Коли та як вчити дітей фінансової грамотності: поради експерта


Опубліковано 06 Червень 2022 о 12:00

Блог Діти в місті >  Коли та як вчити дітей фінансової грамотності: поради експерта


Коли та як вчити дітей фінансової грамотності: поради експерта

Photo: Freepik


Фінансова грамотність, правильні стосунки з грошима та вміння ними розпоряджатися – одна з важливих навичок, яку часто батьки забувають прищеплювати своїм дітям. Фінансове виховання допомагає дитині зрозуміти, звідки беруться гроші, яка поведінка призводить до бідності, чому важливо економити та відкладати, а також багато інших питань, які стануть у нагоді їй під час самостійного життя.

«Діти в місті» поспілкувалися з експертом, зібравши базові рекомендації, які допоможуть вам прищепити дітям правильні фінансові звички.


Що ми думаємо про гроші




Арт-терапевт у роботі з фінансами, грошовий слідопит, автор курсу «Діти та гроші» Світлана Федосенко

зазначає, що тема фінансів не повинна бути забороненою темою в сім'ї, тому що у дитини може скластися думка, що гроші це щось незрозуміле та «лише для дорослих».


«Модель поведінки з грошима діти беруть із сім'ї, найближчого оточення. Тому, перш ніж говорити про виховання дітей, нам потрібно подивитися на себе та проаналізувати, як із грошима поводимося ми. Бездумно витрачаємо, відкладаємо, беремо відповідальність або як «Кощій над златом чахнемо»?», - зазначає експерт.


Насамперед потрібно дати оцінку самим собі, тому що діти у будь-якому випадку візьмуть вашу модель поведінки. Для цього можна перевірити свої переконання щодо грошей за допомогою простої практики.


Закінчіть речення:

  • Для того, щоб було багато грошей, потрібно…
  • Великі гроші – це результат…
  • Я заробляю стільки, бо…
  • Через гроші…
  • Якщо я багато зароблятиму, швидше за все, у мене не буде/я не буду…


По кожному пункту, написаному вище:

  • Знайдіть у кожному реченні стійке переконання.
  • Дайте відповідь чесно: заважає мені це переконання чи допомагає?
  • Якщо заважає - поясніть собі, чому це теоретично може бути не так.


Після цього порівняйте, що гроші означають для вас та вашої дитини.


Поставте собі ці питання:

  • У чому цінність грошей? (Навіщо вам гроші? Що вони можуть дати? Чим вони корисні? Що ще за допомогою грошей можна зробити?)
  • Що цінніше, ніж гроші? (Що не можна купити за гроші?)
  • Чи означає це, що гроші нічого не важливі, якщо існує те, що цінніше, ніж гроші?


А тепер запитайте свою дитину, що вона думає:

  • про гроші в цілому,
  • про роль грошей у житті,
  • про те, як гроші заробляють.


Відповіді дитини дозволять вам визначити, у якому напрямку потрібно працювати, і що вдосконалювати.


Читайте також: Бізнес з пелюшок: як виховувати майбутніх підприємців


Як почати знайомити дитину з грошима



Photo: Freepik


За словами Світлани Федосенко, дітей потрібно привчати до спілкування з грошима з раннього віку. Саме так вони навчаться поводитися з грошима. Наприклад, в 4-5 років можна іноді дозволяти дитині розплачуватися на касі. Так їй буде зрозуміло, що за товар треба платити. Старші діти можуть розраховуватися на касах і самостійно рахувати, скільки їм повинні дати здачі.

Кишенькові гроші можна давати з 7-8 років, коли дитина вже пішла до школи. У цьому віці діти більш свідомо ставляться до грошей. Будьте залучені до процесу. Поцікавтеся, можливо, дитина збирає на щось. Давайте дітям можливість робити помилки та приймати самостійні рішення щодо своїх витрат. Навіть, якщо вам здається, що дитина витратила гроші на дурницю, не засуджуйте її за це.


Ігри та практики


З раннього віку можна грати у найпростішу гру «Продавець-покупець». Ця гра добре знайома всім з дитинства, коли замість грошей використовувалися листочки, зірвані з дерева.

Старшим дітям давайте практичні навички. Поясніть, як розплачуватися карткою, давайте змогу самостійно ходити в магазин. Також можна подарувати дитині скарбничку, в яку вона збиратиме гроші на важливу мету.

Грайте в «Монополію» та інші ігри, пов'язані з грошовою тематикою. Використовуйте книги та мультфільми, присвячені цій темі. Добре, коли інформація приходить до дитини з різних джерел.


Світлана Федосенко нагадує, що за умови правильного планування бюджету необхідно намагатися відкладати, як мінімум 10% від доходу. Ще 10% прибутку важливо жертвувати на благодійність.


"Таким чином, ви зможете накопичувати гроші на мрії та створювати подушку фінансової безпеки", - резюмує експерт.


Вам може стати в нагоді: Як пояснити дитині, що у вас немає грошей







Пошук