Корисні поради та речі для критичної зими


Опубліковано 25 Жовтень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті >  Корисні поради та речі для критичної зими


Корисні поради та речі для критичної зими

Photo: Freepik


Через обстріли росіян по критичній інфраструктурі українці раз по раз опиняються в екстремальних умовах. Та які б лиха не готувала війна, українці з ними обов’язково впораються.

«Діти в місті» зібрали для вас корисні поради та фішки, як цієї зими справлятися з критичними ситуаціями.


Тепло


Одяг

Корінь до збереження тепла – багатошаровість. Чим більше шарів тканини відділяють вас від навколишнього середовища, тим ліпше. Тому кілька тонких футболок і светрів, вдягнених один на одний, зберігають тепло ліпше, ніж один товстий худі. Також варто придбати термобілизну – вона чудово зберігає тепло та відводить вологу. Тим, хто працює за комп’ютером або просто займається дрібними домашніми справами, стануть в нагоді митенки – рукавички без пальчиків. З ними зручно тримати руки в теплі, і продовжувати робити те, що маєте робити.

Сон

Якщо вдома буде холодно, можуть статися розлади сну. Особливо у дітей. В такому випадку в нагоді стане намет. Поставте намет прямо посеред кімнати, застеліть теплими ковдрами або карематами підлогу, і разом з дитиною залазьте в намет. Коли ви нагрієтеся, тепло зберігатиметься всередині намету.

Окремо для сну можна придбати спальний мішок. Вони бувають дуже різні – відрізняються за кольором, тепловим режимом (сезоном), матеріалом. Зверніть увагу, є такі спальні ковдри, які можна поєднувати разом у «двоспальний» мішок. В такому випадку ви зігрієте дитину швидше, адже зігріватимете її власним теплом.

Обігрівачі

Існує кілька видів обігрівачів, різних по властивостях і характеристиках. Найпопулярнішими серед українців за останній час стали конвектори. Але, якщо будуть проблеми з електрикою, тоді багато користі з них не буде. Натомість можна використовувати свічкові, спиртові або газові обігрівачі. До речі, свічковий обігрівач можна як купити, так і зробити самому з глиняних горщиків.



Photo: з вільних джерел


Світло та електрика


Коли зникає електрика, то є справжня біда. Адже від електрики може залежати не тільки світло і тепло, а й, наприклад, подача води. Тому радимо подбати, щоб у вас було заготовлено все необхідне.


Мінімальний набір:

  • Ліхтарики
  • Павербанки (заряджені) та батарейки
  • Свічки та запальнички або сірники
  • Питна вода та їжа, яку не треба готувати
  • Термос

Максимальний набір:

  • Значний запас питної та технічної води
  • Запас продуктів на кілька днів
  • Радіо на батарейках
  • Альтернативні зарядні пристрої – від сонячної енергії або динамо
  • Акумулятор
  • Туристична газова піч для приготування їжі
  • Для приватного будинку – генератор


Світло

Першочерговою корисною річчю стане ліхтарик. Він має бути не найдешевшим, адже кволі пластикові ліхтарики занадто швидко виходять з ладу. Незмінними в таких випадках є свічки – окрім світла вони дають ще й тепло. Також це може бути гасова лампа, їх також чимало в інтернеті та магазинах. Одним з найпростіших і найдієвіших приладів для освітлення кімнати може стати гірлянда. Вона дає достатньо світла і її можна зручно розмістити по кімнаті. Крім того, гірлянди, які працюють від мережі, споживають мало електрики. Це великий плюс в умовах економного споживання.

Також ви можете зробити саморобні свічки з підручних матеріалів. Наприклад, свічки в баночці з олією. Для цього вам знадобиться будь-яка невелика баночка з кришкою, що закручується. Для ґноту використовуйте вату або марлю, а для пального рослинне масло. Просочіть свій ґнот в маслі й протягніть невеликий край через маленький отвір у кришці.

Також для освітлення та обігріву підійдуть воскові свічки, які можна зробити власними руками.



Photo: з вільних джерел


Живлення

Якщо світла не буде тривалий час, то потрібно подбати про живлення. Мінімум – це батарейки та заряджений павербанк, максимум – спеціальні заряджувальні пристрої. Вони можуть живити ваш павербанк або акумулятори від сонячної енергії або від руху. Подібні прилади також можна знайти в інтернеті.

Для власного будинку можна придбати генератор. Він допоможе забезпечити живленням необхідну кількість приладів, необхідних, наприклад, для подачі води або приготування їжі.



Photo: з вільних джерел


Зв’язок


Для того, щоб зберігати зв’язок, необхідний мінімум – це радіо на батарейках та заряджений телефон.

Радіо

Якщо зник інтернет та мобільний зв’язок, то єдиним надійним джерелом інформації лишається радіо. 2-3 рази на день вмикайте радіо і шукайте хвилю, де транслюються українські новини.

Телефон

Навіть, якщо зник зв’язок з вашим оператором, ви можете скористатися внутрішнім роумінгом.


Як це зробити, ми писали в кінці цієї статті.



Photo: з вільних джерел

Чим зайнятися


Ми настільки звикли до того, що вдома завжди є електрика, комп’ютер і інтернет. В разі зникнення цього всього люди можуть розгубитися, і не знати, чим себе зайняти. Особливо діти.

Вдень

Поки за вікном світло, можна всім разом відсортувати їжу на вечір, щоб не робити цього в темряві, відібрати речі, підготувати місце для сну. Коли все необхідне зробили, поки видно, можна пограти в настільні ігри, почитати вголос, і, звичайно ж, повчитися. Не забувайте про руханки й активні ігри, – вони допоможуть зігрітися.

Вночі

Вночі можна говорити – розповідати історії з життя, ділитися мріями, грати в ігри, які не потребують додаткових матеріалів. Це можуть бути ігри зі словами, на кшталт Міста або Придумати риму до слова.


В цій статті ми писали, в що можна пограти з дитиною у темряві.


І обов’язково заспокоюйте та підтримуйте дитину. Говоріть їй, що все буде добре, залучайте до спільних справ, і не забувайте багато обіймати. Від обіймів завжди стає спокійніше та тепліше.







Пошук