Що робити, якщо дитину вкусила оса або бджола: перша допомога


Опубліковано 20 Липень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті >  Що робити, якщо дитину вкусила оса або бджола: перша допомога


Що робити, якщо дитину вкусила оса або бджола: перша допомога

Photo: Freepik


Укуси комах - одна з найпоширеніших проблем, з якою стикаються батьки, що гуляють влітку з дітьми на свіжому повітрі. І якщо з укусами комарів і мошок ще можна боротися за допомогою різних захисних засобів, від укусів бджіл і ос уберегтися набагато складніше. «Діти в місті» розбиралися, якою може бути реакція на укус, і якою має бути перша допомога.


Реакція на укус


Як пояснюють лікарі, реакція на укус бджоли чи оси проявляється протягом декількох хвилин. Реакція може бути місцевою у вигляді припухлості, почервоніння і болю в місці укусу. Але також зустрічаються і більш серйозні наслідки у вигляді бронхоспазму, набряку, задишки і анафілактичного шоку. Наприклад, в Європі у дітей практично в 20% випадків проявляється складна реакція на укуси цих комах.

Відзначається, що місце укусу може виглядати як пухир-припухлість або невелика біла точка на рубці. Зазвичай воно сильно свербить і червоніє, але протягом кількох годин симптоми проходять.

Як відомо, бджоли залишають жало в рані, а ось оси можуть вжалити людину кілька разів, так як жало на шкірі вони не залишають. Саме тому укус бджоли більш небезпечний, адже велика частина отрути миттєво надходить в рану.

Додамо, що тяжкість реакції багато в чому залежить від кількості укусів. Чим більше укусів, тим важчою може бути реакція на них. Більше 500 одночасних укусів можуть привести до смертельного результату.


Допомога при укусі



Photo: Freepik


Насамперед після укусу необхідно видалити жало, намагаючись не пошкодити залозу з отрутою. Лікарі настійно рекомендують не використовувати пінцет, а відсунути жало нігтем або банківською карткою.

Місце укусу треба промити холодною водою з милом, після чого на 15 хвилин прикласти на нього холод. Якщо укус на руці або нозі, можна перемістити її у високе положення.

Якщо уражена ділянка сильно свербить, лікарі радять нанести на це місце протиалергічну мазь. Також можна використовувати розчин харчової соди, який допоможе зняти свербіж. Для профілактики потрібно прийняти засіб від алергії. Якщо місце укусу сильно болить, можна прийняти знеболюючий препарат. Наприклад, парацетамол або ібупрофен.


Читайте також: Дитину вкусила медуза. Перша допомога


Серйозна реакція



Photo: Freepik


Якщо дитина або дорослий важко реагують на укус, необхідно відразу ж викликати швидку допомогу, а місце укусу ізолювати, наклавши джгут на 5 см вище від нього. Якщо укус на шиї або обличчі, необхідно придавити його пальцями. На місце ураження обов'язково накладіть холод.

При складних алергічних реакціях необхідно якомога швидше прийняти антигістамінний засіб.


Профілактика укусів


Щоб уберегти себе і дітей від укусів комах, намагайтеся захищати будинок москітними сітками. У спеку вибирайте стримані кольори одягу, уникаючи яскравих кольорів. Не користуйтеся парфумами з яскраво вираженим квітковим ароматом. Вони можуть приваблювати комах.

Також стежте за тим, щоб фрукти, соки та солодощі не залишалися на відкритому просторі біля дітей. Вони теж можуть приваблювати комах.

Не забувайте про різні репеленти, мазі і брелки для відлякування комах. Деякі з них працюють і проти бджіл.

Щоб бути готовими до непередбачених ситуацій, завжди майте під рукою препарати проти алергії. Обов'язково візьміть необхідні ліки на відпочинок.

Повністю захистити себе від укусів комах важко, адже вони зустрічаються не тільки за містом, але і в умовах мегаполісу, тому в літній сезон слід бути уважними і обережними.


Читайте також: Сезон алергії: як розпізнати і як рятуватися







Пошук