Розвиток дитини: як навчити дитину ввічливо відстоювати свою думку


Опубліковано 06 Вересень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті >  Розвиток дитини: як навчити дитину ввічливо відстоювати свою думку


Розвиток дитини: як навчити дитину ввічливо відстоювати свою думку

Photo: Freepik


Дитина має змалечку вчитися відстоювати свою думку, права і бажання. Але як виховати її так, щоб вона не ображала інших і таки чула опонентів у спорах? Де знайти ту середину між агресивною розбишакою і пасивною покорою? В психології існує термін «асертивність». Це мистецтво відстоювати свою думку так, щоб нікого не ображати.

«Діти в місті» зібрали кілька порад, як навчити дитину ввічливо сказати «ні», коли на неї тиснуть, як відстоювати свою лінію поведінки і власні інтереси.


Самооцінка


Батькам варто змалечку виховувати в дітях високу самооцінку. Діти, які відчувають власне «я», рідко бувають задирами, тому легко та невимушено відповідають на хуліганські витівки.


Дружити, а не догоджати



Photo: Freepik


Догоджати друзям – класно. Але коли дружби немає, а є дитина, яка паразитує на іншій дитині, таке варто відсікати. Поясніть дитині, якщо друзі постійно від неї щось вимагають, а самі ніколи її не слухають, то ніякі вони не друзі.


Розговоріть сором’язливу дитину


Сором’язливі діти уникають будь-яких конфліктів. Навіть мінімальних. На додаток, вони просте заперечення можуть сприймати, як конфлікт, і уходити від нього. Розкажіть дитині, що говорити людям про те, що тобі подобається або не подобається – це не конфлікт, а думка. Таким чином люди вказують свої особисті кордони, і це нормально.


Право вибору


«Батьки краще знають» – знайома фраза? Забудьте її. Спонукайте дитину висловлювати своє бачення подій і розв’язання питань. Ставте їм відкриті питання, говоріть до них. Ви сформулюєте в них навичку незалежного мислення. Так діти зрозуміють, що існують різні точки зору і навчаться поважати власну думку.


Ввічливе висловлювання думки


Одна з найкорисніших навичок. Навчіть дитину не переходити на особистості й не «тикати» опоненту. Навчіть дитину говорити про себе, про свої почуття і не вестися на емоційні провокації. Поясніть, що агресія породжує тільки агресію, а необачними словами можна завдати болю людині.


Батьки – приклад для наслідування



Photo: Freepik


Діти завжди більшою чи меншою мірою є відображенням батьків. Тому саме батьки закладають фундамент до асертивності дитини. Будьте прикладом для дитини навіть тоді, коли сваритеся з кимось. Покажіть, що відстоювати свої права можна з повагою до опонента і без переходу на особистості.


Повага до іншої думки


Усі люди різні. У них різні батьки, різне виховання, з ними траплялися абсолютно різні речі. Саме тому різні люди мають різний світогляд і по-своєму дивляться на одне й те саме питання. Поясніть, що для досягнення миру потрібно це враховувати. Скажіть, що є випадки, коли можна поступитися, а є й інші, коли варто м’яко відмовити.


Послідовність


Існують фізичні і емоційні кордони. Щоб навчити дитину їх розуміти, дотримуйтеся свого слова і вчіть дитину дотримуватися обіцянок. Наприклад, коли ви кажете дитині, що вона може пограти на комп'ютері ще пів години, то за пів години вимкніть комп’ютер. Але обов’язково пояснюйте, чому ви це робите. Наприклад, тому, що мамі потрібно працювати за комп’ютером.


Повага до непокори підлітка


Підлітки борються за власну незалежність, чинять опір і сердяться на батьків, коли відчувають тиск. І тут вмикайте не злість, а дипломатичний режим. Перед вами вже майже доросла людина, і з нею потрібно домовлятися. Інколи батькам варто підкоритися непокорі підлітка, щоб дитина відчула, що може відстоювати свою думку і її чують. Будьте уважні, це має бути не покора від безсилля, а саме випадок, де підліток зміг обґрунтувати свою думку і побачити, що він зміг вам пояснити її важливість.


Читайте також: Чому підлітки схильні до саморуйнування і як батьки можуть допомогти дитині?


Конструктивна критика


Вчіть дитину пояснювати те, що їй не подобається. Пояснюйте, чому важливо виконати те чи інше завдання. Звертайте увагу дитини на такі начебто дрібниці, що ви не кажете, що дитина погана, а вказуєте на поганий вчинок або на необхідність щось зробити. Дитина вчитиметься підбирати аргументи з холодним розумом, і висловлювати їх конструктивно і з належною повагою.


Логічне мислення


Діти розумніші, ніж вважають дорослі. Тому не бійтеся пояснювати їм правила – чесно і відкрито. Якщо ви чесно і відкрито поясните, чому варто дотримуватись певних правил, то діти будуть їх дотримуватися. Коли ви аргументуєте, дитина розуміє, що це не ваша особиста забаганка та позиція сили, а на це є більш вагомі причини

Коли дитина вчиться відстоювати свої кордони і аргументувати свої думки з повагою до опонентів, вона не тільки уникне глузування однолітків, а й сама не стане задирою. Адже в дітях батьки закладають майбутню культуру спілкування і повагу до людей в цілому.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Як навчити дитину постояти за себе: чи потрібно ділитися, давати здачі та інші важливі питання







Пошук