Топ-7 правил для здоров'я очей


Опубліковано 09 Грудень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті >  Топ-7 правил для здоров'я очей


Топ-7 правил для здоров'я очей

Photo: Freepik


Згідно з рекомендаціями ВООЗ, діти мають проводити біля моніторів комп'ютерів та екранів гаджетів не більше двох годин на добу. Однак епідемія ковіда, а згодом повномасштабна війна буквально прив'язали нас до гаджетів. В умовах дистанційної освіти важко дотримуватися здорового режиму. Але що робити?

«Діти в місті» публікують поради доктора Комаровського, які допоможуть зберегти та підтримати зір ваших дітей.


Гаджети та дошкільнята


За словами фахівця, найнебезпечніші гаджети для дошкільнят, оскільки вони впливають на розвиток дитини. Тому малечі до двох років категорично заборонено дивитися в екран. А після двох років планшети та смартфони необхідно використовувати лише з освітньою метою. Доктор Комаровський наголосив, що згідно з одним із досліджень, якщо дошкільник проводить біля екранів моніторів більше двох годин на день, ймовірність розвитку синдрому дефіциту уваги та гіперактивності збільшується у 8 разів.

Крім цього, постійне сидіння біля комп'ютера збільшує ризик розвитку короткозорості. При цьому якщо дитина крім навчання веде активне життя, займається спортом і багато часу проводить на свіжому повітрі, ці ризики знижуються.


Читайте також: Геть окуляри: гімнастика для очей, яка захистить дітей від проблем із зором


7 правил здоров'я очей


Обмеження екранного часу

Під час дистанційного навчання необхідно максимально обмежити час взаємодії з гаджетами. Це означає, що треба відмовитися від усього, окрім освітнього процесу: ігор, мультфільмів тощо.

Нагадаємо, що існують рекомендації Міністерства охорони здоров'я щодо тривалості уроків під час дистанційного навчання.



Photo: МОЗ


Комфорт

Більшість часу дитина проводить біля екранів з опущеною вниз головою. Це погано впливає на кровопостачання мозку. В ідеалі екран повинен бути прямо перед очима на відстані витягнутої руки. Ще комфортніше, якщо ви можете синхронізувати смартфон з великим екраном. Наприклад, з телевізором.


Відпочинок

Є правило, згідно з яким кожні 20 хвилин, проведені біля екрану, потрібно зробити перерву на 20 секунд і подивитися на предмет, який знаходиться вдалині. Таким чином дитина перефокусує око.


Зволоження ока

Коли людина дивиться на екран, фізіологічно вона моргає набагато рідше, ніж під час прогулянки на свіжому повітрі. Чим більш сухе та тепле повітря в приміщенні, тим частіше виникає синдром сухого ока. Якщо виникла така проблема, потрібно мати під рукою зволожуючі краплі, які можна купити в будь-якій аптеці. Допоможуть також зволожувачі повітря.


Свіже повітря

Мінімум одна-дві години свіжого повітря на день здатні творити дива. Такі прогулянки не замінять жодні краплі та ліки.



Photo: Freepik


Мінімум екранів ночами

Особлива проблема полягає в тому, що яскравий екран у темну пору доби створює сильне навантаження на очі. Світлове навантаження на орган зору перед сном може порушувати циркадні ритми, вироблення гормону мелатоніну та погіршувати якість сну.


Тому за годину до сну жодних гаджетів!


Налаштування екрана

Якщо дитина змушена дивитися на екран у темряві, слід зменшити яскравість екрана та збільшити контрастність.


Вам може стати в нагоді наша стаття: Як правильно облаштувати робоче місце школяра: практичні поради







Пошук