ти не вийдеш із-за столу, поки не доїси»


Ця фраза яскравий представник харчового насилля. Хіба від примусового сидіння над тарілкою виникає апетит? Навіщо карати дитину за відсутність апетиту?


«Діти в місті» зібрали найважливіші рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров'я, які допоможуть вам налагодити харчування дітей. Читайте у статті «Топ рекомендацій по харчуванню для дітей від ВООЗ: це повинні знати всі батьки»


«Все з’їв, молодець»


Ця, на перший погляд, невинна фраза викликає безліч запитань. Навіщо хвалити дитину за те, що вона задовольняє свою основну потребу — голод? Чи це означає, що треба частіше їсти та все завжди доїдати, щоб отримати похвалу?


Сучасні педіатри погоджуються з думкою, що для того, щоб здорова дитина нормально їла, потрібні не маніпуляції батьків, а достатня фізична активність малюка і час, щоб організму знадобилася енергія.

А якщо не подбати про правильні харчові звички, то в майбутньому таке ставлення до їжі загрожує великими проблем зі здоров’ям.

Дайте дитині зголодніти, не псуйте їй апетит перекусами та орієнтуйтеся не на те, скільки і як часто вона їсть, а як вона себе почуває та як росте й розвивається її організм.


Вам може бути корисною наша стаття: «Прості рецепти смачних перекусів в школу»






Пошук