Літнє меню: чим годувати дитину влітку


Опубліковано 31 Травень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті >  Літнє меню: чим годувати дитину влітку


Літнє меню: чим годувати дитину влітку

Photo: Freepik


З настанням літа варто скорегувати дитяче меню виходячи з сезонних потреб дитини. Наприклад, слід зважати на те, що діти ростуть й кількість білку теж має збільшуватися. А оскільки існує думка, що саме на літній період припадає пік активного росту — потрібно забезпечити дитину необхідною кількістю цього будівельного матеріалу.

Літом організму потрібно витрачати енергію не на зігрівання тіла, а на його охолодження, тож витрати рідини збільшуються через потовиділення. Тож виходячи з цього визначимося з літнім дитячим меню.


М’ясо: давати чи не давати


Як ми писали вище — білок необхідний дитячому організму у всі сезони. Однак деякі діти можуть відмовлятися від котлет та інших м’ясних страв влітку. Варто зауважити, що у будь-яку пору року свинина та яловичина важко засвоюються дитячим організмом.

Якщо ваш малюк завжди їсть із задоволенням курячі котлетки — клас. Але якщо ваша дитина влітку відмовляється від м’яса не панікуйте. Адже білок можна отримати й з інших продуктів. Наприклад, яйця, сир, молоко, тверді та розсільні сири.


Жири — користь чи шкода?


Хоча для жінок та молодих дівчат жири — це головний ворог фігури, дітям все-таки вони потрібні. Але якщо взимку корисні жири тваринного походження — вони зігрівають, то влітку необхідні рослинні олії — саме вони сприяють засвоєнню жиророзчинних вітамінів.

Подбайте про наявність у дитячому меню рослинних олій — нерафінованої соняшникової, оливкової, кукурудзяної, гарбузової та інших.


Вуглеводи


Незалежно від пори року в раціоні дитини мають бути складні вуглеводи які є в кашах, макаронах з твердих сортів пшениці та в бобових. Легкі вуглеводи теж будуть корисні. Але шукати їх варто не в шоколадках, а у свіжих фруктах.


Вітаміни

Photo: Freepik


Літо — чи не найкраща пора, щоб наситити організм вітамінами. Але знайте — дитячий організм не впорається з надмірною кількість навіть найбільш корисної їжі, тож не перебільшуйте. Всі нові ягоди та фрукти слід куштувати потроху та слідкувати за реакцією організму. Знайомі фрукти варто теж давати невеликими порціями, щоб не «зірвати» травну систему.


Незамінна кисломолочка


Помічники кишківника — клітковина та кисломолочні бактерії. Вони мають бути в раціони дитини будь-якої пори року. І той факт, що влітку дитина споживає багато свіжих овочів та фруктів, тож отримує достатньо клітковини, ще не означає, що можна відмовлятися від кисломолочної продукції.

Радуйте дитину йогуртами, бажано домашнього приготування, та будьте спокійні за її здоров’я.


Водний режим


Одразу зауважимо, що пити слід не за графіком, а орієнтуючись на відчуття спраги. Водночас дітям слід нагадувати про пиття, тому що вони погано розрізняють сигнали тіла про спрагу, і більш ризикують наразитися на зневоднення. Дітям радять споживати воду впродовж всього дня й особливо під час активних ігор чи занять спортом.

Кількість води, яку має споживати дитина протягом дня, залежить від багатьох факторів: статі, віку, рівню фізичної активності, температури повітря, погодних умов та клімату.


Єдиних норм споживання рідини немає, але ви можете орієнтуватись на загальні рекомендації щодо питного режиму для дітей:

  • діти від 1–4 років: від 2–4 склянок;
  • діти 4–8 років: 5 склянок;
  • діти 9 -13 років: 7–8 склянок;
  • 14 і більше: від 8 до 11 склянок.







Пошук