Гіперопіка і плекання несамостійності: чому сучасні діти не вміють працювати


Опубліковано 28 Травень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті >  Гіперопіка і плекання несамостійності: чому сучасні діти не вміють працювати


Гіперопіка і плекання несамостійності: чому сучасні діти не вміють працювати

Photo: Freepik


Сьогодні батьки як ніколи раніше залучені в життя своїх дітей. Вони починають вивчати дитячу психологію, ще будучи вагітними, витрачають багато часу на вибір ідеального дитячого садка, а потім школи. У школі люблячі батьки справно вчать уроки зі своїм чадом, а потім разом обирають ВНЗ.

В інтересі та залученості в життя дитини немає нічого поганого, але часом вона перетворюється в гіперопіку, а життя дітей - в життя під куполом, де немає місця самостійності, відповідальності та ініціативності. «Діти в місті» розбиралися, чим небезпечна гіперопіка і як від неї відмовитися.


Трохи статистики


Останні кілька років в світі ведуться дискусії про те, що підлітковий вік потрібно зрушити до 24 років. Молоді люди в західних країнах вже давно відклали своє дорослішання на кілька років. Так, наприклад, в 2013 році середній вік вступу в шлюб в Англії становив 30-32 роки, що майже на вісім років більше, ніж в 1973 році. У країнах Східної Європи, включно з Україною, ця тенденція теж помітна. Але гіперопіка призводить не тільки до більш пізнього дорослішання і сепарації від батьків. Вона також впливає на багато рис характеру вже дорослої людини.


Читайте також: Діти - гості в нашому домі: все, що потрібно знати про сепарацію від батьків в різному віці


До чого призводить гіперопіка



Photo: Freepik


Психологи відзначають, що людям, яких в дитинстві надмірно опікали, важче дається прийняття рішень, у них спостерігається високий рівень тривожності, їм не вистачає почуття відповідальності. Фахівці називають цей процес «вивченою немічністю», коли діти звикають, що всі проблеми вирішують за них. Вони ростуть, звикаючи до цього стану справ, тому, по досягненню 18-річного віку, виявляються абсолютно не готовими до самостійного життя. Крім цього, гіперопіка вбиває віру в себе і відображається на самооцінці.


Як проявляється гіперопіка:

  • обмеження свободи у виборі,
  • відсторонення від побутових справ,
  • обслуговування повсякденних потреб (сніданки в ліжко, збір портфеля, миття голови),
  • вирішення будь-яких проблем і труднощів,
  • надмірна концентрація на здоров'ї дитини,
  • неприйняття до уваги її думки,
  • контроль над усіма діями.


Як правило, гіперопіка - це звичний стан, як для батьків, так і для дитини. Тільки частина дітей можуть почати бунтувати в пубертатному періоді, намагаючись відвоювати собі трохи свободи. Багато ж підлітків продовжать приймати постійну допомогу і вимагати обслуговування своїх потреб.

Як результат, з'являється велика кількість молодих людей, які не можуть знайти собі роботу і продовжують жити з батьками за їх рахунок. Вони не звикли працювати, досягати поставлених цілей. Зате звикли вимагати і брати.


Як правильно



Photo: Freepik


Кожна дитина повинна пройти свій шлях дорослішання і становлення. Діти повинні вчитися на своїх помилках, тому батькам потрібно прийняти і змиритися з цим фактом.

Принципи виховання самостійної дитини були описані багатьма педагогами і психологами. Одне з ключових правил - це задоволення вроджених соціальних потреб: самостійність, впевненість і потреба у любові. Це означає, що базово для виховання щасливої дитини, її потрібно любити, підтримувати і давати свободу. Безумовно, добре, коли батьки глибоко вивчають дитячу психологію, розбираються у всіх дитячих кризах, знають, як правильно мотивувати і підтримувати малюка. Але навіть, якщо батьки не проходять спеціальних курсів і не знайомі з працями відомих педагогів, їм достатньо давати дитині безумовну любов, підтримку і свободу.


Звичайно, перестати втручатися в життя своєї дитини часом буває дуже важко. Особливо, коли батьки бачать, що у неї щось не виходить, що вона сумує і не справляється з проблемами самостійно. Але варто пам'ятати і постійно нагадувати собі про те, що доросле життя не терпить несамостійних людей. Сьогодні роботодавці старанно шукають зрілих і відповідальних людей, яких з кожним роком все важче знайти серед інфантильної маси. Тому багато в чому успіх дитини в майбутньому залежить від того, наскільки швидко і ефективно вона навчиться вирішувати проблеми самостійно.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Школа для батьків: як знайти баланс між безпекою дитини і самостійністю







Пошук