8 простих прийомів, які поліпшують життя під час війни


Опубліковано 27 Вересень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті >  8 простих прийомів, які поліпшують життя під час війни


8 простих прийомів, які поліпшують життя під час війни

Photo: Freepik


Війна вже змінила життя кожного українця. Постійний стрес і випробування наклали відбиток на здоров’я дітей і дорослих. Проблеми зі сном, розлади шлунково-кишкового тракту, тривожність – лише мала частка того стану, в якому живуть українці.

Проте треба піклуватися про здоров’я дітей, про здоров’я близьких і про своє власне. Навіть під час стресу. Навіть під час війни.

«Діти в місті» знайшли корисну інформацію від спеціалістки UNICEF Анастасії Голобородько, і діляться з вами цими простими прийомами, які поліпшать життя вашої дитини під час війни, якщо стануть звичками.


Більше пийте


Якщо до питної води є доступ, намагайтеся більше пити. Вода – другий за значущістю ресурс для життя після повітря. Крім того, що вона нормалізує обмінні процеси в організмі людини, вода також допомагає відрізнити справжній голод від несправжнього.

Навчіть дитину такому прийому: коли хочеться їсти, хай вип’є склянку води, якщо через пів години так само хотітиме їсти, значить, голод справжній.


Плануйте раціон


Скільки б продуктів у вас не було, привчіть дитину і себе планувати денне харчування. Якщо дитині складно визначати поживну цінність, то контролювати періодичність вона точно зможе.

  • Повноцінний поживний сніданок, краще – з білками й жирами. Ще краще – не солодкий. Чим менше цукру буде вранці, ти збалансованішим буде раціон впродовж дня.
  • Обід.
  • Легка вечеря.


Дотримуйтесь очевидних принципів здорового харчування



Photo: Freepik


Свіжі місцеві овочі та фрукти, зелень, м’ясо птиці, субпродукти та цільнозернові каші – значно корисніше за все оте, що продається в яскравих обгортках, особливо, біля кас.

Буде складно, та привчайте дитину, що деякі продукти ведуть до розладів шлунково-кишкового тракту. Тому краще зменшити або взагалі виключити зі свого раціону каші та рафіновані олії, копчені ковбаси та сосиски, і особливо солодкі молочні продукти та фабричні солодощі.


Робіть перекуси «повільною» їжею


Під час «психологічного голоду» з’являється неконтрольоване бажання їсти. Коли людина довго жує, вона заспокоюється.

Психологи вважають, що чи не найкращий приклад повільної їжі – це морква. Її доводиться достатньо довго жувати, морква має солодкуватий присмак, багата на клітковину. Моркву можна придбати майже будь-де. А ще вона приємно хрумкає, дітям це подобається.


Уникайте додаткового стресу


Так, звучить дивно. Тому що як можна уникнути стресу під час війни? Та тут мова йде саме про додатковий стрес – про всі «накручування» себе і дитини, про створення напруженої атмосфери в сім’ї тощо. Навчіть дитину дотримуватися інформаційної гігієни, попри все тримати холодний розум.

Додатковий стрес стимулює виділення кортизолу. Цей гормон в свою чергу вивільняє в печінці глюкозу. Рівень глюкози в крові підвищується, і з’являється бажання щось з’їсти.


Більше рухайтеся



Photo: Freepik


Розслабити організм допоможуть прості вправи. Річ у тому, що для розслаблення організму, його потрібно напружити. Повністю розслабити м’язи, коли вони не були напружені – неможливо.

Тому навіть якщо немає можливості зробити просту руханку чи зарядку, навчіть дитину наступному прийому. Хай дитина приблизно на 10 секунд напружить усі м’язи – від маківки до п’яточок, а потім з повільним подихом розслабиться. Для хорошого ефекту можна повторити кілька разів.


Лягайте спати за будь-якої нагоди


Люди звикли спати вночі, це нормальний стан людських біоритмів. Та якщо ночі тривожні і неспокійні, не стримуйте ані дитину, ані себе, і лягайте відпочивати вдень.

Якщо вдень не вдається заснути, то просто відкладіть або вимкніть усі джерела стресу – телевізор, гаджети, лептопи. Вони виснажують нервову систему на рівні із поганим сном. І це не те, що потрібно дитині і вам.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Як налаштувати дитину на спокійний сон: поради психолога


Прислухайтеся до свого тіла


«Усвідомлення» свого тіла – неймовірно корисна практика. Вона дозволяє знизити стрес і рівень тривожності. Робіть із дитиною прості вправи. Наприклад, стати босоніж на землю і відчути момент контакту – яка температура у землі, яка текстура, як стопа торкається поверхні, і усвідомити все це. Або дихайте за спеціальним 3 секундним ритмом: вдих, пауза, видих, пауза, і так по колу.

Вчіть дитину налаштовуватися на позитивний настрій. Для цього можна слухати улюблену музику, дивитись улюблені фільми. Можна записувати на аркуш паперу плани або мрії. Всі ці вправи варто робити не аби «зробити», а з увагою до себе.


Читайте також: Як за допомогою харчування підтримати здоров'я восени: поради нутриціолога







Пошук