Новини освіти: атестати в Дії, українські школи за кордоном та розширення НМТ


Опубліковано 10 Листопад 2022 о 10:00

Блог Діти в місті >  Новини освіти: атестати в Дії, українські школи за кордоном та розширення НМТ


Новини освіти: атестати в Дії, українські школи за кордоном та розширення НМТ

Photo: Freepik


Українська освіта продовжує розвиватися попри складні обставини. Діти вже встигли пристосуватися до дистанційного навчання, а в профільному відомстві намагаються тримати зв'язок з українськими школярами, які тимчасово перебувають за кордоном.

«Діти в місті» зібрали найактуальніші новини освіти на даний момент.


Освітній хаб «Google Знання»


В Україні запускають освітній хаб, який допоможе українцям здобувати освіту, незалежно від того, потрібна вона для школи, роботи або життя. У хабі будуть зібрані ресурси, які допоможуть рухатися до цифровізації навчання та здобувати навички, необхідні для розвитку.


«Google Знання» матиме три розділи:

  • знання для школи (ресурси для освітян, учнів та батьків),
  • знання для роботи (ресурси для пошуку роботи, розвитку бізнесу),
  • знання для життя (ресурси для розвитку та пізнання).


Скористатися ресурсами на освітньому хабі можна за посиланням.


Національний мультипредметний тест


В УЦОЯО пропонують розширити НМТ, адже при необхідності знову проводити комп’ютерне тестування, перелік предметів, з яких випускники складали тести дуже обмежений. Це, на думку експертів, впливає на стабільність освітнього процесу та якість відбору вступників до вишів.

В Центрі якості освіти наголошують, що наразі необхідно задуматися про те, щоб розробити тести з предметів, які зазвичай здаються на ЗНО. Крім цього, експерти вважають, що суттєвим недоліком тесту у 2022 році була відсутність завдань відкритого типу, що традиційно зустрічаються в тестах ЗНО.

В планах відомства зайнятися розробкою тестів, які б могли містити відкриті питання, щоб забезпечити підвищення якості тестового інструментарію.


Документація в Дії



Photo: з вільних джерел


Український уряд ухвалив постанову, згідно з якою дипломи і шкільні атестати будуть доступні у додатку «Дія». Завдяки нововведенню, українці отримають доступ до своїх документів про освіту, які містяться в Єдиній державній електронній базі з питань освіти.

Це важливо, адже через війну багато хто втратив свої документи про освіту. А вони вкрай необхідні при вступі до вишів, працевлаштуванні та оформленні у центрі зайнятості.


У додатку будуть доступні документи про:

  • базову середню освіту;
  • повну загальну середню освіту;
  • професійну (професійно-технічну) освіту;
  • фахову передвищу освіту;
  • вищу освіту (науковий ступінь).


Україномовні книжки для біженців



Photo: Books for the Youngest Ukrainian Refugees


У Нідерландах українським дітям, які опинилися за кордоном через війну, подарували 10 тис. україномовних книжок. Подарунки вони отримали в рамках проєкту «Книжки для наймолодших українських біженців» (Books for the Youngest Ukrainian Refugees).

Ця програма була організована та проспонсована Фондом «Books Away from Home Foundation». Вона реалізується за ініціативи Першої леді Олени Зеленської.


Читайте також: Better Time Stories: новий книжковий проєкт для українських дітей


Німецько-українська школа


У Німеччині відкрили перших шість класів для українців, в яких діти одночасно здобуватимуть українську та німецьку середню освіту. Два українські класи з’явилися у початковій школі «Азіз-Несін» у Фрідріхсгайні-Кройцберзі та чотири класи у школі «Хелена-Ланге» у Штегліц-Целендорфі.

Зазначається, що для Німеччини це унікальний проєкт, адже вперше навчання проходитиме на двох мовах, а діти отримуватимуть атестати про повну загальну середню освіту обох країн.

У наступному навчальному році цей проєкт має запрацювати повноцінно.


Вам може сподобатися наша стаття: Безкоштовні українські школи у Польщі: що відомо про проєкт


Психологічна підтримка вчителів


Столичний Департамент освіти і науки пропонує вчителям розпочинати робочий день з психологічної підтримки. Це, на думку відомства, сприятиме стабілізації психоемоційного стану робітників закладів освіти.

Щоб ініціатива запрацювала, для психологів київських шкіл планують провести тренінги та нададуть їм відповідні методичні рекомендації. Можливо, вдалий досвід столиці будуть наслідувати й інші міста.


Зверніть увагу на наш матеріал: Новини освіти: стипендії для школярів, пільги для переселенців та тривалість онлайн-уроків







Пошук