Незалежна Україна та її винаходи, які змінюють світ


Опубліковано 24 Серпень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті >  Незалежна Україна та її винаходи, які змінюють світ


Незалежна Україна та її винаходи, які змінюють світ

Photo: Freepik


Ми всі знаємо і пишаємося тим, що саме українці винайшли багато проривних речей, які вплинули на розвиток світу. Це рентген, гелікоптер, кінескоп, ракетний двигун і перший супутник, гасова лампа, перша у світі вдала пересадка печінки та вакцини проти чуми і холери. А що там з новими винаходами?

На честь Дня Незалежності «Діти в місті» зібрали для вас найкрутіші винаходи українців за останні десятиріччя. В деякі з них навіть складно повірити, настільки вони фантастичні. Але це правда. Читайте, насолоджуйтесь, розповідайте дітям та друзям, і пам’ятайте, наскільки класна країна Україна.


Медичний шов-блискавка


Спочатку це може здатися неправдою, але науковець з Полтави Віталій Запека дійсно винайшов медичний шов-блискавку. Шов-блискавка виготовляється з пластику і клеїться до тіла за допомогою перфорованої плівки. Шкіра при цьому дихає. Накласти цей шов настільки легко, що навіть постраждалий може сам це зробити.

Коли шов накладено, рана під ним гоїться як під звичайним швом. Цікаво, що якщо хірургу буде потрібно провести операцію, то йому не знадобиться скальпель, – він просто розстібне блискавку.


Унікальний вітряк


Олексій Оніпко, вчений з Полтавщини, винайшов вітряк, який виробляє електроенергію навіть коли майже немає вітру. Олексій розробив складну конструкцію з об’ємних спіралей замість традиційних лопатей. До свого винаходу вчений йшов майже 10 років.

Щоб зрозуміти, наскільки це проривний винахід у світі енерговидобутку, потрібно порівняти вітряк Оніпко із традиційним. Звичайний вітряк починає давати енергію при швидкості вітру не менш ніж 3 м/с, а вітряк Оніпко – від 0,3 м/с. Тобто нижній поріг у 10 разів менший.



Video: Onipko Rotor


Скальпель, який ріже рідиною


Кілька вчених з Київського національного авіаційного університету та Харківського аерокосмічного інституту в 2014 році винайшли унікальний скальпель. Він ріже струменем води.

Головна фішка, що вода подається під високим тиском, і спокійно видаляє нем’язові утворення, а самі м’язи не зачіпає. Цей скальпель, так би мовити, вимиває різні утворення з організму людини, яких там бути не має. Особливої популярності скальпель набув під час операцій на печінці та шлунку.


Читайте також: Добірка віршів до Дня Незалежності України


Виробництво паперу з опалого листя


Не потрібно вирубувати ліси, аби виготовляти папір. Валентин Фречка знайшов, як з опалого листя видобувати целюлозу. Свій винахід він вигадав, коли ще був школярем. Він задався ціллю зменшити негативний вплив від виготовлення паперу на навколишнє середовище, і йому це вдалося.

Якщо зібрати листя в Києві (це близько 120 тонн), то з нього можна виготовити близько 40 тонн целюлози. Уявіть, скільки паперу можна буде зробити замість того, щоб спалювати листя.



Video: ШоТам


Рукавички-перекладачі


Декілька українських студентів створили рукавички EnableTalk. Ці рукавички вміють перекладати з мови жестів на звичні слова. На кожній рукавичці розташовано 15 сенсорних датчиків, які розпізнають жести. Потім вони передають цю інформацію на смартфон у вигляді тексту.

Завдяки українським рукавичкам EnableTalk люди стали ближче, і можуть ліпше розуміти один одного.


Вам може бути корисною наша стаття: Добірка фільмів про Україну, які можна подивитися разом з дітьми


Унікальний друк людських кісток


Проект ADAM – це щось взагалі зі світу фантастики. Український стартап Kwambio викликали за кордоном фурор своєю розробкою. Вони вже впроваджують технологію, завдяки якій медичні працівники можуть моделювати та друкувати на 3D-принтері кісткові імпланти.

Це значить, що в майбутньому не потрібно буде кріпити пошкоджені кістки металевим кріпленням. Крім того, кісткові імпланти ADAM можуть з часом розчинятися в організмі, якщо кістка зростається. А це значить, що не потрібно буде проводити додаткові операції, аби зняти кріплення.

Але розробники не зупиняються на цьому, і зараз працюють над тим, щоб друкувати органи.



Video: Adam Project


Видобуток води з повітря


Якось українці з компанії IDA відвідали виставку води в Дубаї. І вони були вражені тим, що на виставці фактично не було нових винаходів. Тоді у українців з’явилася ідея, що можна видобувати воду з повітря за допомогою атмосферних генераторів. Так з’явився Smart Oasis.

Це дуже складна конструкція – маленький оазис містить в собі понад 10 000 деталей. А є цілі ферми з видобутку. Один маленький оазис може видавати в день від 20 л до 80 л води, в залежності від погоди. Цю технологію дуже полюбили в Дубаї, адже там вона неймовірно потрібна.



Video: SmartOasis






Пошук