Як допомогти підлітку вибрати майбутню професію: нетипові ідеї


Опубліковано 20 Грудень 2022 о 10:00

Блог Діти в місті >  Як допомогти підлітку вибрати майбутню професію: нетипові ідеї


Як допомогти підлітку вибрати майбутню професію: нетипові ідеї

Photo: Freepik


Частина абітурієнтів уже обрали свою майбутню професію та вищий навчальний заклад, до якого вони збираються вступати. Але є й ті, хто досі не визначився не лише з ВНЗ, а й зі сферою, де хотів би працювати. Ця проблема дуже поширена, адже, незважаючи на різноманіття сучасного світу, зробити вибір стає у рази складніше.

«Діти в місті» публікують рекомендації лайф-коуча, які допоможуть підліткам добре обміркувати своє майбутнє.


Стартуємо з аналізу



Тетяна Євтєєва, коуч (ACSTH ICF), лайф-коуч

рекомендує підліткам розпочати з самостійної роботи. Є кілька ефективних вправ, які допоможуть зробити первинний аналіз та трохи розібратися у своїх уподобаннях.


Вправа №1

  • Беремо листок та ручку.
  • Заводимо будильник на 1 хвилину.
  • За цей час виписуємо всі сфери, в яких точно не хочеться працювати (пишемо все, що спадає на думку).
  • Звіряємося зі списком та перевіряємо, чи всі небажані професії ми виключили.


«Коли відкидаємо все, чим займатися точно не хочемо, у нас залишається більш вузьке коло для вибору. У цьому списку має залишитись лише те, що на 100% не ваше», - пояснює Тетяна.


10 питань до себе


Після першої вправи Тетяна Євтєєва пропонує відразу ж переходити до другої і робити її на тому самому листочку.


Вправа №2

10 питань, на які потрібно відповісти самому собі:

  1. Що в мене виходить легко і приносить мені задоволення?
  2. Що я любив робити, коли був маленьким, у кого грав?
  3. Чим я готовий займатись навіть безкоштовно?
  4. У якому режимі хочу працювати (онлайн/оффлайн, індивідуальна/командна робота)?
  5. Про що я найчастіше захоплено розповідаю друзям та знайомим?
  6. Які мої сильні сторони та якості?
  7. У чому мої сильні сторони?
  8. В яких сферах мене захоплюють доходи інших людей?
  9. Які професії здаються мені перспективними? Що я можу зробити, щоб дізнатися про це?
  10. Які мої захоплення можуть приносити користь людям?


«З відповідями на ці питання можуть допомогти батьки, але важливо перебувати у партнерстві, не бути у позиції зверху. У підлітків найчастіше виникають труднощі з пошуком та усвідомленням своїх сильних сторін та якостей. Вони бувають схильні до знецінення, що нерідко ускладнює пошук. Тут батьки можуть прийти на допомогу та підтримати дитину», - пояснює коуч.


За словами Тетяни, після аналізу відповідей на ці питання, найімовірніше, залишаться сфери, в які хочеться піти працювати. Важливо пам'ятати, що не варто вибирати спеціальність через зарплату. Вона не повинна бути головним критерієм, оскільки в будь-якій професії успіху досягає той, хто ставиться до роботи творчо та креативно, любить свою справу. Навіть найперспективніша і фінансово благополучна сфера може зробити людину нещасною, якщо робота не приносить їй задоволення.


Вам може знадобитися наша стаття: Як вибрати професію: покроковий план для підлітка


Окей, Google



Photo: Freepik


Коли ви визначилися зі сферами, де вам хотілося б розвиватися, необхідно знайти інформацію про них в Інтернеті. Тетяна Євтєєва рекомендує вивчити професії, які існують у цих сферах, промоніторити сайти пошуку роботи та подивитися, що зараз відбувається на ринку праці. Важливо звернути увагу на наявність вакансій та вимоги до кандидатів, подивитися, що саме доведеться робити на роботі, і який діапазон може бути у заробітної плати.


«У тій же медицині за останні роки з'явилося багато нових професій, а в ІТ-сфері сьогодні можуть працювати не лише програмісти. Уявіть, що ви вже шукаєте роботу: подивіться, що доведеться робити, які обов'язки виконувати. Це дуже важливо, тому що іноді можна бути в ілюзіях щодо майбутньої професії. Важливо також оцінити перспективи зростання», – пояснює коуч.


Завдання для сміливих


За словами Тетяни Євтєєвої, чудово, якщо вдасться поспілкуватися з представниками тих професій, які ви обрали. Їх можна знайти в соціальних мережах і домовитися з ними про розмову чи невелике інтерв'ю.


Якщо людина відгукнеться, запитайте її:

  • Як ви потрапили до цієї професії?
  • На кого ви вчилися і як це вам допомогло?
  • Чи була у вас додаткова освіта?
  • Що вам найбільше подобається, і що найбільше бісить у вашій роботі?



Photo: Freepik


«Ви можете скласти оголошення в соцмережах або попросити батьків розмістити таке оголошення. За правилом трьох-п'яти рукостискань вам обов'язково допоможуть і знайдуть людину, яка буде рада поговорити про свою роботу та професійний досвід. Головне, не боятися. Це буде дуже корисно», - наголошує Тетяна.


Також коуч рекомендує підписатися на сторінки блогерів-професіоналів у соціальних мережах та на канали професійних спільнот, щоб поспостерігати за тим, як спілкуються люди між собою, про що вони жартують, наскільки вам це зрозуміло та цікаво.


«Хороша ідея – поволонтерити в тій сфері, в якій хочете працювати в майбутньому. Можна спробувати домовитися про кілька днів або кілька годин на день безкоштовного стажування. Є велика ймовірність, що вам підуть на зустріч. Якщо серед знайомих ваших батьків є люди, які працюють у сфері, що вас цікавить, це спрощує завдання», - зазначає експерт.


І, звичайно, не забувайте відвідувати дні відкритих дверей різних ВНЗ, їхні профільні конференції та відкриті фестивалі. Не буде зайвим поспілкуватися зі студентами, які вже навчаються на тій спеціальності, яка цікавить вас.


«Не варто втрачати роки в університеті, до якого не лежить душа. Краще відразу вибрати той напрямок, в якому ви хотіли б працювати, і вибрати профільний ВНЗ», - підсумувала експерт


Читайте також: Топ-8 за користь навчання за кордоном







Пошук