Топ заборон для батьків, які хочуть збудувати довірчі відносини з дитиною


Опубліковано 28 Вересень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті >  Топ заборон для батьків, які хочуть збудувати довірчі відносини з дитиною


Топ заборон для батьків, які хочуть збудувати довірчі відносини з дитиною

Photo: Freepik


Вибудовувати довірчі відносини з дитиною - це складна щоденна робота, яка вимагає від батьків чуйності та терпіння. Сучасні діти прагнуть стати самостійними набагато раніше, ніж їх однолітки в минулому. Через це нерідко виникають конфлікти, які призводять до того, що діти стрімко віддаляються від батьків. Перші проблеми починаються в ранньому підлітковому віці - 7-12 років. Саме в цей час діти обзаводяться власними компаніями і поступово втрачають зв'язок з батьками. «Діти в місті» створили добірку правил, які допоможуть батькам збудувати довірчі відносини з дитиною.


Забуваємо про образу

У спілкуванні з дітьми важко уникнути конфліктів, але, що точно потрібно виключити, це образи. В пубертатному періоді дитина щосили намагається відчути себе автономною одиницею, тому нерідко сама йде на конфлікт. Дорослі повинні ставитися до цього періоду з розумінням і вчитися спокійно виходити з таких ситуацій.


Ні гіперопіці!

Чим більше батьки опікуються дітьми, тим пізніше вони стають самостійними. У таких ситуаціях вік дорослішання сильно зсувається, з'являється страх перед дорослим життям. Давайте дитині можливість вчитися на своїх помилках, вчіться довіряти їй важливі справи.


Детальніше про етапи сепарації дитини можете прочитати в нашій статті: Діти - гості в нашому домі: все, що потрібно знати про сепарацію від батьків в різному віці




Photo: Freepik


Злитися - це нормально

Здорова людина має вміти проявляти негативні почуття і емоції, тому не можна забороняти дітям переживати їх. Не намагайтеся придушити емоції дитини, які проявляються у вигляді частих змін настрою, а іноді, і у вигляді конфліктів. Краще, навчіть справлятися з поганим настроєм.


Думка дитини важлива

Щоб збудувати довірчі відносини з дитиною, намагайтеся враховувати її думку при вирішенні важливих сімейних питань. Також прислухайтеся до школяра, коли він висловлює свою точку зору. Намагайтеся не критикувати дитину, інакше вона може перестати ділитися з вами важливими речами.


Читайте також: 5 речей, які трапляються, коли батьки порушують свої обіцянки


Будьте послідовними

Не порушуйте правила, які самі ж встановили. Показуйте власним прикладом, як потрібно себе поводити. Не вимагайте від дитини виконання правил, яких не дотримуєтесь ви.



Photo: Freepik


Поважайте друзів дитини

Звичайно, батькам не завжди подобаються діти, з якими спілкується їхня дитина. Однак, в підлітковому віці категорично не можна обмежувати спілкування з однолітками. Проявляйте інтерес до друзів вашої дитини.


Не критикуйте

Пубертатний період - час для пошуку себе. У цьому віці діти часто експериментують зі стилем і смаками. Не критикуйте дитину і її смаки, інакше ризикуєте втратити її довіру. Постарайтеся зрозуміти захоплення підлітка. Можливо, вони вам теж сподобаються.


Не порушуйте особисті кордони

Намагайтеся вибудувати з дитиною довірливі відносини, щоб вам не довелося перевіряти її смартфон. Розмовляйте з дитиною і вчіть її правилам безпеки, які вбережуть її від підозрілих груп і чатів.


Вам може стати в нагоді наша стаття: як підготувати підлітка до прийняття важливих рішень







Пошук