Одна звичка на тиждень: вчимося бути вдячними


Опубліковано 30 Вересень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті >  Одна звичка на тиждень: вчимося бути вдячними


Одна звичка на тиждень: вчимося бути вдячними

Photo: Freepik


Бути вдячним — це більше, ніж просто говорити «дякую». Подяка дозволяє фокусуватися на приємних аспектах життя і за допомогою позитивних емоцій справлятися з негативними переживаннями. Культивуючи почуття подяки, ви підвищуєте рівень добробуту всіх членів вашої родини і наповнюєте життя ваших дітей сенсом.


Більш того, згідно з дослідженнями, люди, які відчувають подяку, краще сплять, менше схильні до депресії, їх імунна система міцніша.

Вдячні люди випромінюють позитивну енергію, яка поширюється на тих, хто їх оточує (навіть на незнайомців). Розвиваючи та вітаючи вияв вдячності у вашій родині, ви покращуєте не тільки власне життя, але й атмосферу навколо вас.


Зробіть подяку постійною, нехай вона увійде в звичку у вашій родині. Так дітям буде простіше зрозуміти її. Наші поради допоможуть вам.


Ведіть щоденник подяки


Щоденні або щотижневі записи допоможуть підтримувати настрій. Роздумувати над тим, за що ми вдячні, куди більш продуктивно, ніж просто відзначати пункти. Можна створити сімейний щоденник, куди будуть писати все, а можна кожному вести свій. Малюки можуть малювати те, за що вони вдячні, або просити старших записати їхні думки.

Якщо вам ближче активне ведення соцмереж, це також цікава можливість занотовувати свої думки та викладати їх, наприклад, в історії Instagram.


Ведіть подібні записи регулярно, зробіть їх частиною ритуалів, що здійснюються перед сном або перед вечерею.


Непередбачена подяка


Дякуйте рідним, друзям і навіть незнайомцям. Створюйте приводи для подяки якомога частіше. Приготуйте печиво для колег. Надішліть листівки друзям з вдячністю за їхню дружбу. Всією сім’єю пишіть листи подяки або малюйте щось для родичів. Це весело і цікаво, і такі вчинки допомагають дітям ділитися позитивними почуттями.


Насолоджуйтесь гарним


Photo: Freepik


Приділіть хоча б пару хвилин кожен день, щоб відзначити те хороше, що сталося сьогодні. Це може бути таким собі постійним ритуалом для малюків або спонтанними бесідами зі старшими дітьми.


Будьте прикладом для дітей, показуйте їм, як цінувати прості задоволення: перші весняні квіти або щебетання птахів. Найчастіше і довше обговорюйте саме позитивні моменти дня. Допоможіть дітям робити те ж саме, використовуючи запитання на кшталт «Чим сьогодні з тобою поділилися?» або «Що сьогодні тебе розсмішило?».


Заявляйте на повний голос


Коли трапляється щось хороше, велике або маленьке, кричіть про це голосно, щоб всі знали. Помічаючи гарне, ми фокусуємося на позитиві і вчимо наших дітей висловлювати вдячність. Відзначати хороші події треба з розмахом: повітряні кулі, букети квітів, саморобні листівки, тост, сказаний за вечерею.


Дякуйте коханим


Частіше говоріть рідним людям, як ви їх цінуєте. Подяка за маленькі та великі справи підтримує близьких, дозволяє відчути, що їх цінують та люблять. Розкажіть дітям, що нерідко ми сприймаємо рідних людей, як щось звичне, буденне. Однак так не повинно бути. Нехай слова подяки стануть звичкою і супроводжують вас протягом звичайних справ, під час сніданку або вечері, наприклад.


Навчайтеся формулювати по-іншому


Подяка допомагає перенаправити негативні переживання і вчить краще справлятися зі стресами. Коли у дитини трапляється щось погане, звичайно, батькам спочатку варто визнати, що зачеплені почуття або нанесена образа. Це допомагає відчути безпеку, встановити довіру і зміцнює емпатію. Але, з іншого боку, пережовування негативного досвіду пригнічує дітей.


Навчіть дітей знаходити щось позитивне або нові можливості навіть в негативній ситуації. Малюків влаштує що-небудь просте і наївне. Наприклад, розповідь про те, що морозивом, яке впустив малюк, поласує безліч мурашок.


За матеріалами книги «Одна звичка в тиждень для всієї родини».







Пошук