Ігри на антикрихкість для дітей: як підтримати дитину в непростий час


Опубліковано 28 Березень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті >  Ігри на антикрихкість для дітей: як підтримати дитину в непростий час


Ігри на антикрихкість для дітей: як підтримати дитину в непростий час

Photo: Freepik


Ігри дозволяють дітям проживати своє дитяче життя, справлятися зі стресом, працювати зі страхами та напругою. Крім цього, ігри допомагають дітям проявляти себе, відчувати свої межі та соціалізуватися.

Під час війни ігри часто відходять на другий план, але фахівці стверджують, що дітей не можна позбавляти цього звичного для них досугу. Саме ігри допомагають дітям відчувати себе важливими та стійкими. «Діти в місті» зібрали добірку занять, які допоможуть знизити рівень стресу та відволікти дитину від жорстокої реальності.


Пластилін та модулін


Заняття з пластиліном та його аналогами не тільки розвивають дрібну моторику, але також заспокоюють та гармонізують внутрішній стан дитини. Коли діти грають з пластиліном, вони можуть зосередитись на тактильних відчуттях, а не на зовнішніх подразниках. Крім цього, за допомогою пластиліну можна працювати з агресією. Наприклад, зробити кульки різного розміру і відбивати їх пальцями, намагаючись загнати у ворота.

Дівчата можуть створити з пластиліну оберіг або талісман для себе, близьких та друзів й навіть для українських захисників. Обов'язково промовляйте, якою силою наділений талісман і як він зможе захистити дитину та її близьких.


Читайте також: Добірка ігор для дітей, які допоможуть знизити рівень стресу


Тактильні ігри



Photo: Freepik


З самого народження людині життєво необхідні обійми та дотики. Коли людина, і особливо дитина, переживає стрес і страх, їй необхідно ще більше обіймів, щоб почуватися у безпеці.

Стрес тримає все тіло та нервову систему в напрузі, тому дітей потрібно вчити розслаблятися, щоб відновлювати ресурс організму та не виснажувати його.


Обійми

Обов'язково обіймайте дитину. Щоб почуватися щасливою та енергійною, людині потрібно щонайменше 12 обіймів на день. У неспокійний час дітям потрібно більше обіймів, щоб почуватися захищеними. Можна сісти з дитиною, обіймаючи її за спинку, та погойдатися. Або запропонуйте дитині спробувати обійняти вас сильніше, ніж ви її.

Також обов’язково треба цілувати дитину якомога частіше. Можна використовувати гру «Геометричні поцілунки» - цілувати дитину багатьма поцілунками, щоб їх послідовність утворила геометричну фігуру.

Масаж

Почніть практикувати масаж. Особливо корисно це перед сном. Масаж допомагає розслабити м'язи, заспокоює та прискорює процес відновлення організму.

Спробуйте малювати по тілу дитини пальцями. Це можуть бути букви чи різні фігури. Запропонуйте дитині відгадати, що ви малюєте. 

Музичний оркестр

Додайте гумору в спілкування з дитиною, щоб відволікти її від тривожних думок. Запропонуйте дитині придумати звук для кожної частини тіла. Після цього натискайте на кнопочки, а її завданням буде видавати звуки. Наприклад, ніс може хрюкати, вухо – охати, а губи – мукати.


Ростовая лялька

Запропонуйте дитині звернутися грудочкою, після чого повільно розкриватися, уявляючи, що вона надувається і стає більшою, як ростова лялька. Після цього можна «здутися» і «надутися» знову. Така вправа допомагає зняти напругу.


Тіло – мій дім

Нехай дитина уявить, що її тіло – великий міцний будинок. Ступні – це фундамент, ноги – стіни, голова – дах. Запропонуйте дослідити будинок: потопати ногами, послухати, хто живе у домі (наприклад, у животику). Пофантазуйте з дитиною про те, яким будинком ви є – якого він кольору та розміру, хто живе всередині, які чарівні краєвиди видно з ваших вікон.



Photo: Freepik


Управління Байрактаром


Старшим дітям можна запропонувати виплескувати свою агресію за допомогою гри, яка з'явилася у додатку «Дія». У грі «єБайрактар» кожен отримує можливість керувати безпілотним літаком «Байрактар», захищаючи блокпости та знищуючи російську техніку.

Для того, щоб зіграти, необхідно оновити програму, вказати нікнейм і починати заробляти бали.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Як відволікти дитину під час військової загрози?







Пошук