Школа для батьків: як розвивати у дитини навички спілкування


Опубліковано 10 Травень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті >  Школа для батьків: як розвивати у дитини навички спілкування


Школа для батьків: як розвивати у дитини навички спілкування

Photo: Freepik


З активним розвитком гаджетів та технологій діти все менше часу проводять на вулиці та в спілкуванні з однолітками. Це призводить до того, що вони стають менш комунікабельними. При цьому, у світі дорослих людей все більш затребувані активні та комунікабельні кадри. Саме ці особистісні риси допомагають досягати успіху та бути конкурентоспроможними.

«Діти в місті» зібрали кілька корисних порад, які допоможуть розвинути навички спілкування у дітей.


Розвиваємо дитину змалечку


Навички спілкування, як і більшість інших важливих вмінь, розвиваються з самого дитинства. Тому дуже важливо змалечку вчити дитину знаходити контакт з будь-яким співрозмовником, формулювати думки та підбирати правильні слова.



Photo: Freepik


Спілкування

Спілкуйтеся з дитиною з раннього віку. Ставте питання, слухайте відповіді, допомагайте формувати думки. Чим доросліше дитина, тим більш цікавими та об’ємнішими можуть бути теми, яких ви торкаєтеся у спілкуванні. Ставте різноманітні запитання, відповідайте на всі «чому?» та «навіщо?». Дуже важливо мати щирий інтерес до думок та розповідей дитини, щоб вона відчувала себе важливою.


Вам може стати в нагоді наша стаття: 25 питань, якими можна відволікти дитину


Ігри та вправи на розвиток

Для розвитку мовлення та збагачення словникового запасу використовуйте різноманітні ігри та вправи. Можна починати з найпростіших ігор, як «Скажи навпаки», «Назви одним словом», «Хто більше назве слів».


З найменшими можна починати з гри «Хто я такий?».

По черзі з дитиною кажіть:

  • Я мама. А ти хто?
  • Я дівчинка. А ти хто?
  • Я Даша. А ти хто?
  • Я вчитель. А ти хто?
  • Я людина. А ти хто?


Невербальне спілкування

Крім вміння говорити важливо також знати, як правильно говорити. Вчіть дитину керувати голосом, жестикуляцією, постаттю під час розмови. Якщо є можливість та інтерес самої дитини, можете віддати її на курси ораторської майстерності або сценічної мови. Такі навички не будуть зайвими, навіть, якщо дитина не буде пов’язувати своє життя з публічною професією.


Вам може знадобитися наша стаття: Як прокачати ініціативність та ентузіазм і навіщо це потрібно дитині


Література

Читання дуже розвиває дітей та людей будь якого віку. З самого дитинства привчайте дітей до якісної літератури. Не обмежуйтеся казками. Знайомте дитину з поезією, оповіданнями, піснями. Чим більше дитина слухає та читає, тим більше механізмів формулювання та побудови промови вона запам’ятовує та закріплює на практиці.



Photo: Freepik


Коло спілкування

Спеціалісти зазначають, що діти, які відвідували дитячий садочок, краще знаходять контакт з однолітками та дорослими в школі. Намагайтеся постійно розширювати коло спілкування вашої дитини, щоб вона мала змогу знайомитися та спілкуватися з різними людьми. Друзів можна знайти на дитячому майданчику, у гуртках та навчальних закладах.


Читайте також: Як виростити комунікабельну дитину: поради, правила і корисні практики







Пошук