Дитина обгоріла на сонці: як діяти та чого ні в якому разі робити не слід


Опубліковано 12 Липень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті >  Дитина обгоріла на сонці: як діяти та чого ні в якому разі робити не слід


Дитина обгоріла на сонці: як діяти та чого ні в якому разі робити не слід

Дитяча шкіра більш чутлива до впливу сонячних променів, а значить, обгоріти малюк може дуже швидко. Батькам важливо знати, як допомогти малюкові та не менш важливо — чого робити не можна, щоб не погіршити стан дитини.


Як лікувати сонячний опік


Охолодити


Найперше, що потрібно зробити — це втекти з того місця, де є сонце. Коли дитина прийшла додому, потрібно остудити її під прохолодним душем (26–30°С). Звичайно, їй буде трохи боляче, тому перед тим, як відкрити воду, покладіть дитині на плечі рушник. Після того, як дитина вийде з душу, можна продовжувати прикладати мокрий рушник. Це можна робити, навіть якщо ви ще перебуваєте на природі.


Категорично не можна прикладати до почервонілого тіла лід або заморожені предмети: акумулятори холоду, які використовують в сумках-холодильниках, крижану воду і т. д. За умов різкого перепаду температур може статися спазм периферичних кровоносних судин, і таким чином внутрішня температура буде підвищуватися. Не кажучи про те, що малюка дуже легко застудити таким лікуванням.


Обробити уражену шкіру


Важливо зрозуміти, що домашнє лікування не «лікує» опік. Немає конкретних методів лікування, які усувають пошкодження шкіри, і мета «лікування» полягає в тому, щоб полегшити дискомфорт, в той час, як шкіра сама відновлюється.

Уникайте нанесення мазей, особливо на червону шкіру. Причина: вони можуть заблокувати потові залози.

Мазі і креми, які рекламують для заспокоєння сонячних опіків, часто містять місцеві анестетики. Використання цих препаратів у маленьких дітей не рекомендується, так як вони можуть викликати подразнення шкіри і навіть алергічні реакції.

Не використовуйте будь-який лікувальний крем — гідрокортизон, бензокаїн — якщо його не порадив лікар.


Для полегшення самопочуття дитини та для того, щоб заспокоїти уражену шкіру, педіатри радять аерозоль для лікування опіків (пантенол, гелі та креми на основі алое), від болю і температури — ібупрофен і парацетамол.


Такі популярні народні методи як кисломолочні продукти (кефір, сметана), огірки та інші овочі в перші хвилини можуть дати таке жадане полегшення, але лише тому, що вони охолоджують і зволожують пересушену обпалену шкіру. Однак, як тільки ці маски-псевдопомічники починають підсихати, з’являється відчуття стягнутості шкіри, а протизапального ефекту ні сметана, ні сік огірка не мають. Не можна мазати сметаною, бо жир блокує роботу потових залоз.


До мір, категорично заборонених можна віднести використання жиру при опіках. Будь-який жир закупорює пори, зупиняє процес тепловіддачі, а значить, тільки погіршить стан обгорілого малюка. Після такого лікування ймовірність пухирців підвищується навіть при незначних опіках.

Також не можна проколювати пухирці та відривати відмираючі фрагменти шкіри.



Звертайтеся до лікаря, якщо:

  • сонячний опік викликав утворення пухирів або сильний біль;
  • у вашої дитини підпухло обличчя внаслідок засмаги;
  • почервоніння шкіри займає велику площу;
  • у вашої дитини підвищилася температура або з’явився озноб після засмаги;
  • є лихоманка, яка триває більше 24 годин у дитини у віці до 2 років, або лихоманка, яка триває 3 днів у дитини старше 2 років;
  • у вашої дитини головний біль, сплутаність свідомості або сильне відчуття слабкості;
  • у вашої дитини чіткі ознаки зневоднення (підвищена спрага, мало виділяється сечі, сухість слизових, запалі очі);
  • у вашої дитини нудота і блювота;
  • місце опіку виглядає інфікованим;
  • дитині стає гірше.


При наявності сонячних опіків шкіра повинна бути закрита одягом, коли виходите на вулицю, до повного відновлення нормального стану шкіри.







Пошук