Як підтримати дитину під час бомбардування


Опубліковано 31 Березень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті >  Як підтримати дитину під час бомбардування


Як підтримати дитину під час бомбардування

Photo: Freepik


Десятки українських населених пунктів щодня піддаються обстрілам та бомбардуванням. Сотні тисяч українців щодня змушені ховатися в укриттях, аби врятувати своє життя. Найважче це переживають діти, які не до кінця розуміють, що відбувається довкола.

«Діти в місті» зібрали рекомендації та поради доктора психологічних наук Куна Севенантса про те, як підтримати дитину під час бомбардування.


Читайте також: Поради з безпеки під час війни: де ховатися, що робити під час бомбардування


Загальні рекомендації


Діти залежать від настрою своїх батьків. Якщо вони бачать паніку, безвихідь та підвищений рівень тривожності, вони переймають цей настрій. Як би не було складно, намагайтеся залишатися якомога позитивнішими: займайтеся самодопомогою та самоспівчуттям. Пам'ятайте, що ви робите все, що можете у цій ситуації.

Приділяйте увагу тактильним практикам: частіше обіймайте дітей, гладьте їх по голові, дозволяйте лежати у вас на колінах.

Співайте пісні. Може здатися, що в такій складній ситуації не до пісень та розваг. Але насправді спів здатен відволікти від поганих думок і дає дітям відчуття безпеки. Можна співати дитячі пісні чи українські народні твори. Також можна намагатися вчити вірші.


Читайте також: Добірка патріотичної української поезії для дітей


Уникайте конфліктів, сварок та перепалок усередині сім'ї, а також із людьми, з якими ви вимушено опинилися в закритому приміщенні.

Дозволяйте дитині переживати будь-які емоції, приймайте їх та допоможіть дати їм правильний вихід.



Photo: Freepik


Щоб надавати підтримку, потрібно знайти ресурси для власного відновлення. Не відмовляйтеся від спілкування з близькими та підтримки оточуючих. Це дасть вам сили, щоб допомогти своїм дітям.

Якщо ви релігійна людина, моліться разом з дітьми. Це заспокоює, підживлює надію та віру в світле майбутнє.

Не варто заохочувати такі почуття, як гнів, агресія та помста. Ці емоції лише підвищать рівень тривожності.

Підтримуйте своїх дітей-підлітків. Попри те, що вони вже досить дорослі, щоб усвідомлювати всю серйозність ситуації, їм все ще потрібні батьківське тепло та турбота.


Вам може знадобитися наша стаття: Як допомогти дитині пережити смерть близької людини: поради психологів


Як знизити рівень стресу


Дихальні вправи

Запропонуйте дитині пригадати запах улюблених квітів. Глибоко вдихайте їх через ніс і видихайте через рот. Нехай дитина пригадає, як пахнуть ці квіти.

Дитина може уявити себе зайчиком і три рази швидко вдихнути через ніс. Потім потрібно повільно видихнути через рот.

Вправи на позитивну уяву

Закрийте очі та уявіть собі безпечне місце. Опишіть, як воно виглядає. Нехай дитина розповість, як виглядає її острівець безпеки. Це може бути освітлена галявина посеред лісу або пляж на березі океану.

Присвятіть час спогадам – тим моментам, коли ви були щасливі. Нехай дитина розповість, що їй запам'яталося найбільше.

Зробіть з підручних матеріалів м'яч. Ви можете зробити його з тканини чи пластикових пакетів. М'яч можна наповнити крупою, тканиною або іншим наповнювачем. Коли дитина переживає сильний стрес, запропонуйте їй стискати м'яч, щоб зняти м'язову напругу.

Важливі моменти

По можливості намагайтеся закривати основні потреби дитини: їжа, вода, гігієна, сон.

Намагайтеся створити графік/розклад/режим дня. Навіть якщо ви постійно перебуваєте в укритті, ви можете придумати порядок денний. Це дає відчуття, що ви хоч щось контролюєте.



Photo: Freepik


Не сійте паніку та тривожність. Намагайтеся не налаштовувати дитину на негативні емоції. Якщо дитина хоче грати. Чудово! Не забороняйте їй жити дитячим життям, навіть якщо вам здається, що в такій ситуації це недоречно.


Правила безпеки


Коли люди перебувають під обстрілами, їх життю постійно загрожує небезпека. Обов'язково розповідайте дитині про правила безпеки.

Покажіть дитині, як діяти під час вибуху. Покажіть, як правильно лягати на живіт, прикривати голову та закривати вуха. Також необхідно трохи відкрити рот.

Поясніть дитині, що не можна далеко відходити від близьких, ховатися чи тікати.

Нагадайте, що в жодному разі не можна торкатися незнайомих предметів.

Обов'язково складіть інструкцію на випадок, якщо розпочнеться активне бомбардування. Що робити, куди тікати, де ховатися? У вас має бути план дій на цей випадок. Чим краще ви відпрацюєте правила поведінки під час надзвичайної ситуації, тим більш впевнено почуватиметься дитина.


Читайте також: Як зберегти життя в місті, де йдуть бойові дії: пам'ятка







Пошук