Як надати першу допомогу дитині при травмах


Опубліковано 07 Червень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті >  Як надати першу допомогу дитині при травмах


Як надати першу допомогу дитині при травмах

Photo: Freepik


Літо для дітей — це шкільні канікули, коли з ранку до вечора можна грати з друзями, ганяти на велосипеді, грати в м’яч і носитися в парках. Дуже часто хлопчики й дівчатка забувають про обережність, тому обдерті коліна і синці в цю пору року — справа звичайна. Але, на жаль, бувають і більш серйозні травми. Як правильно надати першу допомогу дитині? У таких ситуаціях, батьки іноді губляться не знаючи що робити, тому ми вирішили зібрати інструкції з надання першої допомоги при нещасних випадках на дитячих майданчиках.


Шишки, синці та скалки


Це напевно найпоширеніші літні травми серед дітей. Зазвичай вони не несуть серйозної небезпеки для дитини, однак потрібно знати як їм зарадити.

Як витягти скалку? Розпарити постраждале місце в ванні з теплою водою (можна додати ромашку), включити дитині мультик та відволікати улюбленими ласощами. А тим часом взяти себе в руки і витягнути скалку за допомогою пінцета або манікюрних щипчиків, попередньо оброблених дезинфікуючим розчином.

Якщо скалка пішла глибоко під шкіру, місце ураження опухло і стало гарячим, спостерігається почервоніння — зверніться до лікаря.

Не варто самостійно намагатися витягти сторонній предмет в області очей.


До синця прикладіть холод на 10–15 хвилин, щоб зменшити набряк і крововилив в місці травми. Якщо у вас немає грілки з льодом, просто наберіть в поліетиленовий пакет кубики льоду або візьміть з холодильника упаковку заморожених овочів, обернувши їх в рушник!

Якщо синяк не змінює колір від фіолетового до жовтого, а тільки більше червоніє і стає гарячим на дотик — покажіть малюка лікарю.


Обдерті коліна та лікті


Обдерті коліна — це класика дитячої травми. Зазвичай, до таких явищ батьки ставляться спокійно.

Рану потрібно обробити. Якщо вона забруднена, то, перш за все, потрібно очистити її від пилу і сміття, що потрапили в тканини при пошкодженні. Кров сама по собі добре очищає рану, але часто цього недостатньо. Обробіть пошкодження марлевою серветкою, змоченою хлоргексидином.

Мазати поверхню рани зеленкою або йодом не слід. Цими антисептичними розчинами можна обробляти тільки шкіру навколо рани, але не саму рану.

Після нанесення антисептика слід накласти чисту, стерильну марлеву пов’язку. Якщо рана не дуже велика, таку пов’язку можна накладати тільки на час прогулянки, а вдома знімати, щоб рана підсохла і швидше зажила. Також можна використовувати бактерицидний пластир, але тільки якщо ранка не мокне.

Якщо пошкодження було отримано від заржавілого металу (наприклад цвяха) або непосида поранився уламком скла, слід негайно звернутися до медиків — можливо знадобиться укол від правця.


Травми кінцівок

Photo: Freepik


Малюк спіткнувся об камінь або корінь дерева, впав з велосипеда, невдало стрибнув з гойдалки і скаржиться на біль в руці або нозі? Не намагайтеся відразу перевіряти, чи може він ворушити пошкодженою кінцівкою або спертися на неї. Натомість сядьте поруч, обійміть та спостерігайте — при звичайних ударах дитина заспокоїться досить швидко і почне проявляти активність. Якщо травми серйозніші — вона буде щадити постраждалу ручку або ніжку, тримати її весь час в одному положенні, яке хоч якось допомагає вгамувати біль.


Характерні ознаки перелому: набряк, гематома синього або чорного кольору в місці пошкодження, що з’являється за лічені хвилини, вимушене положення кінцівки, біль, яка не вщухає довше 15–20 хвилин, явна деформація.

Виявивши подібне, везіть дитину в травмпункт. Не потрібно випрямляти травмовану частину тіла, примотувати до палиці. Залиште її в найбільш комфортному для малюка положенні або м’яко зафіксуйте підручними засобами: хусткою, одягом.

Прикладіть холод і дайте знеболювальне на основі парацетамолу або ібупрофену. Ліки почнуть діяти вже через 20–30 хвилин і полегшать стан крихітки до огляду лікаря.


Дитину вдарила гойдалка


Як надати першу допомогу дитині, якщо її вдарила гойдалка? Перш за все, потрібно за можливості заспокоїти постраждалого — плач створить зайву напругу в травмованій області. Потім слід накласти холодний компрес на забите місце (підійде навіть пакет заморожених продуктів з холодильника). Необхідно запобігти розвитку гематоми. Не давайте маляті пити — якщо дуже просить, змочіть йому губи водою.

Якщо відкрилося носова кровотеча, прикладіть холод до перенісся. Не просіть дитину закидати голову — так кров не зупиниш, однак можна спровокувати блювоту і кашель.

Звернутися за кваліфікованою медичною консультацією після подібного удару потрібно обов’язково. Відразу телефонуйте в «швидку», навіть якщо вам здається, що дитина відбулася легким переляком.

Зверніть увагу чи не втрачала дитина свідомість. Якщо малюк заплакав лише через якийсь час, імовірна короткочасна «відключка». Це важливий симптом, про який потрібно потім обов’язково розповісти лікареві.


Дитина впала з дерева


Підкорювати гілки дерев — одне з улюблених захоплень дітвори. Варто відзначити, що з дерев діти падають нечасто, але таке можливо. Найсерйознішим наслідком такого падіння може стати травма хребта.

Як надати першу допомогу дитині після падіння з дерева? Якщо малюк після падіння не зміг піднятися з землі, то перше, що вам потрібно зробити — не панікувати. Викликайте швидку, якщо підозрюєте травму спини і ні в якому разі не рухайте потерпілого. Не чіпайте його і не намагайтеся зробити його положення більш «зручним». При травмах хребта будь яка непрофесійна дія може тільки погіршити становище.


Яка б ситуація не трапилася з дитиною — не панікуйте. Діти гостро відчувають стан батьків. Зайва паніка може тільки нашкодити. Потрібно взяти себе в руки і надати потерпілому першу допомогу.






Пошук