Фізичний розвиток дитини до 5 років: особливості та рекомендації


Опубліковано 12 Жовтень 2021 о 10:00

Блог Діти в місті >  Фізичний розвиток дитини до 5 років: особливості та рекомендації


Фізичний розвиток дитини до 5 років: особливості та рекомендації

Photo: Freepik


Кілька років тому Всесвітня організація охорони здоров'я оприлюднила рекомендації по фізичному розвитку дошкільнят. Документ був оновлений у зв'язку з малорухливим способом життя у дітей до 5 років. «Діти в місті» дізнавалися, які рекомендації дали у ВООЗ батькам дошкільнят.


В чому проблема


Експерти відзначають, що сучасні діти дуже мало рухаються і ця проблема помітна з раннього дитинства. Винні у цьому гаджети, автомобілі та коляски для прогулянок, до яких звикли батьки. До п'яти років діти повинні вести дуже рухливий спосіб життя. Обмеження їхньої активності є поширеною помилкою. Наприклад, заміна активних ігор на перегляд мультфільмів, або відмова від пішої прогулянки на користь поїздки в колясці. Нерідко батьки також стримують дитячу активність, намагаючись зайняти дитину спокійними іграми.


Рекомендації ВООЗ



Photo: Freepik


Згідно з рекомендаціями фахівців, дитині у віці 3-4 роки потрібно не менше трьох годин проводити в русі. З цього часу близько години повинні складати заняття середньої та високої інтенсивності. А ось в екрани гаджетів в цьому віці рекомендують заглядати не більше однієї години в день.

Підкреслюється, що малорухливий спосіб життя у дітей дошкільного та молодшого шкільного віку нерідко стає причиною виникнення зайвої ваги, викликає порушення сну. Нестача фізичної активності також може впливати на психоемоційний стан дитини й ускладнювати її соціальну адаптацію.


Фізична активність дошкільнят позитивно впливає на:

  • стан серцево-судинної системи,
  • розвиток кістково-м'язової системи,
  • рівень артеріального тиску і вміст глюкози в крові,
  • здорову вагу,
  • настрій.


У ВООЗ рекомендують підвищувати фізичну активність дітей за допомогою різноманітних вуличних розваг. Це можуть бути ігри з м'ячем, катання на велосипеді або самокаті, вправи зі скакалкою, ігри в класики.


Виховуємо здорову дитину



Photo: Freepik


На гармонійний фізичний розвиток дітей позитивно впливає відвідування різних спортивних секцій. Приблизно з 2-3 років діти стають рухливими. У цей момент важливо не стримувати їх активність, а направити її в правильний напрямок. Це може бути дитяча йога, стрибки на батуті, ранкова зарядка і гімнастика.


Читайте також: Ранкова зарядка для дітей: вправи для різного віку


Вже з 4-5 років дитину можна пробувати віддавати на спортивні секції, враховуючи її вподобання. І дівчаткам, і хлопчикам відмінно підійдуть танці, фігурне катання, великий теніс. Повноцінні тренування починаються приблизно з п'яти років, оскільки саме в цьому віці дитина здатна засвоїти правила гри і витримувати певні фізичні навантаження.

У 5-6 років дітей сміливо можна віддавати в командні ігрові види спорту, такі як футбол, волейбол і баскетбол.


Відзначається, що діти, які відвідують спортивні секції, мають більш міцний імунітет, вони більш самостійні та дисципліновані, ніж їхні однолітки, які не відвідують гуртки. При цьому важливо не переборщити з фізичними навантаженнями, адже надмірна активність може стати причиною хронічної втоми. Для гармонійного фізичного розвитку дитини важливо дотримуватися балансу між активними та пасивними іграми.


Вам може знадобитися наша стаття: Тренування і зарядка в умовах карантину: добірка занять на будь-який смак і вік






Пошук