Допомога від держави під час війни: які виплати отримають українці


Опубліковано 23 Березень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті >  Допомога від держави під час війни: які виплати отримають українці


Допомога від держави під час війни: які виплати отримають українці

Photo: Freepik


Війна залишила мільйони людей без роботи та сотні тисяч людей без даху над головою. Попри великі витрати на оборону країни, уряд опікується й долею мирних жителів. З початку військових дій вже було запроваджено декілька програм щодо підтримки бізнесу та простих людей в умовах військового часу.

«Діти в місті» розкажуть про всі ініціативи держави.


Підтримка переселенців


За словами радника глави Офісу президента Михайла Подоляка, в Україні вже налічується близько 11-12 млн вимушених внутрішніх переселенців. Крім цього, понад 3 млн українців виїхали за кордон, рятуючи себе та своїх дітей.

Щоб підтримати людей, уряд запустив масштабну програму з допомоги українцям, які вимушено покинули свої домівки через бойові дії. Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Зазначається, що переселенці отримуватимуть щомісячну допомогу в розмірі 2 тис. гривень. Ще по 3 тис. гривень виплачуватимуть на кожну дитину-переселенця та особам з інвалідністю. Допомогу можна буде оформити у застосунку «Дія».

Допоможуть переселенцям і з працевлаштуванням. Роботодавцям, які візьмуть на роботу переселенців з постраждалих регіонів, виплачуватимуть по 6,5 тис. гривень на одну працевлаштовану людину.

Передбачена також допомога людям та установам, які прихистили у себе переселенців. Уряд компенсуватиме комунальні витрати громадам та окремим сім’ям. Зазначається, що українці отримуватимуть 450 гривень в місяць за кожного переселенця, якого прихистили. Ці кошти виплачуватимуться, як компенсація на оплату комунальних послуг.



Photo: Кабмін


Читайте також: Які умови для українських переселенців у різних країнах: виплати, допомога з житлом та роботою

Держава також пообіцяла забезпечувати продуктами тих українців, які залишаються у зоні бойових дій. На цю програму вже виділено 18 млрд гривень. Закуповувати та розвозити продукти буде «Укрзалізниця» спільно з Гуманітарним штабом.

У Мінсоцполітики, у свою чергу, заявили, що продовжують забезпечувати у повному обсязі виплати субсидій, пільг та грошових соціальних допомог. У відомстві розробили нові механізми, які допомагають отримувати пенсії та соціальні виплати через грошові перекази.


Допомога підприємцям


Підтримує українська держава і підприємців, закликаючи їх поновлювати роботу, щоб українська економіка працювала. Будь-який бізнес в Україні на час воєнного стану зможе отримати кредит під 0%. Після завершення війни зберігатиметься мінімальна ставка у розмірі 5%. Загалом підприємці можуть взяти до 60 млн гривень кредиту.

Крім цього, в уряді працюють над скороченням регуляцій – залишаться лише найважливіші ліцензії та дозволи, які неможливо скасувати.

У березні Верховна Рада ухвалила законопроект №7137-д, який передбачає податкові стимули для бізнесу на час війни. Документом встановлюється єдиний податок для всіх підприємств з обігом до 10 млрд гривень. Замість ПДВ та податку на прибуток підприємці платитимуть лише 2% від обороту. Фізичні особи-підприємці 1-ї та 2-ї груп сплачуватимуть єдиний податок на добровільній основі.

Додамо, що ФОПи, чия діяльність була зупинена через війну, зможуть отримати від держави допомогу в розмірі 6,5 тис. гривень. Її, як і більшість виплат, можна оформити через застосунок «Дія».



Photo: з вільних джерел


Зазначимо, що дослідницька компанія Gradus запустила опитування для власників українського бізнесу, щоб проаналізувати його стан під час війни. Воно має допомогти уряду надавати більш ефективну підтримку підприємцям. Пройти опитування можна за посиланням.


Відновлення житла та документів


Уряд також активно працює над механізмом виплат компенсацій тим українцям, чиє майно було зруйновано чи пошкоджене у результаті бойових дій. Зазначається, що заявку на відшкодування можна буде залишити в застосунку «Дія». Гроші будуть виплачуватися з «Фонду відновлення зруйнованого майна та інфраструктури», який нещодавно створили в Україні. З грошей з цього Фонду також будуть відновлювати зруйновану українську інфраструктуру.

Додамо, що в «Дії» також з'явилося нове тимчасове цифрове посвідчення єДокумент для тих, хто втратив свої документи. У застосунку підтягнуться паспортні дані та ІПН.


Вам може знадобитися наша стаття: Психологічна допомога та підтримка під час війни: добірка порад та рекомендацій






Пошук