Як вберегти себе та дитину від інформаційного терору Росії


Опубліковано 14 Жовтень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті >  Як вберегти себе та дитину від інформаційного терору Росії


Як вберегти себе та дитину від інформаційного терору Росії

Photo: Freepik


У серпні-вересні українські діти ще голосніше співали «Червону калину», робили руханку від ТНМК та Світлани Ройз, а дорослі усміхалися. Всі раділи перемогам українських військових. Але тривожність повертається, і наче та осіння темна хмара закриває собою мирне небо.

Оксана Мороз – психологиня та дослідниця соціально-психологічної поведінки людей – впевнена, що наступні місяць-два будуть стресовими для українців. Адже на тлі постійних поразок Росія розгорне повномасштабний інформаційний терор. Особливо, після Керченського мосту. Вони залякуватимуть населення України з усіх сил. Ви вже це відчуваєте на собі – усі новини про тактичні ядерні удари, нова хвиля погроз тощо.

«Діти в місті» відібрали найкорисніші поради від Оксани Мороз, аби ви могли зменшити тиск інформаційної навали на себе та дитину, і зберігали гарний настрій та готовність до дій.


Відпишіться від збірників новин

У вайбер та телеграмі є купа каналів, куди постять багато-багато новин. При чому їх не перевіряють. Ціль таких каналів – хайп, а не правда. Саме тому вони видають припущення за правду.

Дізнавайтеся новини з офіційних і перевірених джерел. Таким чином, ви знатимете головні новини без ризику бути заляканими.


Відпишіться від анонімних телеграм-каналів

Серед анонімних телеграм-каналів є безліч так званих експертів – начебто військових, цивільних, наближених до президента тощо. По-перше, вони видають свої думки за факти. А по-друге, як раз вони то й будуть головними інструментами нагнітання.

Запитайте у дитини, звідки вона дізнається новини. Якщо виявиться, що джерело інформації ненадійне, поясніть дитині, якої біди це може завдати. Розкажіть, що у ворога є дві головні задачі – залякати українців та розсварити їх між собою.


Мінімізуйте соціальні мережі

Люди у соціальних мережах найбільше піддаються паніці. Просто тому що це люди, вони живі та емоційні. Тому не варто всмоктувати все те, що зараз є в соціальних мережах, краще обмежити час свого перебування онлайн.

Крім того, не поширюйте на українську аудиторію панічну інформацію. Бо вам стане легше, а кільком десяткам чи сотням ваших знайомих – гірше. Дуже схоже на те, як один хворий із застудою може заразити десятки людей навколо себе.



Photo: Freepik


Встановіть час на новини

Читайте новини два рази на день. Так ви залишатиметесь в контексті подій, але уникнете щохвилинного нагнітання.

До речі, не варто читати новини одразу після того, як прокинулися. Психологи радять зробити це через деякий час, наприклад, після ранкових ритуалів та сніданку.


Утримайтесь від будь-якого коментування, окрім позитивного

Дуже часто в коментарях до значущих подій виникають сварки між «своїми». І це грає на руку ворогові. Такі сварки здатні витягнути з вас купу сил та енергії. Крім того, вони роз’єднують українську спільноту. А нам так важливо триматися разом.

Хваліть своїх. Якщо вам щось не подобається, тоді не хваліть. Але й виливати негатив не потрібно. Пояснюйте це також і своїй дитині. Доведіть до неї, що внутрішніми сварками велике лихо не здолати. В такі часи люди мають гуртуватися, а не сваритися.



Photo: Freepik


Чим замінити соцмережі?

Якщо відчуваєте потребу у гаджетах, психологиня радить переключитися на саморозвиток. Вона радить замість соцмереж подивитися історичні або пізнавальні канали. Такі відео розширюють світогляд і знижують рівень тривожності.


Зверніть увагу на наші добірки:


Готові до гіршого, віримо в найкраще і ЗСУ

Вам вистачить сил і часу, аби почитати з дитиною основні рекомендації від державних служб. Варто разом з дитиною проговорити, що робити під час ядерного вибуху, як поводитися в містах, де ведуться бойові дії тощо. Ця інформація точно не буде зайвою.

Але при цьому вірте в найкраще і підтримуйте ЗСУ – гривнею, репостом, теплими словами. Це не тільки ваша допомога, а й щоденна точка психологічної опори.


Дотримуйтесь цих рекомендацій, і це вже буде значущий вклад у майбутню Перемогу!


Вам можуть знадобитися наші статті:






Пошук