Топ-5 порад, які дозволять залишатися хорошими батьками


Опубліковано 03 Лютий 2022 о 10:00

Блог Діти в місті >  Топ-5 порад, які дозволять залишатися хорошими батьками


Топ-5 порад, які дозволять залишатися хорошими батьками

Photo: Freepik


Виховання дітей – складний шлях, на якому кожний з батьків стикається з викликами, проблемами та розчаруваннями. Нерідко батькам важко стримати емоції, ще частіше – зібратися з силами після важкого дня на роботі та приділити час дітям. «Діти в місті» зібрали головні поради, які дозволять у будь-якій ситуації залишатися гарними батьками в очах своїх дітей.


Робота з гнівом


Всі люди час від часу переживають погані емоції, багато хто не вміє справлятися з гнівом та роздратуванням. Психологи радять вдаватися до простих дихальних вправ. Коли відчуваєте, що ось-ось вибухнете, зробіть глибокий вдих, потім повільний видих. Якщо в цей момент ви дуже сердитеся на дитину, намагайтеся згадати приємні моменти, і тоді гнів відступить протягом кількох хвилин, як тільки нормалізується пульс та серцебиття. Лише після того, як заспокоїтеся, можете переходити до розмови з дитиною.


Уважно слухайте



Photo: Freepik


Вміння слухати людей дуже допомагає у житті. Якщо ж у вас вистачає терпіння уважно вислуховувати ваших дітей – це великий плюс. Коли діти не слухаються та влаштовують істерики, спробуйте не сваритися, а послухати причину їхнього поганого настрою. Задавайте дитині питання на кшталт «Навіщо тобі це?», «Чому саме зараз?», «Ти можеш почекати більш слушного моменту?».


Читайте також: Виховання дітей: поради та підказки для батьків


Враховуйте потреби дитини


Час від часу варто ставити себе на місце дитини, щоб зрозуміти її потреби. Так, батьки завжди дбають про такі важливі речі, як одяг, їжа, школа та свята, однак нерідко забувають про щоденні потреби та бажання дитини. Крім цього, важливо серйозно ставитися до проблем дитини, які дорослим можуть здаватися несуттєвими та не вартими уваги. Психологи радять виділяти хоча б 15 хвилин на день, щоб побути з дитиною наодинці, поговорити та вислухати. Ця практика здатна серйозно змінити ваші стосунки з дитиною.


Не обтяжуйте дитину



Photo: Freepik


Дорослі звикли до того, що в них весь день розписаний по хвилинам. Вони роздають завдання та часто забувають, що діти мислять трохи інакше. За словами психологів, іноді діти не роблять чогось не тому, що не хочуть, а тому, що просто не зрозуміли завдання. Намагайтеся розмовляти з дітьми зрозумілою для них мовою. Просіть коротко, без обтяжливих пояснень, а також намагайтеся озвучувати не більше одного-двох прохань за раз.


Не навішуйте ярлики


Для кожної людини нормально помилятися. Для дитини нормально помилятися удвічі більше, адже маленькі люди лише вчаться жити в цьому дорослому світі. Коли вам хочеться насварити дитину за помилки та погану поведінку, згадайте про те, що діти не вміють думати про помилки наперед, як дорослі. Коли вони щось роблять, зазвичай, не думають про наслідки. Намагайтеся зберігати спокій в таких ситуаціях та більше говорити з дитиною.


Вам також знадобиться наша стаття: Пам’ятка для батьків: що діти хочуть сказати нам







Пошук