Цікавість у дітей: як розвивати?


Опубліковано 22 Серпень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті >  Цікавість у дітей: як розвивати?


Цікавість у дітей: як розвивати?

Photo: Freepik


За кожним великим відкриттям чи винаходом дорослого стоїть звичайна дитяча цікавість, яка з роками не згасла і не затьмяніла. Кожен винахідник та творець не просто створював щось нове. Усіма ними керувало непоборне бажання розібратися що, де, як і чому, докопатися до суті.

«Діти в місті» вирішили розібратися, чому дитина може втратити цікавість і як правильно її розвивати.


Чому цікавість важлива


Приблизно у віці 8 місяців мозок дитини починає ставити питання. Дитина вже достатньо сформувалася, зміцнішала і вільно пересувається в просторі. На цьому старті відбувається величезне сприйняття і запам’ятовування інформації, і далі воно тільки підсилюється.

Дослідження показали, що цікавість значно збільшує навчальні функції мозку, ніж примушування до навчання і розклади занять. Тобто коли дитині цікаво, вона більше запам’ятовує і ефективніше отримує навички.

Інше дослідження тривало понад 30 років. І виявилося, що люди, яких в дитинстві заохочували до цікавості, досягали в житті більшого успіху, ніж слухняні й старанні діти.


Як можна втратити цікавість



Photo: Freepik


Дорослим іноді важко справлятися з бурхливою цікавістю дітей. Батьки часто відчувають роздратованість від цього маленького урагану, який створює дитина. Це накладається на втому після роботи чи домашніх справ, і як результат, батьки щиро радіють, коли дитина не сильно їх турбує.

Часто батьки пригнічують в дітях цікавість, самі того не усвідомлюючи. Наприклад, бажаючи, щоб дитина розібралася сама, вони занадто рано питають: «А як ти думаєш, чому так?». Таким чином, дитина не отримує фундаменту, від якого могла б відштовхнутися у своїх подальших роздумах.

Інша річ, яка може загасити цікавість, – це садочки та школи з чіткою програмою навчання і постійними розкладами. Так, це корисно для дисципліни дитини. Але дитину може оминути те, що їй насправді цікаво. Таким чином знижується природний інтерес до оточуючого світу. Батькам потрібно контролювати цей момент, і якщо дитина не задовольняє свою цікавість у школі, тоді разом шукати гуртки, творчі майстерні та клуби за інтересами.



Вам може знадобитися наша стаття: Питання, які потрібно задавати дітям кожен день


Правила для батьків



Photo: Freepik


Насправді, цікавість не потрібно розвивати. Потрібно не дати їй згаснути. Тому головна задача батьків – просто підтримувати дитину.

  1. Не сварити, а пояснювати. Золоте правило на всі часи. Якщо дитині цікава розетка, то батьки мають не сварити дитину, а розповісти, чому розетка небезпечна і які існують правила безпеки. А в ідеалі – потім показати дитині розетку, яка не під’єднана до дротів. Тоді дитина отримає потрібні відповіді, і необхідність лізти до розетки відпаде сама собою.
  2. Розгорнуті відповіді в гарному настрої. Давайте дітям розгорнуту, але не нудну відповідь. Не велику, а зрозумілу. Якщо дитина перепитує, значить, вона не зрозуміла. Якщо дитина не отримуватиме від вас зрозумілих відповідей, вона втратить бажання щось у вас запитувати. Крім того, діти відчувають, з яким настроєм батьки відповідають на питання. Тому наберіться терпіння, і усміхайтеся.
  3. Бути прикладом. Хай дитина бачить, що світ вам так само цікавий, як і їй. Говоріть з дитиною, запитуйте у неї. Хай дитина вам щось пояснює. Якщо вона не знає відповіді, попросіть, щоб вона пофантазувала і поділилася думками.
  4. Докопатися до суті разом. Ви можете не знати всіх відповідей, і це нормально. Поясніть дитині, що людина не може знати все на світі. Після цього разом знайдіть потрібну інформацію. Таким чином дитина побачить недосконалість світу, зрозуміє, що не завжди існує просте рішення, а також буде вчитися знаходити те, що їй потрібно.


Читайте також: Розвиваємо уяву та інтелект: 50 запитань від мами для дитини







Пошук