Просто про складне: як розказати дитині про природні явища. Поради та прості досліди


Опубліковано 08 Лютий 2021 о 10:00

Блог Діти в місті >  Просто про складне: як розказати дитині про природні явища. Поради та прості досліди


Просто про складне: як розказати дитині про природні явища. Поради та прості досліди

Photo: Freepik


Космічні пригоди


Там, вгорі — загадковий і неймовірно красивий космос. А яскраві вогники — зірки. Зірочок так багато (особливо добре їх видно за містом), що неможливо порахувати. Деякі з них великі і світять яскраво, інші ледь помітні. Насправді всі вони величезні і знаходяться далеко від нас.

Сонце — теж зірка. Воно набагато ближче до нас, ніж інші, тому виглядає таким великим. А ще воно таке гаряче, що до нього навіть наблизитися неможливо. Воно все спалює — така висока його температура.

У сонечка є своя сім’я. Правда, це не донечки та синочки, а планети. Їх вісім, і вони обертаються навколо Сонця. І у кожної є своя доріжка — орбіта. Всі разом вони називаються планетами Сонячної системи. Наша планета Земля третя за рахунком від зірки на ім’я Сонце. Чим ближче орбіта планети до Сонця, тим на ній тепліше. На Меркурії і Венері набагато спекотніше, ніж на Землі. На Марсі — холодніше. Земля знаходиться на такій відстані від Сонця, що на ній не дуже жарко і не дуже холодно. На нашій планеті є повітря та вода, тому тут з’явилося життя.


Запропонуйте малюкові подумати, чому на Землі відбувається зміна дня і ночі. Для розмови приготуйте глобус (можна замінити м’ячиком або повітряною кулькою) і лампу. Направте на глобус лампу і запитайте, чи можна висвітлити його одночасно з усіх боків. Лампочка висвітлює тільки ту половину глобуса або м’яча, яка звернена до світла. Інша половина залишається темною. Запитайте, де зараз день на планеті, а де ніч. Дозвольте дитину висловити свою думку. Навіть найфантастичніші версії потрібно схвалити, а потім пояснити, що на тій частині глобуса, яка висвітлена, день. А інша частина знаходиться в тіні, значить, там ніч. Але як в природі відбувається зміна дня і ночі? Чому у нас то світло, то темно?


Сонячні досліди



Photo: Ілюстрація з книги «Захоплююча астрономія»


Поставте пластилінового чоловічка на глобус — на ту територію, де розташована наша країна. І почніть повільно його обертати. А дитина нехай спостерігає за фігуркою і повідомляє, коли настав день, а коли ніч. Можете запитати, що потрібно робити людині: лягати спати або вставати і йти вмиватися? Потім поставте його куди-небудь в інше місце. Наприклад, в Африку або в Австралію (додаткова можливість вчити географію). Може бути, там не змінюються день і ніч? Знову обертайте глобус. Візьміть іншого чоловічка і відправте його в США. Поясніть, що коли в Україні день, то в Америці ніч. Можна присвоїти кожній фігурці власне ім’я. Наприклад, хлопчика з України назвемо Сергійком, а маленьку американку — Джейн. Обертайте глобус, а малюк нехай говорить, що потрібно робити діткам: Джейн спати, а Сергійку — грати, і навпаки. Скрізь на Землі відбувається зміна дня і ночі, тому що наша планета обертається навколо своєї осі і навколо Сонця.


Чому повітря невидиме?


Повітря — дивовижна оболонка навколо Землі. Якби його не було, все живе загинуло б в палючих променях Сонця днем і від космічного холоду вночі. І хоча повітря — «невидимка», без нього ми не можемо жити, адже ми всі дихаємо.


Повітря неможливо побачити, але воно є скрізь: в кімнаті, на вулиці, в предметах. Його легко виявити, якщо помахати листком паперу близько особи. Повітря починає рухатися, і виходить вітерець. Запропонуйте малюкові наповнити повітрям пакетик. Пакет був м’яким, безформним. Надуваємо і зав’язуємо! Тепер наш пакет наповнився повітрям, тому став пружним.


Повітряні досліди


Візьміть порожню склянку, на дно шматочком пластиліну прикріпіть невеликий аркуш паперу. Переверніть стакан вверх дном і потихеньку опустіть у воду. Потрапила вода в стакан? Ні! Папірець всередині сухий. Чому? Тому що стакан заповнений повітрям, воді в ньому немає місця. А тепер занурте склянку, нахиливши. Що з’являється? Бульбашки. Це повітря виходить зі склянки, і його місце займає вода.


Вас може зацікавити наша стаття «Що подивитися маленьким розумникам: топ роликів про все на світі»


Одна вода — три різні стани


Photo: Freepik


Для життя на Землі потрібно не тільки повітря, а й вода. Без неї не може обійтися жодна жива істота. Вона знаходиться в річках, озерах і океанах. Яка ж буває вода? Спробуємо дізнатися за допомогою дослідів. Вода складається з маленьких-маленьких частинок — молекул. Їх можна розглянути тільки за допомогою спеціального приладу — мікроскопа. Змішуючись між собою, молекули води утворюють прозору рідину. Ці частинки тримаються одна за одну не дуже міцно, тому вода може литися. А ось у твердих предметах, наприклад, в крані, з якого вода ллється, частинки тримаються одна за одну дуже міцно, тому кран такий міцний. Але і вода буває твердою!


Водяні досліди


Дослід № 1

Налийте воду в формочки для льоду і заморозьте. Можна зробити лід кольоровим, додавши барвник. Поспостерігайте, як швидко він тане. Використовуйте для досвіду фігурні формочки для піску, щоб показати дитині, що замерзаючи, вода може приймати абсолютно різні форми.


Дослід № 2

Нехай дитина спробує воду. Яка вона на смак: солодка, солона? Вона ніяка! Додайте в стакан з водою трохи цукру і розмішайте. Смак води змінився? Звичайно! Але куди ж зник цукор? Він став невидимим. Частинки цукру в воді розподіляються між частинками води, їх не видно, але вони нікуди не поділися, тому вода солодка. Вода може розчиняти деякі речовини, але не всі. Наприклад, якщо ми опустимо у воду камінці або монетки, вони не розчиняться.


Дослід № 3

Налийте в каструлю трохи води і кип’ятіть. Куди поділася вода? Вона випарувалася і перетворилася на «білий дим». Він називається парою. У газоподібному стані частинки води перестають триматися одна за одну і йдуть гуляти, куди заманеться. Якщо над парою потримати суху тарілку, вона знову перетворюється в воду, яка осяде на тарілці, конденсується, зробивши її мокрою.


Більше дослідів з водою шукайте у статті «Веселимося з користю: топ експериментів для дітей з водою»






Пошук