Як допомогти дитині пройти адаптаційний період у новій країні: практичні поради


Опубліковано 15 Березень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті >  Як допомогти дитині пройти адаптаційний період у новій країні: практичні поради


Як допомогти дитині пройти адаптаційний період у новій країні: практичні поради

Photo: Freepik


У воєнний період багато українських батьків прийняли рішення залишити країну заради безпеки своєї сім’ї. І це є цілком виправданим вчинком, оскільки кожна людина, навіть на інстинктивному рівні, намагається забезпечити максимальний захист для себе і найрідніших. Коли ви вирішуєте емігрувати в іншу країну, вам доведеться врахувати немало факторів. Важливо звернути увагу на те, як ваші діти ставляться до цього екстреного переїзду, і як це може вплинути на них у майбутньому. Звичайно, ваші дії є логічними, оскільки ви розумієте та відчуваєте, що це найкращий розвиток подій в даній ситуації, але для дітей це може бути справжнім випробуванням.

«Діти в місті» зібрали рекомендації, які допоможуть підготувати дітей до переїзду. У цій статті ви дізнаєтеся про деякі важливі речі, які вам потрібно знати до, під час і після переїзду, щоб облегшити переживання вашої малечі.


Поясніть своє рішення


Залежно від віку дітей вони розуміють різні аспекти вашого термінового переїзду. Якщо діти достатньо дорослі, важливо, щоб ви якомога більше та детальніше розповіли їм про причину та мету еміграції за кордон, і чому ви вважаєте, що це рішення є вірним. Якщо вони відчувають, ніби відбувається щось, чого вони не розуміють, це може стати причиною занепокоєння. Тому важливо тримати їх у курсі.


Залучайте їх до процесу, якщо це можливо


Приймаючи серйозні рішення, виникає бажання відгородити дітей від прямої участі та залучення до зборів. Однак, у цьому випадку можна залучити дитину до прийняття хоча б невагомих, маленьких рішень. Такі речі, як вибір багажу, одягу або оренди нової кімнати в іншій країні, гарантують відчуття «залучення», що знижують рівень тривоги та паніки, оскільки малеча вже несе певну відповідальність. Якщо ваша дитина відчує свою причетність до процесу, ви побачите якісні, позитивні зміни в її поведінці.


Дозвольте дитині взяти з собою деякі речі



Photo: Freepik


Звісно, ви не зможете взяти з собою все, але ви повинні розраховувати на те, щоб дозволити малюку взяти хоча б кілька іграшок. Це допоможе дитині відчувати себе як вдома у будь-якому місці. Є деякі речі, які ваша донька чи син, ніколи не захоче залишати, тому при можливості потрібно урахувати й подібні потреби та інтереси маленького мандрівника.


Якомога швидше увійдіть у звичний графік


Діти люблять традиції та звички, тому важливо увійти в рутині справи якомога швидше. Якщо ви маєте можливість, ви повинні намагатися зберегти деякі звичні для дитини речі, які вони робили в мирний час вдома. Наприклад, якщо ви завжди водили дитину в басейн кожного ранку у вівторок, було б чудово як би ви могли дозволити робити це і в нових умовах. Це забезпечить певну безперервність між двома будинками, що допоможе подолати емоційну прив’язаність до домівки.


Підтримуйте зв’язок з людьми вдома


Ваша дитина, швидше за все, сумуватиме за домом, принаймні на початку. Тому важливо підтримувати зв’язок з близькими людьми. Skype, Facebook та інші соціальні мережі чудово підходять для цього. Крім того, необхідно заохочувати вашу дитину підтримувати зв’язок і надсилати листи та фотографії близьким, які залишились вдома. Це допоможе подолати сум та стрес, пов'язаний із розставанням з найріднішими.


Заведіть нових друзів



Photo: Freepik


Коли ви почнете соціалізацію у новому суспільстві, у вас буде багато можливостей познайомитися з новими людьми. Це може бути не так просто, оскільки ментальність населення, вибраної вами країни, може значно відрізнятися від української. Але в будь-якому випадку в цьому є необхідність та потреба. З новими друзями дитина отримає новий досвід, а за ним і полегшення, оскільки спілкування та обмін емоціями відволікає від негативних думок та переживань.


Вам може знадобитися наша стаття: Чим відволікти дитину під час воєнної загрози


Вивчайте нову мову


Дослідження показують, що вивчення нової мови розвиває навички розв'язання проблем, критичного мислення та аудіювання, а також покращує пам’ять, концентрацію та здатність працювати в режимі багатозадачності. В умовах стресу, гарним вирішення та використанням часу є спонукання дитини до вивчення нової мови. Це є практичним рішенням в плані комунікації в новому середовищі та чудовою спробою відволікти дитину від факторів стресу. Діти, які володіють декількома мовами, також демонструють ознаки підвищеної креативності та розумової гнучкості. Позитивним моментом є також те, що дітей не гальмує страх зробити помилки, що іноді є перешкодою для дорослих.


Допоможіть вашій дитині у вивчені нової мови


Незалежно від того, чи володієте ви двома мовами, чи це ваш перший досвід вивчення іноземної мови, ваша підтримка значно вплине на успіх вашої дитини. Вам не потрібно вільно володіти мовою, щоб підтримати та створити сприятливе й активне середовище для навчання. Надайте якомога більше можливостей для практичного вивчення та ознайомтеся з численними онлайн-курсами та інформаційними ресурсами. В багатьох країнах створенні офлайн-курси для вивчення мови для людей, які покинули дім через війну. Грайте в ігри з використанням нових слів, дивіться мультфільми в оригіналі, намагайтесь говорити з носіями мови. Якщо ви зробите акцент на систематичності та креативності процесу вивчення, результат не змусить вас довго чекати.


Читайте також: Добірка ресурсів, де можна вивчати польську мову


Загальні поради


Намагайтеся не ігнорувати питання дитини, адже її стан може погіршитися, якщо вона не почує відповіді на свої питання. Заздалегідь обговоріть з дитиною, чим вона зможе займатися у новому місці.

Частіше обіймайте дитину та говоріть їй ласкаві слова. Старайтеся не приховувати свої почуття та розповідайте, що вас турбує.

Не знецінюйте почуття дитини. Дозволяйте їй сумувати, боятися або плакати, адже в таких умовах навіть дорослим важко стримувати свої емоції.







Пошук