Мармелад у домашніх умовах: топ-5 рецептів


Опубліковано 20 Травень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті >  Мармелад у домашніх умовах: топ-5 рецептів


Мармелад у домашніх умовах: топ-5 рецептів

Photo: Freepik


Рано чи пізно перед кожною мамою постає питання — чи давати малюкові солодке. А точніше — з якого віку починати давати солодощі. Бо ж погодьтеся, важко уявити школяра, який ніколи не їв солодкого.

Варто зауважити, що цукор, вірніше глюкоза, необхідна малюкам, щоб виробляти енергію. А її маленьким непосидам потрібно дуже багато. Солодкі продукти повинні бути в раціоні дитини. Справа лише в раціональному підході та правильному виборі солодощів. Одним із найкорисніших вважається мармелад, приготовлений у домашніх умовах.

 

З якого віку можна давати дитині мармелад


Першими солодощами, які потрапляють в організм малюка, є лактоза, яка міститься в материнському молоці. З введенням прикорму малюк пробує солодкі ягоди та фрукти, пюре та соки з них. Лікарі наполягають, що до 2-х років інші солодощі дітям не потрібні. А ось після досягнення цього віку дітям цілком можна дозволити мармелад. Краще приготувати його вдома. За умови дотримання всіх правил, домашній мармелад буде точно смачнішим, а головне — безпечнішим для здоров’я малюка, ніж куплений у магазині.


Користь мармеладу


Мармелад містить вітаміни А, Е, С, і D, вітаміни групи В, залізо і магній, калій і фосфор, мідь і кальцій, натрій і інші корисні компоненти. Безсумнівно такий склад корисний і для дітей, і для дорослих.


Справжній мармелад з природних і натуральних компонентів не принесе шкоди дитині, звичайно, при вживанні в розумних дозах. Він украй рідко викликає алергію і благотворно впливає на дитячий організм. Але так як продукт містить цукор, при надмірному споживанні він може погіршити стан зубів, викликати карієс, спровокувати діатез і цукровий діабет.


Рецепти домашнього мармеладу

Photo: Freepik


На жаль, сьогодні на прилавках магазинів важко знайти справжній мармелад. Покупні ласощі часто містить барвники, ароматизатори і різні консерванти. Подібні компоненти надають продукту яскравий колір і смак, продовжують термін служби виробів і здешевлюють процес виготовлення.


Яблучний мармелад


Інгредієнти:

  • яблука — 1 кг;
  • лимонний сік — 1 столів. ложка;
  • цукор — 0,5 кг


Яблука вимити і видалити серцевину, не зчищаючи шкірку, порізати на дольки. Зварити у воді до м’якості і подрібнити у блендері. Яблучне пюре тушкувати хвилин сорок, додати цукор і лимонний сік, перемішати і тушкувати ще годину, іноді перемішуючи. Нанесіть суміш на металеву поверхню. Якщо вона не розтечеться, ласощі готові. Розкладіть суміш до ємностей і залиште застигати.


Цитрусовий мармелад


Інгредієнти:

  • апельсин — 4 шт.;
  • грейпфрут — 2 шт.;
  • цукор — 350 грам.


Почистити фрукти, м’якоть довільно порізати, скласти в ємність, засипати цукром і залишити на 6–10 годин. Потім масу довести до кипіння і варити близько години до бажаної густоти. Суміш розлити по формах і залишити до застигання.


Вишневі ласощі


Інгредієнти:

  • 1,5 склянки замороженої вишні;
  • 1,5 ч. л. агар-агар;
  • 5 ст. л. цукру;
  • вода.


Розморожену вишню засипати цукром. Рідина, отриману в процесі розморожування, можна не зливати. Подрібнити масу до стану пюре. Його повинно вийти 300 мл, якщо менше — потрібно долити необхідну кількість води. Додати до ягід агар-агар, розмішати та дати загуснику набрякнути (приблизно 20 хвилин). Нагріти суміш на маленькому вогні до кипіння, періодично помішуючи. Потім вилити ягідне пюре в форму з бортиками або маленькі формочки (для льоду або для цукерок). Охолодити.


Апельсиновий мармелад


Інгредієнти:

  • 5 апельсинів;
  • 11 ст. л. цукру (з невеликою гіркою);
  • 1,5 ст. л. апельсинової цедри;
  • 1 пакетик яблучного пектину або загусника на основі пектину.


У пектин додати столову ложку цукру, перемішати. Відтиснути з фруктів 400 мл соку. Якщо вийшло менше, додати води до потрібного обсягу. Змішати сік з цукром і цедрою, поставити на маленький вогонь, довести до кипіння і кип’ятити 3 хвилини. Потім додати в гарячу масу пектин і проварити ще 5 хвилин. Помістити в форму для застигання.


Домашній мармелад з соку


Інгредієнти:

  • 400 мл сливового (або будь-якого іншого) соку;
  • 1 ст. л. агар-агар;
  • 200 г цукру.


Змішати агар-агар з 300 мл соку, дати набрякнути близько 30 хвилин. Влити в каструльку 100 мл соку, що залишилися, додати 200 г цукру, довести до кипіння і долити в цю рідину сік з набряклим агар-агаром. Постійно помішуючи, знову довести до кипіння на маленькому вогні. Зняти, дати масі трохи охолонути, розлити силіконовими формочками. Коли охолоне остаточно, можна поставити його в холодильник на кілька годин.


Поради з приготування


Звичайно, самим безпечним стане домашній мармелад. Для готування використовуйте посуд з товстими стінками і дном, щоб компоненти не пригоріли. У процесі варіння постійно заважайте масу дерев’яною ложкою. Готову масу зручно розливати у формочки з силікону для міні кексів, цукерок або льоду. Крім того, суміш можна залити одним шаром у велику ємність, а після застигання розрізати на порції.

Для застигання мармелад краще залишити при кімнатній температурі або в прохолодному місці. В даному випадку він застигне приблизно через 30–40 хвилин. В холодильнику на застигання йде хвилин десять. Але не прибирайте ласощі в морозильник, інакше після розморожування воно потече.







Пошук